Νίκος Χαρδαλιάς: Ο άνθρωπος των ειδικών καθηκόντων, ξαναγυρίζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Landing_Page_Attiki_Mprosta
Share

Στο πρώτο του μήνυμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ζητά από τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευθούν ώστε να πραγματοποιήσει το όραμά του για την Αττική.

«Αφορά τα μικρά και τα μεγάλα της καθημερινότητας. Κάθε πτυχή του έργου της Περιφέρειας ακουμπάει στη ζωή μας. Ζει στις γειτονιές μας. Κυκλοφορεί στους δρόμους που κυκλοφορούμε», τονίζει χαρακτηριστικά. 

Φίλες και φίλοι,

Σας ζητώ να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας εδώ.

Γιατί τον Οκτώβριο, καλείστε να πάρετε μία απόφαση που θα έχει αντίκτυπο στη ζωή σας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης: αφορά τα μικρά και τα μεγάλα της καθημερινότητας. Κάθε πτυχή του έργου της Περιφέρειας ακουμπάει στη ζωή μας. Ζει στις γειτονιές μας. Κυκλοφορεί στους δρόμους που κυκλοφορούμε.

Γι’ αυτό και κάθε ψηφοδέλτιο θα εμπεριέχει μέσα τη δική σας εμπιστοσύνη. Και θέλω να μου επιτρέψετε να την κερδίσω.

Μπορώ να σας πω για την πορεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να περιγράψω το έργο που έγινε στην Πολιτική Προστασία και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – αλλά δεν θα το κάνω τώρα.

Τώρα, θέλω μόνο να σας πω ότι αισθάνομαι βαριά την ευθύνη να επιτελέσω το έργο για το οποίο σας ζητάω να με εμπιστευτείτε.

Και να δεσμευτώ πως θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας, εάν αποφασίσετε να μου την δώσετε.

Γιατί η Αττική είναι ο τόπος μας. Και αξίζει να πάει μπροστά. Κάθε μέρα, ένα βήμα μπροστά.

 

Σε νέα αποστολή με όραμα για την Αττική

Κάποιοι τον είπαν «Οδυσσέα», «άνθρωπο των ειδικών αποστολών», πολυμήχανο στην αναζήτηση και τη γρήγορη προώθηση λύσεων σε σύνθετα και δύσκολα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και του δημόσιου βίου. Κάποιοι τον αποκάλεσαν «σκληρό», «Nick Hard», γιατί τον ταυτίζουν με την προβολή των πιο σκληρών μέτρων για την προστασία από την πανδημία αλλά και γιατί υπάρχει η αντίληψη πως είναι απαιτητικός, επιβλητικός και αυστηρός στη δουλειά του στο έργο που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας. Ακόμα περισσότεροι όμως είναι εκείνοι που μιλούν για το περίσσευμα ευαισθησίας που τον διακρίνει. Ποιος, άλλωστε, δεν τον είδε να συγκινείται και να δακρύζει μιλώντας για τον ανθρώπινο πόνο;

1_2
Ο Νίκος Χαρδαλιάς με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρώην δήμαρχος Βύρωνα, ο πρώην υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και μετέπειτα Εθνικής Άμυνας, διεκδικεί σήμερα την επιστροφή του εκεί από όπου ξεκίνησε, την επιστροφή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εχει -ύστερα από την απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη- τη στήριξη του κόμματος, αλλά ο ίδιος θέλει να απευθυνθεί σε όλους τους συμπολίτες μας στην Περιφέρεια Αττικής.

«Τα προβλήματα», λέει, «δεν έχουν χρώμα. Είναι τα ίδια για όλες και όλους. Οι λύσεις δεν είναι κομματικής προέλευσης. Και η βελτίωση της καθημερινότητας που οραματιζόμαστε θα είναι για την καθεμιά και τον καθένα. Φιλοδοξώ και αισιοδοξώ για μια περιφέρεια που κάθε μέρα θα διαγράφει ένα μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα, κάθε μέρα θα προσθέτει μια καινούργια ανάσα στην καθημερινότητα. Μαζί με μια εκλεκτή ομάδα συνεργατών θα δουλέψω με το ίδιο πάθος για το κοινό καλό».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει άλλωστε νωπή την εμπειρία των προεκλογικών αγώνων, καθώς υπήρξε συντονιστής του αγώνα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόσφατη, διπλή εκλογική αναμέτρηση. Οπως έχει και την εμπειρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προ πάντων της αντιμετώπισης έκτακτων κρίσεων. Ξέρει να κατακτά και να υπηρετεί. Ξέρει να παράγει απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Αυτά τουλάχιστον προκρίνουν οι υποστηρικτές του.

Η πορεία του
Η πορεία του στα κοινά ξεκίνησε το 1994, όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά -με ρεκόρ ψήφων- δημοτικός σύμβουλος στην πόλη όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει ακόμη, τον Βύρωνα. Οκτώ χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 34 ετών, εκλέχθηκε δήμαρχος Βύρωνα, όπου επανεκλέχθηκε άλλες δύο φορές, για να ολοκληρώσει τη θητεία του το 2014. Ηταν μάλιστα ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς οι συμπολίτες του εκτιμούσαν θετικά το έργο του σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 80%.

Εκείνη τη χρονιά έκανε το επόμενο βήμα του, καθώς εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, ενώ παράλληλα ανέλαβε εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (2014-2016). Λίγο πριν από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Ιανουάριο του 2019, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέλαβε, ύστερα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας και ανέπτυξε συντονιστικό ρόλο στη μάχη εκείνη, κατά την οποία η παράταξή του κατέγραψε πρωτοφανή νίκη, καθώς κέρδισε τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Είχε ήδη περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά με την έγνοια του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και λίγα χρόνια αργότερα θα δοκιμαζόταν -και θα κρινόταν θετικά- ως άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, ο πρωθυπουργός τον τοποθέτησε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μια υπηρεσία υπό αναδιάταξη, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και την όλο και πιο συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα και τα εντυπωσιακά βήματα που έκανε στην οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, καθώς σε ελάχιστους μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει δεκαετίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον αναβάθμισε τον Μάρτιο του 2020 σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Μόλις άλλωστε είχε ξεσπάσει η πανδημία του COVID-19 και ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε να αναλάβει ακόμα μία ειδική αποστολή, καθώς ορίστηκε και επικεφαλής της Διυπουργικής Ομάδας Αντιμετώπισης του COVID-19.

Εγινε έτσι ο άνθρωπος που καθημερινά έμπαινε από τις τηλεοράσεις στα σπίτια εκατομμυρίων νοικοκυριών, ενημερώνοντας με απλά λόγια, με επιχειρήματα, αλλά και με ευαισθησία για την αναγκαιότητα των δύσκολων, αλλά επιτακτικά αναγκαίων μέτρων για τη διαφύλαξη του πολυτιμότερου αγαθού. Της ζωής.

Μπορεί στο διάστημα αυτό η μάχη για την προστασία από τον κορονοϊό να «σκίασε» το ευρύτερο έργο του, είναι όμως σε αυτό το διάστημα που νομοθετήθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, δημιουργήθηκαν οι βάσεις ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν συντονισμένα μεγάλες κρίσεις και μπήκε σε λειτουργία το «112», που έκτοτε σώζει χιλιάδες ζωές. Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία απέκτησε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις και μέσα, ενώ ταυτόχρονα στελεχώθηκε με έμπειρο προσωπικό.

Το όνομα του Νίκου Χαρδαλιά συνδέθηκε με την αναγέννηση μιας υπηρεσίας που η χώρα είχε και έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπήκε στις μάχες με την «οργή της φύσης» από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Πολιτική Προστασία. Και είναι σπουδαίο που στη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να αντιμετωπίσει 23.361 πυρκαγιές χωρίς να χαθεί ούτε μία ζωή.

Η επόμενη πρόκληση περίμενε τον Νίκο Χαρδαλιά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς από τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, με απόφαση του πρωθυπουργού, ανέλαβε υφυπουργός. Με έντονο το αίσθημα της ευθύνης και της ανάγκης να βρεθεί δίπλα σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στα Ελληνόπουλα που υπηρετούν τη θητεία τους στα νησιά μας και στην παραμεθόριο, πραγματοποίησε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο περισσότερες από 280 επισκέψεις σε μονάδες και σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την παρουσία του στο υπουργείο Άμυνας εξάλλου δεν έλειψε η προσφορά στον πολίτη και ιδιαίτερα στους ακρίτες μας, καθώς με αποφάσεις του δρομολογήθηκε σειρά λύσεων σε εμπλοκές δεκαετιών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 5/8