Νίκος Χαρδαλιάς: Μόνο εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση κρουσμάτων θα αρθεί το lock down (αποκλειστικό φωτορεπορτάζ)

Share

Την Κάλυμνο επισκέφτηκε σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου.

Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η προσπάθεια στήριξης όλων των υγειονομικών υπηρεσιών του νησιού, η διεξοδική ενημέρωση όλων των συναρμόδιων φορέων και ο βέλτιστος συντονισμός τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η Κάλυμνος βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων έως τη Δευτέρα, 24 Μαΐου.

Την αποστολή συνόδευε ειδική ομάδα διαχείρισης, αποτελούμενη από τον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό, τον Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρη Πύρρο, τους Καθηγητές Λοιμωξιολογίας και μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, Θεοκλή Ζαούτη και Χαράλαμπο Γώγο, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής και Πρόεδρο του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.), Δάφνη Καϊτελίδου, καθώς και την Επίκουρη Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Καρολίνα Ακινόσογλου.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο επαρχείο και συμμετείχαν: Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νικ. Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας Ιωαν. Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νικ. Παπαευσταθίου, ο διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Χρ. Ροϊλός, ο Έπαρχος Εμμ. Μουσελλής, ο Δημάρχος Δημ. Διακομιχάλης και εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων τοπικών φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Νοσοκομείο Καλύμνου, Εμπορικός Σύλλογος κ.α).

Στη σύσκεψη συζητήθηκε διεξοδικά η επιδημιολογική κατάσταση της Καλύμνου, η ανάγκη ενίσχυσης του νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ετέθησαν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο νοσοκομείο από την έξαρση των κρουσμάτων και την αύξηση των νοσηλευομένων, τα προβλήματα των επαγγελματιών του νησιού, όπως επίσης και το ζήτημα που προκύπτει με τα παιδιά που πρόκειται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις κ.α.

Ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος ήταν πλήρως ενημερωμένος για την κατάσταση μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, εξέφρασε την πρόθεση της Πολιτικής προστασίας για την άρση της καθολικής απαγόρευσης, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει πάντα το καλύτερο που μπορεί για κάθε περιοχή, έκανε έκκληση σε όσους αγαπούν το νησί, να προσέξουν και να αποφύγουν κάθε είδους συνάθροιση κοινωνική ή θρησκευτική και ζήτησε την πιστή τήρηση των μέτρων από πολίτες και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι μόνο εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση κρουσμάτων θα αρθεί το lock down.

Πιστός σε προηγούμενες εξαγγελίες της Πολιτικής Προστασίας, Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα δημιουργηθεί ένας χρωματικός χάρτης με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής της Επικράτειας και εφόσον η περιοχή γίνεται κόκκινη θα γίνεται άμεσα τοπικό lock down για δέκα ημέρες.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Καλύμνου , επισκέφθηκε τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Καλύμνου.
Επίσης , όσο γινόταν η σύσκεψη στο Επαρχείο, ήταν σε εξέλιξη και η συνάντηση των επιδημιολόγων με τη διοίκηση του νοσοκομείου και το ιατρικό προσωπικό και σε επόμενη ανάρτηση θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

 

Ευχαριστούμε τον Υπεύθυνο Τύπου της Παράταξης του κ. Διακομιχάλη, Μικέ Ζηρούνη για ορισμένες από τις φωτογραφίες του ρεπορτάζ

ΒΙΝΤΕΟ / ΕΡΤ

 

Ακολουθούν τα ΔΤ Επάρχου και Δημάρχου για τη σύσκεψη
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επαρχείο Καλύμνου, σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Ν.Χαρδαλιά και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, του Προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου , του Διευθυντή της 2ης ΥΠΕ Ροιλού, του Επάρχου κ. Μουσελλή , του Δημάρχου Καλυμνίων κ. Διακομιχάλη, εκπροσώπων του Νοσοκομείου Καλύμνου, των σωμάτων ασφαλείας και του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου. Παρουσιάστηκε από τον κ. Χαρδαλιά , η κατάσταση που βρίσκεται η Κάλυμνος από επιδημιολογικής απόψεως. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην πτωτική τάση των κρουσμάτων στο νησί και διαβεβαίωσε ότι εφόσον αυτή συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες θα εξαγγείλει την Κυριακή την άρση του καθολικού lockdown.

Στη σύσκεψη τέθηκαν θέματα των επαγγελματικών τάξεων που έχουν πληγεί, όπως και τα θέματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα και κυρίως των παιδιών που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις. Παράλληλα ζητήθηκε η ενίσχυση του Νοσοκομείου Καλύμνου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με ένα ασθενοφόρο όχημα. Την ίδια στιγμή στο Νοσοκομείο γινόταν ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τους επιδημιολόγους και τη διοίκηση και την ιατρική υπηρεσία του Νοσοκομείου μας.

Η επόμενη μέρα, θα πρέπει να μας βρεί προσηλωμένους στα υγειονομικά πρωτόκολλα, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ασφάλεια τη δική μας και του νησιού μας ολόκληρου.

Σήμερα Πέμπτη 20/5/2021 ο Δήμαρχος Καλύμνου κος Δ. Διακομιχάλης συμμετείχε σε σύσκεψη, που έλαβε χώρα στο χώρο του Επαρχείου Καλύμνου με την παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων κου Ν. Χαρδαλιά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Έπαρχος κος Εμμ. Μουσελλής, ο Γενικός Γραμμ. του Υπ. Υγείας κος Ιω. Κοτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κος Ν. Παπαευσταθίου, ο διοικητής της 2ηςΥΠΕ κος Χρ. Ροϊλός (οι οποίοι συνόδευσαν τον κο Χαρδαλιά) ο διοικητής του Α.Τ. Καλύμνου, ο Λιμενάρχης, ο Αερολιμενάρχης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλύμνου κος Βασ. Στασινόπουλος και η κα Ευ. Μπιλλήρη ως μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, καθώς και ο κος Αγγ. Καλαθιανάκης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Στη σύσκεψη αξιολογήθηκε η τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την επιδημιολογική επιβάρυνση του νησιού καθώς και το επιχειρησιακό μέρος της λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Ο κος Υπουργός τόνισε, ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Κάλυμνο δεν είναι αρνητική, και υπάρχει η μεγάλη πιθανότητα αλλά και η πρόθεση της Πολιτικής προστασίας, να γίνει άρση του καθολικού λοκ-ντάουν την προσεχή Δευτέρα, εφόσον τα καθημερινά ενεργά κρούσματα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Επέστησε ωστόσο την προσοχή σε όλους για την ανάγκη εντατικού ελέγχου της τήρησης των μέτρων από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και περιορισμού των εστιών αναμετάδοσης του ιού, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε επιπλέον επιβάρυνση της κατάστασης και σε συνεχόμενα λοκντάουν. Επεσήμανε δε την ανάγκη να προστρέξουν ιδιαίτερα οι νέοι να εμβολιαστούν, στις επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές, που έχουν ανοίξει στο Νοσοκομείο της Καλύμνου, ούτως ώστε να κτιστεί το συντομότερο δυνατόν, το τείχος ανοσίας του πληθυσμού.

Ο κος Δήμαρχος στην εισήγησή του προς τον κο Υπουργό ζήτησε την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου καθώς και την παροχή επιπλέον υγειονομικού υλικού για την αντιμετώπιση των πολλών εισροών με covid.Επίσης ζήτησε και έλαβε τη δέσμευση του προέδρου του ΕΚΑΒ για ένα επιπλέον ασθενοφόρο, το οποίο θα φθάσει στο νησί την 1η Ιουνίου και θα εξυπηρετεί το νοσοκομείο της Καλύμνου.

Όσον αφορά δε την παροχή στήριξης στο γενικότερο πληθυσμό του νησιού, ο κος Δήμαρχος ζήτησε από τον κο Ν. Χαρδαλιά την έμπρακτη στήριξη των επαγγελματιών της Καλύμνου, οι οποίοι έχουν πληγεί οικονομικά από την όλη κατάσταση, και εξέφρασε το δίκαιο αίτημα γονέων και μαθητών της 3ης Λυκείου- υποψηφίων στις Πανελλαδικές, για την παροχή ειδικών ευνοϊκών ρυθμίσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε περιπτώσεις ειδικών συνθηκών έκτακτης ανάγκης.

Κλείνοντας, ο κος Δήμαρχος προσέφερε στον κο Υπουργό, στον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, αναμνηστικά δώρα. Αύριο Παρασκευή 21/5/2021 ο κος Δήμαρχος θα έχει συνάντηση με τους ειδικούς ιατρούς-λοιμωξιολόγους, που ήδη βρίσκονται στο νησί, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να δώσουν περαιτέρω ιατρικές κατευθύνσεις.