Ο αμερικανικός κ ευρωπαϊκός Τύπος, άρχισαν να καταλαβαίνουν τα λάθη Ζελένσκι: «Η περίοδος χάριτος έληξε»

Share

Από την φράση “χρειάζομαι όπλα, όχι ασανσέρ”, με την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αρνήθηκε στις ΗΠΑ την ευκαιρία να διαφύγει με την ομάδα του, η οποία του χάρισε σεβασμό και οπαδούς ως σήμερα, το κλίμα γύρω από το πρόσωπό του έχει αλλάξει άρδην διακρίνουν δυτικοί αναλυτές.

Μέχρι τώρα, ο 44χρονος μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε, αλλά «η περίοδος χάριτος έληξε», όπως σημειώνει σε άρθρο της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. 
Η εικόνα του Ουκρανού προέδρου στην οθόνη τις τελευταίες εβδομάδες, απέχει πολύ από εκείνη του λαμπερού πρωταγωνιστή όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019 και από την εικόνα του στην αρχή του πολέμου… πολλοί πιστεύουν πως… γέρασε ο ηθοποιός που έγινε σε ένα ξημέρωμα στρατηγός του πολέμου.

Το χειρότερο όμως είναι ότι με τις τραγικές απώλειες σε ζωές και εδάφη, την διάψευση των προσδοκιών για «γενναία» βοήθεια και νίκη της δύσης στο πλευρό του και τον πόλεμο σε τέλμα, ενόψει ενός χειμώνα που προβλέπεται δραματικός, «ο δυσκολότερος στην ιστορία της χώρας», όπως παραδέχονται Ουκρανοί αξιωματούχοι, είναι η αμφισβήτησή του ως ηγέτη, η οποία κρέμεται μαζί με τις επιλογές του σαν Δαμόκλειος Σπάθη.

Στρατηγικά λάθη και παραπληροφόρηση
Επικριτές του αλλά και σκεπτικοί υποστηρικτές τον κατηγορούν για στρατηγικά λάθη και παραπληροφόρηση.
Η γνωστή σεναριογράφος και θεατρική συγγραφέας Katerina Babkyna κατηγόρησε τώρα τον Zelensky ότι πέταξε στα σκουπίδια τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πριν από μισό και πλέον χρόνο και ότι δεν προετοίμασε τον λαό του: “Αυτό δεν είναι μια αβλεψία, δεν είναι ένα λάθος, δεν είναι μια ατυχής παρεξήγηση, δεν είναι ένας στρατηγικός λάθος υπολογισμός – αυτό είναι ένα έγκλημα”, τόνισε η Babkyna.

Η Sevgil Musayeva, αρχισυντάκτρια της παραδοσιακά κυβερνητικά επικριτικής εφημερίδας “Ukrainska Pravda”, τον κατηγόρησε για παραπληροφόρηση.
Αποκρύπτοντας τη δραματική φύση της κατάστασης στις αρχές του έτους, “δημιούργησε αμφιβολίες για τη νοητική ικανότητα εκατομμυρίων Ουκρανών”.
Ο Zelensky είναι εν μέρει υπεύθυνος για τις “ανθρώπινες απώλειες” λόγω της έλλειψης προετοιμασίας για τον πόλεμο.
Αργά ή γρήγορα, αυτά τα ερωτήματα “θα πρέπει να λογοδοτήσει”, δήλωσε η Musayeva.

Η βουλευτής της αντιπολίτευσης Iryna Geraschenko λέει ότι ο Zelensky απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για την επιθετικότητα του μεγάλου γείτονά της.
Η ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU είχε κυνηγήσει τον πρώην πρόεδρο Petro “Porosenko και την αντιπολίτευση αντί να εξαλείψει τους συνεργάτες”.
Ακριβώς αυτή η κατηγορία ήταν η καταστροφή του Ivan Bakanov στα μέσα Ιουλίου.
Ο Zelensky απέλυσε τον παιδικό του φίλο, ο οποίος μέχρι τότε ήταν επικεφαλής της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU.

Η γενική εισαγγελέας Iryna Venediktova έπρεπε επίσης να φύγει.
Αυτό αποκάλυψε τις πρώτες ρωγμές στην επιλεγμένη ομάδα του Zelensky, η οποία αποτελείται κυρίως από παλιούς έμπιστους από την εποχή που ήταν ηθοποιός, κωμικός και τηλεοπτικός παραγωγός.

Η συνέντευξη στην Washington Post
Ο Zelensky είχε παραδεχθεί για πρώτη φορά ανοιχτά σε συνέντευξή του στην “Washington Post” την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πολύ συγκεκριμένα για μια ρωσική επίθεση και ότι είχε συμβουλεύσει τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.
Ο Oυκρανός πρόεδρος αντέκρουσε το επιχείρημα λέγοντας: “Αν το είχαμε αναφέρει -κάτι που ήθελαν κάποιοι, τα ονόματα των οποίων δεν θα αναφέρω- θα είχα χάσει επτά δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα από τον περασμένο Οκτώβριο, και τη στιγμή που οι Ρώσοι επιτέθηκαν, θα μας είχαν καταλάβει μέσα σε τρεις ημέρες”.

Αν είχε δημοσιοποιήσει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και δεν είχε διαδώσει τα υποτιθέμενα διαφορετικά πορίσματα των μυστικών υπηρεσιών του, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές, υποστήριξε: οι επενδυτές θα είχαν αποσύρει τα χρήματά τους, τα εργοστάσια θα είχαν μεταφερθεί και εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν φύγει από το τέλος του περασμένου έτους.
Το συμπέρασμά του: η αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας θα είχε τεθεί σε τεράστιο κίνδυνο.
Δεν τους πείθει ωστόσο.

Η αλλαγή της στρατηγικής και η πολιτική κρίση
Η ρωσική εισβολή, έφερε αλλαγή της στρατηγικής υποστηρίζουν οι γνώστες
Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, ο Zelensky, μαζί με τον επικεφαλής της προεδρικής του διοίκησης, πρώην παραγωγό κινηματογραφικών ταινιών Andry Germak, “ασκούσαν μικροδιοίκηση και προσπαθούσαν να παρεμβαίνουν προσωπικά σε όλες τις λεπτομέρειες των διαφόρων κρατικών διαδικασιών”.

Τώρα ο πρόεδρος επικεντρώνεται πλήρως σε στρατιωτικά και διπλωματικά ζητήματα, ενώ τα οικονομικά ζητήματα αφήνονται πλέον στην κυβέρνηση.
Αυτό υποδαυλίζει σοβαρή πολιτική κρίση η οποία μπορεί να ξεσπάσει πριν το χειμώνα, λένε ανεξάρτητοι αρκετοί κορυφαίοι εμπειρογνώμονες και πολιτικοί που δεν επιθυμούν να αναφερθούν ονομαστικά, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Handelsblatt.

Ποιες οι επιλογές Zelensky και οι κίνδυνοι;
Για μήνες Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες διεξήγαγαν έναν βάναυσο πόλεμο σε μια γραμμή μετώπου μήκους 1.500 μιλίων, προκαλώντας απώλειες, πολεμώντας σε σημείο εξάντλησης και σημειώνοντας αργά κέρδη στο έδαφος όταν δεν υπέφεραν δαπανηρές αποτυχίες.
Μετά την κατάληψη από τη Ρωσία εδαφών στον ουκρανικό Νότο, την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Κιέβου και τη μεταφορά, εδώ και πολλές εβδομάδες, του πεδίου της μάχης στην ανατολική Ουκρανία, ο πόλεμος εισέρχεται «στο τρίτο του κεφάλαιο», υποστηρίζουν σε ανάλυσή τους οι New York Times, όπου επικρατεί αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης, με τις εχθροπραξίες να σιγοβράζουν.
Εν μέσω της πολιτική αμφισβήτησης και της ανησυχητικής αβεβαιότητας μία από τις επιλογές είναι Μια αντεπίθεση για να προσπαθήσει να ξεφύγει από τη στασιμότητα ο πόλεμος, και την γραμμή πυρός ο ίδιος
Σύμφωνα με την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Zelensky, (παρότι διαψεύσθηκε στην “μεγάλη επίθεση” την Ημέρα της Ανεξαρτησίας) αναμένεται ο ρωσικός στρατός να καταστρέψει σκόπιμα όλα τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις γραμμές τηλεθέρμανσης πριν από την έναρξη του χειμώνα, έτσι ώστε,
α/ ο ουκρανικός πληθυσμός να παγώσει και να φύγει,
β/ να ανατραπεί ο επικεφαλής της κυβέρνησης Denys Shmyhal,
γ/ να παρουσιαστεί ως ένοχος στη χειρότερη κρίση θέρμανσης στην ιστορία της Ουκρανίας,
Αυτή η εξέλιξη βγάζει τον Zelensky από την πολιτική γραμμή πυρός.

«Μια αντεπίθεση είναι ριψοκίνδυνη», εκτιμά στην αμερικανική εφημερίδα Νew Υork Τimes ο Michael Kofman, επικεφαλής Ρωσικών Σπουδών σε ερευνητικό κέντρο της Βιρτζίνια.
«Αν αποτύχει, μπορεί να ζημιώσει την εξωτερική υποστήριξη της χώρας», εξηγεί.

«Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο πιθανώς το βλέπει αυτό ως ένα παράθυρο ευκαιρίας, πέρα από το οποίο βρίσκεται η αβεβαιότητα ενός παρατεταμένου πολέμου, εναντίον ενός ρωσικού στρατού που είχε χρόνο να ανασυνταχθεί», προσθέτει.

– Αμφότερες οι αντιμαχόμενες πλευρές προετοιμάζονται για έναν παρατεταμένο πόλεμο.
Όπως εκτιμούν όμως οι Νew Υork Τimes, η Ουκρανία έχει μεγαλύτερο κίνητρο για να τον αποφύγει με δυνητικά επικίνδυνους ελιγμούς, ήδη από αυτό το φθινόπωρο, προτού, δηλαδή, η εποχή των βροχών μετατρέψει την ύπαιθρο σε αδιάβατους βάλτους ή οι ελλείψεις ενέργειας και το αυξανόμενο κόστος ενδεχομένως ατονήσουν την ευρωπαϊκή υποστήριξη.
Υπό την οπτική γωνία των Ουκρανών, η στατική μάχη χαρακωμάτων που έχει επικρατήσει δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Αν αφήσει τη Ρωσία να έχει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της νότιας ακτογραμμής, θα ακρωτηριάσει την οικονομία της, η οποία έχει ήδη πληγεί από τον πόλεμο και υποστηρίζεται από τη δυτική βοήθεια.

Θα έδινε επίσης χώρο στη Μόσχα να εδραιώσει τον έλεγχο σε περιοχές που έχει καταλάβει, καλύπτοντας τα μέσα ενημέρωσης και το σχολικό πρόγραμμα σπουδών με την προπαγάνδα της, συλλαμβάνοντας ή διώχνοντας αντιπάλους και δυνητικά κηρύσσοντας τη γη τμήμα της Ρωσίας, μέσω δημοψηφισμάτων, εκτιμάται στο δημοσίευμα.

Oι κινήσεις της Ρωσίας
Στοιχεία που ήρθαν στο φως την Πέμπτη 25/8, όταν το Κρεμλίνο δημοσίευσε τη διαταγή για αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού κατά 137.000, φτάνοντας στο 1,15 εκατ. υποδηλώνουν ότι ο Putin θα αγνοήσει τις εκκλήσεις για απτά κέρδη στο πεδίο της μάχηςκαι θα καταλήξει σε μια στρατηγική επίθεσης με στόχο να εξουθενώσει τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα πάντα με τους Νew Υork Τimes.

Αναλυτές εκτίμησαν ότι το διάταγμα αυτό «κρύβει» τη στρατηγική ότι ο Putin προετοιμάζεται για έναν μακρύ και σκληρό πόλεμο, αλλά όχι απαραίτητα για ένα σχέδιο ευρείας κλίμακας που θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη κλιμάκωση και ίσως προκαλούσε και αντιδράσεις εντός Ρωσίας. «Οι προσδοκίες ότι αυτό θα τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα ή ότι θα τελειώσει την επόμενη άνοιξη» είναι άστοχες, εκτιμά ο Ruslan Pukhov, αμυντικός αναλυτής σε ρωσικό think tank. «Νομίζω ότι θα διαρκέσει πολύ καιρό», συμπληρώνει.

Η αμερικανική βοήθεια
Η Ουκρανία, άλλωστε, έλαβε αυτή την εβδομάδα την υπόσχεση από τις ΗΠΑ για νέο πακέτο βοήθειας ύψους 3 δισ. δολαρίων.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden δήλωσαν ότι η βοήθεια σηματοδοτεί τόσο το μήνυμα προς τον Putin ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εμπλακούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο και προς την Ουκρανία ότι η Αμερική θα συνεχίσει να προσπαθεί για την ενότητα του ΝΑΤΟ, στηρίζοντας το Κιέβο επ΄ αόριστον.

Έτσι, ενώ η ρωσική πλευρά έχει κάθε λόγο να προσβλέπει σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, για τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, φαίνεται πως ισχύει το αντίθετο.
Το θέμα είναι τι θα επιλέξει γιατί ότι επιλέξει θα έχει κόστος στον ουκρανικό λαό και την Ευρώπη, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι από αυτόν τον πόλεμο.
Ούτε η Ρωσία, η οποία, όπως και να έχει, βγαίνει κερδισμένη από αυτόν τον πόλεμο, ούτε οι ΗΠΑ. / banking news