«Ο αλύτρωτος», το δεύτερο αυτοτελές βιβλίο της Τριλογίας του Γιώργου Ρωμανού με κοινό υπότιτλο, «Η αληθινή Ιστορία του ‘‘Εθνικού Διχασμού’’»

Share

 

«Ο αλύτρωτος», είναι το δεύτερο αυτοτελές βιβλίο της Τριλογίας του Γιώργου Ρωμανού με κοινό υπότιτλο, «Η αληθινή Ιστορία του ‘‘Εθνικού Διχασμού’’». Γι’ αυτό το μεγάλο έργο ως προς την έκταση, τον ευρύ ιστορικό χρόνο, 1843-1923, και κυρίως τις 635 διεθνείς και ελληνικές πηγές, ο συγγραφέας εργάστηκε επί 15 χρόνια.

Στις πηγές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων αυτές των υπουργείων εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ρωσίας, ΗΠΑ, το αρχείο του Βατικανό, της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλου, της Βιβλιοθήκης Μουσείου Μπενάκη και άλλων Ιδρυμάτων, πλήθος βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, προσωπικών ημερολογίων και αλληλογραφίας.

Στην Τριλογία κάθε γεγονός εξετάζεται εξαντλητικά και σε βάθος στο πλαίσιο των διεθνών γεωπολιτικών παραμέτρων του και έτσι παρέχονται έως και παντελώς άγνωστες ιστορικές λεπτομέρειες. Πρωτίστως παρατίθενται συγκριτικοί συλλογισμοί βάσει αδιάψευστων ντοκουμέντων τα οποία σημαίνονται εντός του κειμένου με πλάγια γραφή και ανατρέπουν την μέχρι τώρα υπερεκατοντάχρονη μαύρη προπαγάνδα του νεοελληνικού Κυβερνητισμού.

Ένα απολύτως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του βιβλίου, όπως και όλης της Τριλογίας, είναι ότι ο συγγραφέας αισθητοποιεί στον αναγνώστη τα ιστορικά γεγονότα, το κλίμα, την ατμόσφαιρα και τα ψυχολογικά πορτραίτα των μοιραίων για την χώρα μας ηγετών, Ελλήνων και ξένων.

Φορέας και πρωταγωνιστής της Ιστορίας είναι ο αλύτρωτος, ένα υπαρκτό πρόσωπο με παραλλαγμένο όνομα για ευνόητους λόγους, τα Ιστορικά Σημειωματάρια του οποίου διασώθηκαν από τους ζώντες επιγόνους του και έφτασαν στα χέρια του συγγραφέα.

Σημαντικό ρόλο στην αφήγηση παίζουν οι απλοί άνθρωποι με τις αδυναμίες και τα πάθη τους, καθώς αγωνίζονται να μην συνθλιβούν στις μυλόπετρες της «Ιστορίας» την οποία πλαστογραφούν οι νικητές. Όλοι οι χαρακτήρες δομούνται με πρότυπο την ομηρική αφήγηση και ποιητική, διηγηματική σαφήνεια και συντομία της υψηλής λογοτεχνίας.

Ο ιστορικός χρόνος που διαδραματίζονται τα γεγονότα στον «αλύτρωτο» ξεκινά από εκεί που τέλειωσε στο προηγούμενο βιβλίο, «Ο ανυπότακτος», τον Μάιο του 1916, και φτάνει μέχρι τον Μάιο του 1917.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο αλύτρωτος, κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου, ήταν υπαρκτό πρόσωπο που η θέση και η δράση του του επέτρεψαν να γνωρίσει και να καταγράψει άγνωστα μέχρι σήμερα τμήματα της ελληνικής Ιστορίας. Η μετωνυμία του ονόματός του οφείλεται στο ότι οι επίγονοί του ζουν. Σχεδόν όλα τα πρόσωπα, στρατιωτικοί, πολιτικοί και απλοί πολίτες, εμφανίζονται με τα πραγματικά τους ονόματα σε ένα θρίλερ αδιάψευστων ντοκουμέντων-εγγράφων, πολέμου, κατασκοπίας και έρωτα.

Ο αλύτρωτος αποτελεί το δεύτερο αυτοτελές βιβλίο της τριλογίας με κυρίαρχο θέμα και πάγιο υπότιτλο την Αληθινή Ιστορία του Εθνικού Διχασμού, κατά τον Α΄ΠΠ. Αντί της στεγνής ιστοριογραφίας επιλέχθηκε σκόπιμα η λογοτεχνική αφήγηση με τον τρόπο του Ομήρου και του Αρχαίου ελληνικού Θεάτρου όταν αυτό δίδασκε την ελληνική Ιστορία.

Σκοπός του συγγραφέα είναι η αισθητοποίηση των γεγονότων και των αδιάψευστων ντοκουμέντων τα οποία παρατίθενται αυτούσια, καθώς μόνο έτσι αποδίδεται πλήρως το κλίμα της εποχής και τα ψυχολογικά πορτραίτα των μοιραίων για την χώρα ηγετών, Ελλήνων και των ξένων, όπως και των απλών ανθρώπων οι οποίοι αγωνίζονται να μην συνθλιβούν στις μυλόπετρες της «Ιστορίας» που πλαστογραφούν οι νικητές.

Τα γεγονότα, σε αυτό το δεύτερο βιβλίο, ξεκινούν από εκεί που τελείωσε το πρώτο, «Ο ανυπότακτος», δηλαδή, από τον Ιούνιο του 1916 και τελειώνουν στις 2 Μαΐου 1919, με το που φτάνει ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη.
Η πολυετής συγγραφή της τριλογίας βασίστηκε στις αφηγήσεις και τα Σημειωματάρια του ανυπότακτου, τα οποία διασώθηκαν από τους επιγόνους του. Με αφετηρία αυτά ερευνήθηκαν περισσότερες από 635 πηγές –συνολικά και για τα τρία βιβλία–, γεγονός που συνιστά ίσως την μεγαλύτερη έρευνα για τον «Ενικό Διχασμό».

Θέματα:
-Η διαρκώς επαναστατημένη Κρήτη και η εκεί πραγματική προϊστορία του Ελ. Βενιζέλου βάσει ντοκουμέντων.
-Ο εμπρησμός του ανακτόρου του Τατοΐου, το 1916, με σκοπό την δολοφονία του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και της οικογενείας του. Διεθνείς αποδείξεις για το ποιοι ήταν οι δράστες.
-Η άγνωστη στυγνή κατοχή της Ελλάδος από τους Γάλλους και την ΑΝΤΑΝΤ, από το 1914-1915 και μετά.
-Ο ανελέητος πόλεμος των Μυστικών Υπηρεσιών μεταξύ των «Συμμάχων» της ΑΝΤΑΝΤ.
-Τα προδοτικά γεγονότα της κατάκτησης της Θεσσαλονίκης, το 1915, μετά από πραξικοπηματική μυστική συμφωνία του Βενιζέλου με τους Αγγλογάλλους.
-Ο ολέθριος ρόλος του Γάλλου στρατηγού δικτάτορα Βορείου Ελλάδος, Σαράιγ, που διετέλεσε Αρχιστράτηγος των εκεί δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ, το 1915-1916.
-Η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Εθνικού Διχασμού, του Ελ. Βενιζέλου, η λεγόμενης της «Εθνικής Αμύνης», η άγνωστη και σκοτεινή προέλευσή της μέσα από τη λάσπη των πρακτόρων ξένων μυστικών υπηρεσιών. Το πώς δημιουργήθηκε και γιατί ονομάστηκε έτσι.
-Η Αθήνα, πριν και μετά τον ανηλεή βομβαρδισμό της (Νοέμβριος 1916), από τους «Συμμάχους», στις περιοχές Παγκρατίου και Ανακτόρων. Οι σκληρές μάχες που επακολούθησαν μεταξύ των πιστών στον όρκο τους εθνικών δυνάμεων του ελληνικού στρατού, πιστών στο Σύνταγμα και τον βασιλιά Κωνσταντίνο εναντίον των βενιζελικών κινηματιών και των Αγγλογάλλων και Ιταλών προστατών τους. Λεπτομερής περιγραφή των μαχών που ξεκίνησαν από το στρατόπεδο στου Ρουφ, συνεχίστηκαν στου Φιλοπάππου, γύρω από την Ακρόπολη και επεκτάθηκαν στο Ζάππειο.
-Η Θεσσαλία και η λεγόμενη «Μάχη της Σημαίας» που δόθηκε στο Μεζουρλό κατά την επική αντίσταση ολιγάριθμων μονάδων του εθνικού ελληνικού στρατού κατά συντριπτικά πολυάριθμων στρατευμάτων των Αγγλογάλλων.
-Η μαζική σφαγή-γενοκτονία που εξαπέλυσαν οι βενιζελικοί και οι Γάλλοι κατά των κατοίκων της μαρτυρικής Νάξου.
-Όλα τα γεγονότα πριν από την εκθρόνιση και εξορία του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ η οποία έγινε από τις δυνάμεις των Αγγλογάλλων και των βενιζελικών.

Το προηγούμενο αυτοτελές πρώτο βιβλίο της Τριλογίας του Γιώργου Ρωμανού με θέμα τον «Εθνικό Διχασμό» είχε τίτλο: Ο ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ
Η αληθινή Ιστορία του «Εθνικού Διχασμού», Εκδόσεις Λειμών, 2022

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Ρωμανού: Ο ΑΛΥΤΡΩΤΟΣ Η αληθινή Ιστορία του “Εθνικού Διχασμού”, είναι από τις Εκδόσεις Λειμών, 2023.

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνικά σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο σε Ελλάδα, Κύπρο ή εξωτερικό από τις Εκδόσεις Λειμών, Νικηταρά 2-4 Αθήνα, τηλ. 210 322 7323 και απευθείας στον εκδότη: 699 530 2125.

Μπορείτε να κάνετε παραγγελία και μέσω mail: ekd.limon@gmail.com
Γιώργος #Ρωμανός #Οαλύτρωτος