Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι – Ένα από τα πιο ακατάλληλα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ (video)

Share

93 χρόνια πριν η Λαίδη Τσάτερλυ μάθαινε τις 50 αποχρώσεις του Γκρι από τον Εραστή της, στο μυθιστόρημα του Ντ. Χ. Λόρενς, που πέθανε στις 2 Μαρτίου 1930

“Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι” (Lady Chatterley`s Lover)… Ένας τίτλος που εν έτει 2017 δεν προκαλεί… Το 1928, όμως, όταν κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ από την Alfred A. Knopf δεν μπορούσε παρά να σοκάρει… Πρόκειται για το βιβλίο του ήδη γνωστού και αμφιλεγόμενου συγγραφέα, του Ντ. Χ. Λόρενς που δέχθηκε αμείλικτη κριτική, πολεμήθηκε κι απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του για πολλά χρόνια στην Αμερική και την Αγγλία. Θεωρήθηκε μάλιστα «πιο ακατάλληλο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ»…κι ήταν η περιορισμένη βερσιόν που εκδόθηκε στην Αγγλία από την Penguin το 1946.

Τριάντα χρόνια αργότερα, το 1960, αφού είχε ήδη πεθάνει πρόωρα ο Λορενς από φυματίωση, το μυθιστόρημα επανακυκλοφορεί από την Penguin – χωρίς αυτή τη φορά. Το ορίτζιναλ χειρόγραφο του Λόρενς βλέπει το φως της δημοσιότητας στην πατρίδα του. Και, εύλογα, ξεσπάει σάλος.

“Απέμεινε τελείως ακίνητη, σαν να ήταν βυθισμένη στον ύπνο, σαν να ήταν βυθισμένη σε όνειρο. Ύστερα τη διαπέρασε ένα ρίγος καθώς ένιωσε το χέρι του να την ψηλαφίζει απαλά, μα παρ` όλα αυτά με έναν τρόπο παράξενο κι επίμονα αδέξιο, μέσα απ` τα ρούχα της. Της έβγαλε το λεπτό μεταξένιο φόρεμα της, αργά, προσεκτικά, μέχρι που το κατέβασε τελείως και το τράβηξε από τα πόδια της. Έπειτα τρέμοντας από ανείπωτη ηδονή άγγιξε τη ζεστή κι απαλή σάρκα της, ακουμπώντας σε μια στιγμή τα χείλη του στον αφαλό της για να τον φιλήσει. Χωρίς να μπορεί ν` αντισταθεί μπήκε μέσα της αμέσως, για να βρει τη γαλήνη στο τρυφερό, ακίνητο κορμί της. Ήταν η στιγμή της πιο πλέριας γαλήνης γι` αυτόν, η στιγμή που έμπαινε στο σώμα της γυναίκας.” είναι ένα απόσπασμα από το πολυσυζητημένο βιβλίο.

Ποιός ήταν όμως ο Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς;
Γεννήθηκε το 1885 στο Ίστγουντ του Νότινγκχαμσαϊρ. Το 1911 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1911. Πολυταξιδεμένος, έζησε στη Φλωρεντία, την Αυστραλία και την Κεντρική Αμερική, για να εγκατασταθεί τελικά στη Γαλλία. Τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του είναι: “Το άσπρο παγόνι”, “Γιοι και εραστές”, “Ερωτευμένες γυναίκες”, “Το φτερωτό φίδι” και “Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι”.

Αυτό που κυρίως προκαλούσε τους αναγνώστες δεν ήταν μόνο η τολμηρή θεματολογία και πιο συγκεκριμένα η παθιασμένη ερωτική σχέση μίας παντρεμένης κυρίας της υψηλής τάξης με έναν άντρα της εργατικής τάξης. Περισσότερο ήταν “ιδιαίτερη” γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Λόρενς. Οι διαβόητες “κακές” τετραγράμματες λέξεις της αγγλικής γλώσσας, όπως fuck, cunt και cock, αποδίδοντας τη σαρκική διάσταση του έρωτα ως κάτι που δεν διαχωρίζεται από την ευγενή πλευρά του. Τις λέξεις αυτές, τις χρησιμοποιεί με πραγματικά αφοπλιστική ευθύτητα.

Η απόφαση της Penguin -μία εταιρείας εξειδικευμένης στις φτηνές εκδόσεις τσέπης, προορισμένες για μαζική κατανάλωση- να το δημοσιεύσει ήταν πραγματικά θαρραλέα. Η νομοθετική πράξη περί άσεμνων εκδόσεων του 1959 (Obscenity Publications Act) την οδήγησε στα βρετανικά δικαστήρια. Αυτή ήταν και η πρώτη υπόθεση στην οποία δοκιμάστηκε η ισχύς του νέου νόμου. Αρκετοί διάσημοι συγγραφείς και ακαδημαϊκοί- ανάμεσά τους οι Ε. Μ. Φόρστερ και Ρέιμοντ Γουίλιαμς, έσπευσαν να καταθέσουν στη δίκη και να υπερασπιστούν την αξία του έργου. Σύμφωνα με το νόμο, ένα λογοτεχνικό έργο μπορούσε να αθωωθεί αν διαπιστωνόταν η λογοτεχνική αξία του. Όσο για τη χρήση των “κακών” λέξεων, μπορούσαν να δικαιολογηθούν.

Δικαιώθηκε τελικά ο Λόρενς και η Penguin, καθώς η ετυμηγορία στις ήταν 2 Νοεμβρίου 1960 ήταν: «αθώα». / δημοσιεύτηκε: klik magazine

“Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι” επανέρχεται στο Netflix με μια νέα οπτική μέσα από την ταινία όπου πρωταγωνιστούν η Έμα Κόριν και ο Τζακ Ο’Κόνελ, ενώ τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Λορ ντε Κλερμόν Τονέρ. 

Υπόθεση: Γεννημένη μέσα στα πλούτη και τα προνόμια, η Κόνι παντρεύεται έναν άντρα που δεν αγαπά πια. Όταν γνωρίζει τον Όλιβερ, τον θηροφύλακα της έπαυλης, οι μυστικές τους συναντήσεις οδηγούν σε μια σεξουαλική αφύπνιση. Τότε, καλείται να πάρει μια απόφαση: Να ακολουθήσει την καρδιά της ή να επιστρέψει στον άντρα της και να υπομείνει ό,τι απαιτεί από εκείνη η κοινωνία.

ΒΙΝΤΕΟ