Νίκος Ανδρουλάκης: Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η ΝΔ (βίντεο)

Share

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Νίκος Ανδρουλάκης: Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Ισχυρή εντολή για να ανατρέψουμε την ιδιότυπη ομηρία του προοδευτικού κόσμου της χώρας.

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων όπου η πολιτική ζωη είναι κινούμενη άμμος και τα προβλήματα των πολιτών αυξάνονται από τις κοινωνικές ανισότητες.

Έχουμε μπροστά μας μια νέα κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα και την αξιοπιστία της πολιτικής.

Πιστεύω στην πολιτική, που παράγει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και είναι εν πολλοίς οδυνηρό, γεγονότα όπως αυτά των τελευταίων ημερών να επιβεβαιώνουν την καχυποψία της κοινωνίας απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα, που παράγει συνεχώς διαφθορά, που όχι μόνο δεν διαχειρίζεται επαρκώς τις κρίσεις αλλά έχοντας συνεχώς το βλέμμα στους εκλογικούς κύκλους, υπονομεύοντας το βιοτικό επίπεδο σήμερα και κάνοντας τα προβλήματα δυσεπίλυτα για τις επόμενες γενιές.

Το σκάνδαλο διαφθοράς για το οποίο ερευνάται η εμπλοκή της Εύας Καϊλή είναι το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας.

Οι απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων προς τον γαλάζιο βουλευτή Ανδρέα Πάτση προηγήθηκαν.

Δυο προβεβλημένοι Υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκονται ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου και η χώρα συγκλονίζεται μήνες τώρα από το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων.

Και μόλις χθες, η υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη.

Κάποιοι θέλουν να χρεώσουν όλα τα σκάνδαλα σε έναν πολιτικό χώρο, εντός και εκτός Ελλάδας. Αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Και τους διαψεύδει όχι μόνο γιατί αυτά συμβαίνουν και άλλου, αλλά γιατί ήταν το κόμμα μας, που πήρε τις μεγάλες αποφάσεις για να ενισχύσει τους θεσμούς της λογοδοσίας και της διαφάνειας στη χώρα. Το ΑΣΕΠ, τη Διαύγεια, τις ανεξάρτητες αρχές, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Πριν από ένα χρόνο, εκλέχτηκα Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης με στόχο να ανατρέψω τις συμπεριφορές και τις νοοτροπίες, που πλήγωσαν τους πολίτες και έκαναν τους νέους να γυρνούν την πλάτη τους στην πολιτική και τα κοινά.

Επί ένα χρόνο αγωνίζομαι να εμπνεύσουμε ένα νέο υπόδειγμα πολιτικού ήθους. Το καλό παράδειγμα.

Και επειδή η εμπιστοσύνη έρχεται με τα πόδια αλλά φεύγει καλπάζοντας, δεν θα δεχθώ από καμία και από κανέναν σκιές σε αυτή την προσπάθεια.

Δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ διεφθαρμένους ημέτερους αλλά για να υπερασπιστώ την αξιοπιστία της πολιτικής απέναντι σε ένα λαό, που νιώθει την πολιτική ως παραγωγό προβλημάτων και όχι λύσεων.

Χρόνια τώρα είμαι πεπεισμένος ότι για να αναγεννηθεί η Δημοκρατική Παράταξη, υπάρχει μόνο ένας δρόμος.

Η ρήξη με τις εξαρτήσεις και τα συμφέροντα και είμαι αποφασισμένος αυτόν το δρόμο να τον διανύσω μέχρι τέλους αντιμετωπίζοντας όποιο εμπόδιο εμφανίζεται σε αυτή την προσπάθεια.

Ακόμη και αν βρίσκεται μέσα στον ίδιο μας τον χώρο.

Η μάχη θα είναι σκληρή αλλά είμαστε ισχυροί, γιατί διαλέξαμε τη σωστή πλευρά.

Είμαστε με αυτούς που αγωνίζονται για δικαιοσύνη και όχι με αυτούς που καλοπερνάνε με την αδικία.

Είμαστε με αυτούς που πλήττονται από τις ανισότητες και όχι με αυτούς που κερδοσκοπούν πάνω σ’ αυτές.

Για να κλείσω το θέμα:

Το μιντιακό κατεστημένο, που υπηρετεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρερμήνευσε σκόπιμα αυτό που είπα περί «δούρειου ίππου».

Προφανώς δεν καθοδήγησε η Νέα Δημοκρατία την κ. Καϊλή να κάνει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, αλλά την καθοδήγησε το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη σε κάθε της κίνηση για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου ήταν σκιώδης εισηγήτρια.

Αυτό το έχει καταγράψει πολλές φορές ο διεθνής Τύπος .

Είναι άλλη μια κακή οικογενειακή συνήθεια του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας: Να απλώνει τα πλοκάμια του πέραν των κομματικών του ορίων. Έως και στην άκρα Δεξιά.

Η Εύα Καϊλή πρόδωσε τους χιλιάδες ψηφοφόρους της παράταξης και οφείλει να παραδώσει την έδρα της. Η αντίθετη άποψη, που άκουσα να διατυπώνεται ακόμη και με νομικούς όρους, είναι απαράδεκτη και θολώνει το μήνυμα μας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.

Κυρίες και κύριοι

Η αυταρχική διολίσθηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται. Όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να την κρύψουν πίσω από άλλα γεγονότα.

Ο Πρωθυπουργός, που εκλέχτηκε υποσχόμενος αποκατάσταση του κύρους των θεσμών μετά τις νοσηρές πρακτικές της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, όρισε τον ανιψιό του κλειδοκράτορα της πίσω σκοτεινής αυλής του Μαξίμου.

Και ενορχηστρώνει μέρα με τη μέρα το δεύτερο σκάνδαλο, αυτό της συγκάλυψης, επιλέγοντας να φτάσει στις εκλογές χωρίς να ξέρει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.

Νίπτει τας χείρας του μπροστά στις ευθύνες. Μονίμως δεν ξέρει. Όλα γίνονται πίσω από την πλάτη του. Κάθε μέρα πάει και σε μια εκδήλωση του Κωστή Χατζηδάκη για να του σφίξει συμπονετικά το χέρι. Γιατί δεν ζητά κατεπείγουσα δικαστική έρευνα ώστε να αποκαλυφθεί το παράκεντρο της ΕΥΠ, που τάχα αυτονομήθηκε;

Τέσσερις μήνες πέρασαν από τότε που κατέθεσα τη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και επτά από τις αντίστοιχες καταγγελίες Κουκάκη. Μόλις προχθές έγινε έφοδος στα γραφεία των εμπλεκόμενων με το predator εταιρειών.

Εκθέτουν τη χώρα μας ανεπανόρθωτα.

Μάταια αναζήτησαν σανίδα σωτηρίας για τις παρακρατικές τους μεθοδεύσεις στην αποκάλυψη της υπόθεσης Καϊλή από τις βελγικές αρχές.

Πρώτα είπαν ότι με παρακολουθούσαν για την υπόθεση της Καϊλή, αλλά αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΥΠ.

Έπειτα ισχυρίστηκαν ότι αφού το Βέλγιο παρακολουθούσε την κα Καϊλή, γιατί να μην παρακολουθούν εκείνοι εμένα. Μόνο που δεν έγινε ποτέ άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της κας Καϊλή λόγω της ασυλίας της. Ακόμη και αυτό το πολύ σοβαρό θέμα που αφορά στην εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, η ΝΔ το εργαλειοποιεί και εκθέτει ξανά τη χώρα μας.

Αλλά αυτή είναι η τραγική ειρωνία: στην αρχή της χρησιμοποίησαν για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων στην επιτροπή PEGA και τώρα για τη νομιμοποίηση των παράνομων υποκλοπών τους.

Εξακολουθούν να υπεραμύνονται της «νομιμότητας» των επισυνδέσεων ενός πολιτικού αρχηγού, ενός δημοσιογράφου, ενός εν ενεργεία Υπουργού στο όνομα ενός απροσδιόριστου εθνικού λόγου χωρίς έγκλημα προς διερεύνηση;

Δεν ντρέπονται επιτέλους;

Δεν έχει πάτο το βαρέλι του εξευτελισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι ικανοί για όλα, αρκεί να μείνουν στην καρέκλα της εξουσίας, όπως ο κ. Τσίπρας με τον Καμμένο.

Και η απάντηση σε αυτήν τη δημοκρατική διολίσθηση είναι: ψήφος στη δημοκρατική παράταξη, ψήφος στους ισχυρούς θεσμούς, ψήφος στη διαφάνεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Αύριο ψηφίζεται ο τελευταίος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας το κυρίαρχο οικονομικό δόγμα είναι ο δημοσιονομικός λαϊκισμός.

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας της κινήθηκε στη λογική ενός ιδιότυπου επιδοματικού νεοφιλελευθερισμού, που μπορεί να αυξάνει τα ονομαστικά μεγέθη της ανάπτυξης, αλλά δεν οδηγεί μακροπρόθεσμα σε μια βιώσιμη οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία.

Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε μια συνεχή αναφορά σε προεκλογικές πολιτικές παροχών, χάρη στο «δημοσιονομικό χώρο» που δημιουργούν τα συγκυριακά αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη τις προεκλογικές παροχές καθώς τα λεφτόδεντρα ευδοκιμούν στο Μαξίμου, μόνο όταν εξυπηρετείται το κυβερνητικό αφήγημα.

Είναι δεδομένο ότι και αυτός ο προϋπολογισμός θα μείνει ανεφάρμοστος.

Θα τον καταπιεί η πορεία του εκλογικού κύκλου.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης σαν να μην έμαθαν τίποτα από την οικονομική κρίση, ξοδεύουν τους φόρους του Ελληνικού λαού με το μάτι στραμμένο στην κάλπη.

Την ίδια στιγμή οι τιμές των βασικών αγαθών αυξάνονται καθημερινά, εξαντλώντας τα πενιχρά εισοδήματα των πολιτών.

Το καλάθι του νοικοκυριού αποδείχτηκε τρύπιο, καθώς η πλειοψηφία των ειδών που περιλαμβάνονται σε αυτό ακριβαίνουν.

Ενώ όμως οι πολίτες δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ, εταιρείες ενέργειας και τράπεζες παρουσιάζουν υπερκέρδη.

Μόνο οι πάροχοι ενέργειας είχαν άνω του 1 δισεκατομμυρίου υπερέσοδα το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου χάρη στο σύστημα επιδοτήσεων, που έφτιαξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Με τη φορολογική της πολιτική προχωράει σε μία αναδιανομή εισοδήματος από τα κάτω προς τα πάνω. Οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται συνεχώς μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το 2022, οι απώλειες αγοραστικής δύναμης φτάνουν στο 40% για νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ, και στο 9 με 14% για τα νοικοκυριά με εισόδημα από 751 έως 1.100 ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διατείνεται ότι μείωσε τους είκοσι επτά φόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Για ποιους όμως;

Ενώ η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, αύξησε το αφορολόγητο στις γονικές παροχές στα 800.000 ευρώ ανά συγγενή και δικαιούχο, δίνοντας τη δυνατότητα κάποιος να αποκτήσει περιουσία μέχρι και 4,8 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο.

Για το λόγο αυτό επαναλαμβάνουμε συνεχώς την ανάγκη η κατανομή των βαρών της αντιπληθωριστικής πολιτικής να γίνει πιο δίκαια.

Καθώς η Ελλάδα πρέπει να περάσει ξανά σε μικρά πρωτογενή πλεονάσματα οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις από το 2023 και έπειτα, πρέπει να στοχεύουν στην στήριξη αποκλειστικά αυτών που έχουν ανάγκη και πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό.

Σε ένα τόσο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον με το χρέος κοντά στο 170% του ΑΕΠ, η έμφαση στη δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να είναι στο ποιος πλειοδοτεί αλλά πού στοχεύει η κάθε παρέμβαση, ποια η αποτελεσματικότητά της.

Η χώρα, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία να προχωρήσει στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Δυστυχώς όμως η Νέα Δημοκρατία αξιοποιεί τους πόρους αυτούς όχι με βάση τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών, αλλά με καθαρά πελατειακή λογική.

Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε ξεκάθαροι και να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος.

Δεν χωρούν ωραιοποιήσεις.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα ένα αισιόδοξο σενάριο στον προϋπολογισμό που βασίζεται στην ανοδική τάση της καταναλωτικής δαπάνης και των επενδύσεων.

Παραβλέπει ότι η αύξηση των επιτοκίων απαιτεί χρόνο για να επηρεάσει τη ζήτηση και στη συνέχεια τις τιμές. Επομένως, οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομία θα υπερβούν το 2023 και θα φτάσουν στο 2024. Έτσι, θα υπάρξουν και μακροχρόνιες για την οικονομία συνέπειες, καθώς θα επηρεαστούν αρνητικά τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι δημόσιες επενδύσεις.

Ήδη τα πρώτα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, που περιλαμβάνει την τουριστική σεζόν, δείχνουν ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης μεταξύ τρίτου και δεύτερου τριμήνου μειώθηκε 0,5%, από την αύξηση 2,2% το πρώτο τρίμηνο και 0,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Αυτό το απότομο φρενάρισμα υποδηλώνει ότι οι οριζόντιες επιδοτήσεις πελατειακού χαρακτήρα της κυβέρνησης εξαντλούν τη δυναμική τους.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει στοχευμένες δέσμες μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, παρουσιάσαμε στην Κεντρική Επιτροπή το ολοκληρωμένο σχέδιο προγράμματός μας που επιμελήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω κάποια βασικά σημεία.

Στόχος μας είναι ένα κοινωνικό κράτος το οποίο θα αποτελεί μία ουσιαστική ασπίδα προστασίας για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα σήμερα που έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

Για το λόγο αυτό προτείναμε τη δραστική μείωση των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα, αντί των πάσης φύσεως pass της ΝΔ.

Μια θεσμική παρέμβαση που εξασφαλίζει την σταθερή μείωση των τιμών, που ωφελεί ιδιαίτερα τον αδύναμο καταναλωτή.

Να ανατρέψουμε το μόνιμο μοτίβο της Κυβέρνησης: τα μόνιμα μέτρα για τους έχοντες, προσωρινά και ανεπαρκή για τους μη έχοντες.

Παράλληλα από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, ζητήσαμε την επιβολή κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας. Ένα μέτρο το οποίο μπορεί να επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο άμεσα, προστατεύοντας αποτελεσματικά τους πολίτες, με τους παρόχους και τους παραγωγούς να αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Συνδυαστικά με μία σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενίσχυση της ενεργειακής δημοκρατίας, ώστε οι πολίτες να είναι και παραγωγοί και όχι μόνο καταναλωτές.

Με παροχή φορολογικών κινήτρων για άμεσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης όπως η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων,

ενίσχυση των υποδομών και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, μικρών επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών, ώστε να καταστούν «αυτοπαραγωγοί» ΑΠΕ και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών στην στέγη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στήριξη και ενίσχυση των εποπτικών αρχών της αγοράς όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΡΑΕ ώστε να αντιμετωπισθούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές.

Στήριξη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού, ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και βεβαίως, κάτι που γίνεται ήδη σε πολλές χώρες και πόλεις, μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιπλέον, με τη στέγαση να είναι ένα από τα υψηλότερα ανελαστικά έξοδα των Ελλήνων πολιτών, καθώς ένας στους τρεις διαθέτει εκεί πάνω από το 40% του εισοδήματός του, ήμασταν το πρώτο κόμμα που παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για δημιουργία ενός δημόσιου αποθεματικού κατοικιών, οι οποίες θα ενοικιάζονται με κοινωνικά κριτήρια και χαμηλό αντίτιμο, ώστε να μπορούν οι νέοι να ξεκινήσουν τη ζωή τους και μέσω του ανταγωνισμού να υπάρξει μία γενικότερη μείωση των ενοικίων.

Τέλος με την αύξηση των επιτοκίων να προμηνύει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, προτείναμε μία συνεκτική δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με την οποία:

Προστατεύεται πλήρως η Α’ κατοικία των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Δίνεται η δυνατότητα προσφοράς στον δανειολήπτη για το δάνειό του πριν αυτό πωληθεί στα funds με σαφή διαφανή κριτήρια σε σχέση με το κόστος της κατοικίας αλλά και το ποσοστό του δανείου, που έχει αποπληρωθεί.

Καθορίζεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση χαμηλότερων δόσεων για την εξόφληση δανείων, ορίζεται σταθερό και χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις και στήριξη των οικονομικά πιο αδύναμων πολιτών για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Κατοχυρώνεται η προστασία της αγροτικής ακίνητης περιουσίας και της κύριας κατοικίας για όλα τα επαγγέλματα, και των εμπόρων.

Κυρίες και κύριοι,

Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας ανήκουν οριστικά στο χθες.

Το ΠΑΣΟΚ έχει χαράξει σαφή διαχωριστική γραμμή με αυτές τις συντηρητικές και αναποτελεσματικές επιλογές.

Στόχος μας είναι να δείξουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Όχι μία Ελλάδα χαμηλών προσδοκιών για τις νεότερες γενιές. Αυτό το σχέδιο υπηρετούμε.

Και για να γίνει αυτό, πρέπει να οργανωθεί μια δημοκρατική αλλαγή, η οποία θα βάλει τα θεμέλια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, έτσι ώστε να διασφαλίσει μια δίκαιη κοινωνία και ταυτόχρονα μια ανθεκτική οικονομία.

Σήμερα η απάντηση αυτή μπορεί να είναι η Σοσιαλδημοκρατία. Ο αγώνας μας έχει αξία και στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά. Γιατί αυτές τις πολιτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους μπορούμε να τις υπηρετήσουμε στοχευμένα καλύτερα από τον οποιονδήποτε άλλο.

Η προγραμματική μας πρόταση επιχειρεί να απαντήσει στις μεγάλες κρίσεις, οι οποίες ταλάνισαν τη χώρα τη τελευταία δεκαετία.

Γιατί για μας, οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία πρέπει να είναι το όχημα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολλών και της πραγματικής μείωσης των ανισοτήτων.

Δεν θα ασχοληθώ με τις υπαρξιακές αναζητήσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Δεν αφορά τον ελληνικό λαό η αγωνία τους για την καρέκλα της εξουσίας.

Κι ας βάλουν τα συστήματα τους να προπαγανδίζουν με λύσσα σε βάρος μας. Δεν θα κάμψουν τον αγώνα μας στην κοινωνία.

Ένας αμετανόητος Πρωθυπουργός και μια Κυβέρνηση που συσσώρευσαν προβλήματα, κακοποίησαν τους θεσμούς και διόγκωσαν τις κοινωνικές ανισότητες, πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Γι’ αυτό ζητώ ισχυρή εντολή για μια κυβέρνηση, που θα ανατρέψει το παλιό σύστημα διαφθοράς.

Και το μήνυμα μας απέναντι σε κάθε προοδευτικό πολίτη που έχει κοινές αγωνίες με εμάς για τη δημοκρατία, την ευημερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και δεν ανέχεται τις ανισότητες, την υπονόμευση του κοινωνικού κράτους και το πλήγμα στους θεσμούς, είναι ότι:

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία.

Για αυτό δώστε μας ισχυρή εντολή να ανατρέψουμε αυτή την ιδιότυπη ομηρία του προοδευτικού κόσμου της χώρας και αυτό το φαύλο πολιτικό σύστημα που συνεχώς αναπαράγει τα ίδια προβλήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται διαχρονικά ο καλύτερος πελάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σκιάχτρο της οικτρής διακυβέρνησης του κραδαίνει η Νέα Δημοκρατία ως φόβητρο. Ώστε οι πολίτες να μην αξιολογούν μέσα από μία πραγματική εναλλακτική, όπως πρέπει, τη σημερινή διακυβέρνηση.

Και το σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα που παρουσιάσαμε την προηγούμενη Κυριακή είναι μία τέτοια εναλλακτική για να κάνει επιτέλους την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Δεν μπορεί να είναι μία χώρα χαμένων ευκαιριών. Μία χώρα που βιώνει συνεχή πλήγματα στους θεσμούς. Αλλά μία χώρα που μπορεί να πετύχει γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει πολύ περισσότερα από αυτό που του πρόσφερε και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης.

Ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να βρουν διέξοδο.

Δημοκρατική Ανατροπή με ισχυρό ΠΑΣΟΚ για να προκύψει Κυβέρνηση από την 1η Κυριακή στη βάση προγραμματικής συμφωνίας και όχι για να βολευτούν κομματικοί πρωταγωνιστές στις καρέκλες της εξουσίας. Χωρίς τις εκλογικές περιπέτειες της εξουσιομανίας του κ. Μητσοτάκη.

Για να επιβάλλουμε το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα, που μόνο αυτό εγγυάται μια Ελλάδα με εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Μια χώρα, όπου οι πολίτες θα ευημερούν και δεν θα αγανακτούν με τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων μοναδικό ενδιαφέρον είναι να διαιωνίζουν οι μεν μία ελιτίστικη κουλτούρα και οι δε τα παρωχημένα εργαλεία του λαϊκισμού.

Με την ισχυρή εντολή των πολιτών θα δώσουμε σύγχρονο περιεχόμενο στις διαχρονικές αξίες μας: Αξιοπρέπεια, Αλληλεγγύη, Ισότητα, Αξιοκρατία, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη, Ανθρώπινα και Κοινωνικά δικαιώματα, Δημοκρατία, Λογοδοσία.

Σας καλώ να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα. Τον αγώνα της νίκης. Και αυτή η νίκη είμαι σίγουρος ότι θα έρθει. Παρόλα τα εμπόδια που μας βάζει η ζωή ή οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Και η νίκη αυτή θα έρθει γιατί είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι να νικήσουμε και να φέρουμε μία νέα μεγάλη αλλαγή. Όπως τότε, το 1981. Μία αλλαγή που θα έχει πραγματικά στον πυρήνα της την εθνική αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

ΒΙΝΤΕΟ