Ο Biden βλέπει ήττα Ουκρανίας και εμπλοκή Πολωνίας | Sullivan: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατιωτικό προσωπικό στην Ουκρανία

Share

 

Η κατάσταση στην Ουκρανία, καθημερινά επιδεινώνεται… ο Ουκρανικός στρατός έχει υποστεί στην κυριολεξία πανωλεθρία. Μπορεί στην Δύση να μην αναφέρονται αυτές οι πληροφορίες αλλά όταν ένας στρατός χάνει σε 30 ημέρες 33.000 στρατιώτες σε νεκρούς και τραυματίες… ένα στοιχείο χαρακτηρίζει αυτή την κατάσταση πανωλεθρία.

Η Δύση βλέπει ότι τα όπλα της δεν αλλάζουν το μοτίβο ήττας του Ουκρανικού στρατού.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden, ότι εάν ηττηθεί η Ουκρανία, η Πολωνία θα μπορούσε να εισβάλει στην Δυτική Ουκρανία -αυτό έχει ισχυριστεί και ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin.

Biden (Πρόεδρος ΗΠΑ): Η Πολωνία θα εισβάλει εάν ηττηθεί η Ουκρανία από τους Ρώσους – Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτύχει

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, θα αρχίσουν να ακολουθούν μια πιο ανεξάρτητη πολιτική εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τους ρώσους, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Time.
«Το θέμα είναι, ωστόσο, ότι αν ποτέ αφήσουμε την Ουκρανία να πέσει να ηττηθεί, σημειώστε τα λόγια μου, θα δείτε την Πολωνία να φεύγει και θα δείτε όλα εκείνα τα έθνη κατά μήκος των πραγματικών συνόρων της Ρωσίας, από τα Βαλκάνια και τη Λευκορωσία, όλα αυτά, θα κάνουν τους δικούς τους σχεδιασμούς», τόνισε ο Biden.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι οι αποφάσεις των ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια «θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης για πολύ καιρό ακόμη».
«Για αυτό δεν μπορούμε να αφήσουμε το ΝΑΤΟ να αποτύχει.
Πρέπει να το οικοδομήσουμε τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά και στρατιωτικά, ήδη επενδύουμε σημαντικά» τόνισε ο αμερικανός Πρόεδρος.

Jake Sullivan (Εθνική Ασφάλεια ΗΠΑ): Η Αμερική αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών ή εκπαιδευτών στην Ουκρανία – Βγαίνουν από τρύπα οι Ουκρανοί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα στείλουν στρατιωτικό προσωπικό, συμβούλους ή εκπαιδευτές στην Ουκρανία, δήλωσε ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου. «Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατιώτες, στρατιωτικούς συμβούλους ή εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στην Ουκρανία», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για το Air Force One κατευθυνόμενος προς τη Γαλλία.

Την ίδια στιγμή, ο Jake Sullivan έκανε επίσης τη δήλωση ότι τα αμερικανικά όπλα που φτάνουν στην Ουκρανία αλλάζουν την κατάσταση, η οποία εξελισσόταν αρνητικά για το Κίεβο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία βρέθηκε «σε μια βαθιά τρύπα» λόγω της καθυστέρησης στην αποστολή βοήθειας των ΗΠΑ. Τώρα, όπως είπε ο βοηθός του Προέδρου των ΗΠΑ, «οι Ουκρανοί βγαίνουν από αυτήν την τρύπα», η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι στο τέλος οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορέσουν όχι μόνο να κρατήσουν την άμυνα, αλλά και να πάνε στην επίθεση.

ΡΩΣΙΑ: ”Η σημερινή εδαφική πραγματικότητα πρέπει να αναγνωριστεί για να ξεκινήσει ο διάλογος για την Ουκρανία”

Την ίδια ώρα, η Ρωσία είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης, αλλά μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αφού αναγνωριστούν οι σημερινές εδαφικές πραγματικότητες, δήλωσε στο TASS την Τετάρτη ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή στη διεξαγωγή διαλόγου για την Ουκρανία με βάση τα συμφέροντά μας», είπε σε συνέντευξή του στο TASS. «Η θέση μας σχετικά με μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση της κρίσης παραμένει αναλλοίωτη».

«Για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπιστούν οι αρχικές αιτίες του και να αναγνωριστούν οι σύγχρονες γεωπολιτικές και εδαφικές πραγματικότητες», συνέχισε. «Η Δύση πρέπει να σταματήσει να τροφοδοτεί τον ουκρανικό στρατό με όπλα και το καθεστώς του Κιέβου πρέπει να βάλει τέλος στις στρατιωτικές του δραστηριότητες».

Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι ατελείωτες προμήθειες δυτικών όπλων στην Ουκρανία «μόνο παρατείνουν τη σύγκρουση και οδηγούν σε αύξηση των απωλειών αμάχων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα λαμβάνει υπόψη τους αυξανόμενους κινδύνους «να εξαπλωθούν τα όπλα σε όλο τον κόσμο και να καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών και εγκληματικών ομάδων».

«Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη ένα σωρό άνθρωποι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επιδιώκουν τον στόχο να επιφέρουν μια «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία και είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τυφλά τα συμφέροντα των χωρών και των λαών τους, σπρώχνοντάς τους στο χείλος της την άβυσσο», πρόσθεσε ο Galuzin.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Οι ΗΠΑ εξετάζουν δύο σενάρια για την εξέλιξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν δύο σενάρια για την ανάπτυξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης. «Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις που εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Η πρώτη είναι να κλιμακώσουν τη σύγκρουση και να ελπίζουν ότι αυτό θα ανατρέψει με κάποιο τρόπο τη πλάστιγγα υπέρ τους και θα βοηθήσει να κερδίσουν τον πόλεμο με τη Ρωσία. Η δεύτερη είναι: «Ακούστε, έχουμε αυτό το πρόβλημα με την Ουκρανία. Φυσικά, δεν μπορούμε απλώς να την πετάξουμε, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους και να πούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο για να βοηθήσουμε. Αλλά οι Ευρωπαίοι μπορούν. Αφήστε τους να ασχοληθούν με την Ουκρανία και θα επικεντρωθούμε στην Κίνα», τόνισε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.

Ο κ. Μερκούρης υποστήριξε ότι το πρώτο σενάριο είναι απίθανο, αφού η Ουάσιγκτον θα μπει στο στάδιο μιας σοβαρής αντιπαράθεσης με το Πεκίνο και θα προσπαθήσει να προκαλέσει τον γεωπολιτικό εχθρό αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Προηγουμένως, δυτικοί πολιτικοί δήλωσαν την ανάγκη να επιτραπεί στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να εξαπολύσουν επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με όπλα του ΝΑΤΟ.

Eirik Kristoffersen (Νορβηγός Υπουργός Άμυνας): Έχουμε ένα παράθυρο 3 ετών πριν η Ρωσία κάνει την κίνηση της….

Η Ρωσία διεξάγει εκστρατεία υβριδικού πολέμου ευρείας κλίμακας που στοχεύει κράτη του ΝΑΤΟ παράλληλα με τις ρωσικές προσπάθειες να ενισχύσει τις συμβατικές στρατιωτικές της ικανότητες προετοιμάζοντας μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ… υποστηρίζει υστερικά η Δύση. Το Bloomberg ανέφερε στις 3 Ιουνίου ότι ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Eirik Kristoffersen δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει ένα παράθυρο δύο έως τριών ετών για να ανοικοδομήσει τις δυνάμεις και τα αποθέματά του προτού η Ρωσία ξαναχτίσει τη δική της ικανότητα να διεξάγει μια συμβατική επίθεση, πιθανώς κατά του ΝΑΤΟ.

Ο Kristoffersen δήλωσε ότι αυτό το επιταχυνόμενο χρονικό πλαίσιο οφείλεται στην τρέχουσα παραγωγή υψηλής αμυντικής βιομηχανικής βάσης (DIB) της Ρωσίας. Δυτικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν επίσης να υπογραμμίζουν την τρέχουσα εμπλοκή της Ρωσίας σε δραστηριότητες υβριδικού πολέμου σε όλη την Ευρώπη. Οι Financial Times ανέφεραν στις 4 Ιουνίου ότι οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να διαμορφώσουν μια απάντηση στις απόπειρες δολιοφθοράς που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε στρατιωτικές βάσεις και μη στρατιωτικές υποδομές στην Ευρώπη. Οι Financial Times ανέφεραν ότι ένας απροσδιόριστος δυτικός σύμβουλος άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ένα “υψηλά ανεπτυγμένο λεξικό” για υβριδικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών και ψυχολογικών επιχειρήσεων και δολιοφθορών.

Ετοιμάζουν έγγραφο στην Σύνοδο Κορυφής στην Ελβετία ώστε να δεσμεύσουν την Ρωσία

Η Ουκρανία και οι εταίροι της φέρεται να έχουν συντάξει ένα έγγραφο για την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ελβετία στις 15 Ιουνίου που ζητά μελλοντική δέσμευση με τη Ρωσία σε περιορισμένο αριθμό θεμάτων που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και το Κρεμλίνο παραμένει απίθανο να συμμετάσχει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την πρόταση ή οποιαδήποτε ευρύτερη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. Το Bloomberg ανέφερε στις 4 Ιουνίου ότι το προσχέδιο έγγραφο στοχεύει να δημιουργήσει συναίνεση μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, την επισιτιστική ασφάλεια και την επιστροφή των απαχθέντων Ουκρανών αμάχων και παιδιών.

Το έγγραφο φέρεται να αναφέρει ότι αυτή η συναίνεση θα χρησιμεύσει ως «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» για μελλοντική δέσμευση με Ρώσους αξιωματούχους σε αυτά τα ζητήματα. Το αναφερόμενο έγγραφο θεωρεί συγκεκριμένα τις πυρηνικές απειλές ως «απαράδεκτες» και ζητά την επιστροφή του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia (ZNPP) στον έλεγχο της Ουκρανίας και την ελευθερία ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Azov, ώστε τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα να φτάσουν στους περιορισμούς τους.

Δοκιμάζουν οι Ρώσοι το «Impulse-M»

Ο ρωσικός κρατικός αμυντικός όμιλος Rostec δήλωσε στις 4 Ιουνίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις δοκιμάζουν την Ρομποτικά καθολική ιχνηλατούμενη πλατφόρμα UGV «Impulse-M», η οποία μπορεί να εξοπλιστεί με ένα αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα. Η Rostec δήλωσε ότι το “Impulse-M” έχει ανυψωτική ικανότητα περίπου ενός τόνου και μπορεί να μεταφέρει 500 κιλά φορτίου και μπορεί να τοποθετήσει νάρκες και να μεταφέρει φορτίο ή τραυματισμένο προσωπικό.

Η Rostec δήλωσε ότι το σύστημα ελέγχου του ρομποτικού συστήματος περιλαμβάνει στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) που του επιτρέπουν να λειτουργεί αυτόματα.
Η Rostec ισχυρίστηκε ότι το σύστημα επικοινωνίας είναι ουσιαστικά ανθεκτικό στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και μπορεί αυτόνομα να επιστρέψει το ρομποτικό σύστημα πίσω στη βάση εάν διακοπεί η σύνδεση μεταξύ χειριστή και συστήματος.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_June_4_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_4_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_June_4_2024.pngChasiv_Yar_Battle_Map_Draft_June_4_2024.png
West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_June_4_2024.png(με πληροφορίες από bankingnews / TASS)