Ο δρ. Φάουτσι λέει ότι η πανδημία φέρνει στην επιφάνεια «αναμφισβήτητες επιπτώσεις ρατσισμού»

Share

ΑΤΛΑΝΤΑ – Ο ανοσιολόγος που ηγείται της κατάστασης της πανδημίας του Covid-19 στις ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι «οι αναμφισβήτητες επιδράσεις του ρατσισμού» έχουν οδηγήσει σε απαράδεκτες ανισότητες στην υγεία που έπληξαν ιδιαίτερα τους Αφροαμερικανούς, τους Ισπανόφωνους και τους γηγενείς  Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

«Η πανδημία του Covid-19 έριξε φως στις αποτυχίες της δικής μας κοινωνίας», δήλωσε ο Δρ Άντονι Φάουτσι κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης για το Πανεπιστήμιο Έμορι.

Μιλώντας μέσω διαδικτυακής εκπομπής από την Ουάσινγκτον, ο Φάουτσι είπε στους αποφοίτους ότι πολλά μέλη μειονοτικών ομάδων εργάζονται σε βασικές θέσεις εργασίας όπου ενδέχεται να εκτεθούν στον κορωνοϊό. Είπε επίσης ότι είναι πιο πιθανό να μολυνθούν, εάν εκτεθούν λόγω ιατρικών παθήσεων όπως υπέρταση, χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτη ή παχυσαρκία.

«Τώρα, πολύ λίγες από αυτές τις νοσηρότητες έχουν φυλετικούς καθοριστικούς παράγοντες. Σχεδόν όλα σχετίζονται με τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας που χρονολογούνται από δυσμενείς συνθήκες που μερικοί έγχρωμοι βρίσκουν από τη γέννησή τους σχετικά με τη διαθεσιμότητα επαρκούς διατροφής, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τις αναμφισβήτητες επιπτώσεις του ρατσισμού στην κοινωνία μας» ανέφερε.

Είπε ακόμη, ότι η προσπάθεια για διόρθωση των κοινωνικών λαθών θα πρέπει να είναι δέσμευση δεκαετιών και προέτρεψε τους αποφοίτους να γίνουν μέρος της λύσης.

Associated Press / news-politics