Ο κ. Νίκος Γερονικόλας ανακοίνωσε την κάθοδό του στις δημοτικές εκλογές με την παράταξη «Αρχή Οργάνωσης» Για το νησί μας

Share

Την διακήρυξη θέσεων της νέας δημοτικής κίνησης παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους σε κεντρικό καφέ της πόλης μας, ο κ. Νίκος Γερονικόλας. Μαζί του, στελέχη που θα πλαισιώσουν την παράταξη όπως ο Σάββας Καραταπάνης, ο Βαγγέλης Μανδρακός, η Βάσια Μπαρδοπούλου, ο δικηγόρος κ. Μαλλιαράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σαρικάς, ο κ. Στέργος Παρδαλός και άλλοι. 

Νίκος Ιακ. Γερονικόλας / Υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου – Ανακοίνωση παράταξης «Αρχή Οργάνωσης» Για το νησί μας

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια επιχείρηση που είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ροδίτικης, μικρής επιχειρηματικότητας. Ένα καφεζαχαροπλαστείο, που ιδρύθηκε από μια ροδίτισσα, απασχολεί προσωπικό και προσφέρει είδη που παρασκευάζονται μέσα στην επιχείρηση.

Σ’ αυτό εδώ το σημείο, στο κέντρο της πόλεως Ρόδου γεννιέται ένα ερώτημα:
Αυτή η επιχείρηση, με το σύνολο των προδιαγραφών που τη χαρακτηρίζουν, αποφέρει το 100% των δυνατοτήτων της;

Κοιτάζοντας τριγύρω διαπιστώνουμε ότι μια σειρά προβλημάτων, εμποδίζουν αυτόν εδώ το χώρο να ξεδιπλώσει όλες του τις δυνατότητες και να αποδώσει τα πρέποντα στην επιχειρηματία και ταυτόχρονα πιο υψηλές αποδοχές στον εργαζόμενο.
Κυκλοφοριακό, σκουπίδια, κατεστραμμένα πεζοδρόμια, καταλήψεις θέσεων στάθμευσης, εγκαταλελειμμένες ιδιωτικές περιουσίες που μοιάζουν με σκουπιδότοπους, αυθαιρεσία συνυπάρχουν με τα δημοτικά τέλη, τους φόρους, τα πνευματικά δικαιώματα, τις εισφορές, τα λειτουργικά έξοδα, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τόσα άλλα.

Με ποιο δικαίωμα, σ’ αυτήν εδώ την επιχειρηματία, θα έρθουμε να της κάνουμε κήρυγμα περί οράματος;
Άραγε, με πιο δικαίωμα έρχονται οι πάσης φύσης υποψήφιοι και της λένε «είμαστε μαζί σου», όταν στην κάθε μέρα παλεύει μόνη της….. κόντρα σε όλα αυτά τα προβλήματα και στο τέλος του μήνα πάλι μόνη της, πρέπει να καλύψει όλες αυτές τις απαιτητές υποχρεώσεις;
Με πιο δικαίωμα έρχονται στον εργαζόμενο μιας επιχείρησης, του χτυπούν την πλάτη και του υπόσχονται το οτιδήποτε για το αόριστο μέλλον, όταν την ίδια στιγμή ανέχονται την αυθαιρεσία και μέσα από την χαώδη κατάσταση τον οδηγούν σε εργασιακή ανασφάλεια;

Θέλω στο σημείο αυτό να θυμίσω ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της πλειοψηφίας των κατοίκων της Ρόδου: Η ένταση της δουλειάς τους βρίσκεται στην τουριστική σεζόν, με έμφαση τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτή την περίοδο, όλοι και όλες στο νησί αφιερώνουν το σύνολο των δυνάμεών τους στη δουλειά, αφαιρώντας πολύτιμες στιγμές από τις οικογένειές τους.
Δεν παίζουμε με αυτή τη θυσία.
Η περίοδος των συνθημάτων έχει τελειώσει!

Αυτό που βλέπουμε σήμερα στο κέντρο δεν είναι λάμψη. Δεν είναι καν ένα μισοτελειωμένο έργο.
Είναι μια εικόνα ανοργάνωτης πόλης, που έχει αφεθεί στη μοίρα της, να προσπαθεί να αυτορυθμιστεί, αναγκάζοντας εργαζόμενους και εργοδότες να παλεύουν από μόνοι τους σ’ ένα πεδίο χωρίς κανόνες.
Κοιτάξτε γύρω σας και αναρωτηθείτε… υπάρχει κάτι καινούριο – άξιο θαυμασμού;
Οι δεκαετίες ανάπτυξης της Ρόδου, άξιζαν να έχουν ως προορισμό αυτό το χάος;

Ένα αντίστοιχο ερώτημα μπορούμε να διατυπώσουμε και για το κάθε ένα από τα δημοτικά διαμερίσματα… τα χωριά του νησιού μας.
Χωρίς να γενικεύουμε, αλλά εξειδικεύοντας στο κάθε ένα, έχουμε να πούμε πολλά για τις ελλείψεις τους, τα προβλήματά τους, την εγκατάλειψη, αλλά και τις προοπτικές τους.

Τα όσα σας περιέγραψα είναι μόνο ορισμένοι από τους λόγους που μας συσπείρωσαν ως πρόσωπα, ως ενεργούς πολίτες, για να επιχειρήσουμε το αυτονόητο:
Να κάνουμε μια αρχή για να τεθεί τέρμα στο χάος,
Μια αρχή για την οργάνωση της καθημερινότητας αυτού του τόπου.

Έτσι, λοιπόν, από αυτό εδώ το σημείο, από το κέντρο της πόλεως Ρόδου, της πρωτεύουσας της Δωδεκανήσου, ανακοινώνουμε την εκκίνηση της παράταξης μας:
«Αρχή Οργάνωσης»

Με το όνομα αυτό, προσδιοριστικό, ξεκάθαρο, χωρίς συνθήματα ερχόμαστε με ένα και μόνο στόχο:
Να αποτελέσουμε την Δημοτική Αρχή της Οργάνωσης του νησιού μας.
Τη Δημοτική Αρχή Οργάνωσης με σκοπό την ευημερία των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.
Τη Δημοτική Αρχή Οργάνωσης της καθημερινότητας, με τρόπο ώστε να ξέρουμε επακριβώς το πού βρισκόμαστε και το πού θέλουμε να πάμε.

Από αυτό εδώ το σημείο ανακοινώνουμε την παράταξή μας που θα έρθει να απαντήσει στο αυτονόητο ερώτημα:
Τι άλλο χωρά και τι άλλο δεν χωράει πια σ’ αυτόν εδώ τον τόπο.

Σας μίλησα για την αγορά, τα προβλήματα της πόλεως και την καθημερινότητα της τοπικής οικονομίας, διότι το οικονομικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή νοσεί περισσότερο από όσο νομίζουμε.

Λέω ότι «νοσεί» διότι από μόνοι τους οι υψηλοί αριθμοί των αφίξεων δεν σημαίνουν γενική ευδαιμονία. Οι γενικεύσεις δεν λειτουργούν προς όφελος του τόπου, διότι δίνουν στην εκάστοτε Κυβέρνηση εσφαλμένη εικόνα για το τι πραγματικά ισχύει στη Ρόδο, όπως και στα υπόλοιπα νησιά μας. Αν για παράδειγμα, συνεχίσουμε να μιλάμε με γενικεύσεις ευημερίας αριθμών, με ποιο τρόπο από το έτος 2025 θα μπορέσουμε να πείσουμε για την αναγκαιότητα επιστροφής των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ;
Δεν θα πούμε ψέματα στην Κυβέρνηση ή στην Ευρώπη προκειμένου να κερδίσουμε ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Απεναντίας, οφείλουμε να λέμε την πλήρη αλήθεια, διότι η αλήθεια βρίσκεται μέσα στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου και της κάθε μίας επιχείρησης, όπως αυτή εδώ που βρισκόμαστε.
Οφείλουμε να πούμε ότι ο πρωτογενής τομέας της Ρόδου, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι για μια σειρά λόγων στους οποίους μάλιστα ήρθε να προστεθεί και η κλιματική αλλαγή. Πόσοι κτηνοτρόφοι είχαν δει πέρυσι τα ζώα τους να πεθαίνουν και πόσοι παραγωγοί είχαν δει τους κόπους τους να καταστρέφονται από τις ακραίες μεταβολές του καιρού; Πόσοι παραγωγοί βλέπουν το σκηνικό της καταστροφής να επαναλαμβάνεται και φέτος, οδηγώντας τους στο δίλημμα: Κακή ποιότητα καρπού ή αύξηση του κόστους καλλιέργειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
Αυτά βλέπουν τα παιδιά των αγροτών και απομακρύνονται από τα χωριά τους.
Το να λέμε: Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό, είναι απλώς και μόνο μοιρολατρία και μάλιστα σε βαθμό εγκατάλειψης της ανάγκης σχεδιασμού ενός πλαισίου δουλειάς στις νέες συνθήκες.

Ήρθε η στιγμή ο Δήμος να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων την κλιματική αλλαγή. Να συζητήσει την εξάντληση των φυσικών πόρων. Ήρθε πια ώρα, να συζητήσει τις επιπτώσεις στην παραγωγή των νησιωτών αγροτών για τους οποίους πρέπουν ξεχωριστές πολιτικές υποστήριξης. Είναι διαφορετικό να μιλάμε αόριστα για αγρότες και εντελώς διαφορετικό να μιλάμε για νησιώτες αγρότες. Οι δικοί μας αγρότες διαθέτουν μικρές ιδιοκτησίες και δεν έχουν σχέση με τους αγρότες, για παράδειγμα του Θεσσαλικού κάμπου, των οποίων οι εκτάσεις είναι τεράστιες.
Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ακόμα δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις της στην τουριστική βιομηχανία του τόπου μας.
Κάποιοι θα πουν ότι όλα αυτά δεν βρίσκονται στις αρμοδιότητες του δήμου.
Η απάντησή μας είναι μία:
Η ζωή των πολιτών του Δήμου Ρόδου είναι αρμοδιότητα του Δήμου Ρόδου.
Οφείλει ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή να εμπλακεί όπου απαιτείται, είτε έχει αρμοδιότητα, είτε δεν έχει, να συνεργαστεί με κάθε φορέα, με κάθε βαθμό αυτοδιοίκησης και διοίκησης, ώστε να στρέψει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, ακόμα και της Ευρώπης, σε μια τόσο συγκεκριμένη λεπτομέρεια.
Η λεπτομέρεια είναι που κάνει τη διαφορά. Η εξειδίκευση κι όχι η γενίκευση και για να γίνει αυτό απαιτείται οργάνωση, μια Δημοτική Αρχή Οργάνωσης.
Μια Αρχή Οργάνωσης για το νησί μας.

Με τον ίδιο τρόπο προσεγγίζουμε όλους τους πυλώνες της καθημερινής ζωής.
Τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική μέριμνα, την υγεία.

Μιλώντας για υγεία. Δεν ξέρω πόσοι και πόσες από εσάς έχετε επισκεφθεί τις κλινικές του νοσοκομείου της Ρόδου. Σίγουρα θα είδατε τα σάπια πλαστικά δάπεδα και τις υγρασιασμένες ψευδοροφές.
Η εικόνα και η λειτουργία του νοσοκομείου της Ρόδου, δεν είναι αρμοδιότητας του δήμου Ρόδου. Όμως οι δημότες που νοσηλεύονται εκεί είναι Ροδίτες και Ροδίτισσες, είναι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού μας…. και γι’ αυτούς έχουμε υποχρέωση να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που εργάζονται στο νοσοκομείο, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δικοί μας άνθρωποι και οφείλουμε να σταθούμε πάνω από αρμοδιότητες ώστε ο τόπος μας να λάμψει στην πράξη, όχι στα λόγια.
Έπρεπε να έρθει ο πρωθυπουργός της χώρας για την τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του αείμνηστου Δημήτρη Κρεμαστινού, ώστε να δουν οι άνθρωποι του δήμου την εικόνα των υποδομών που επικρατούν μέσα στο νοσοκομείο.
Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι το πράσινο στην είσοδο του νοσοκομείου είναι ένα σημείο του νοσηλευτικού μας ιδρύματος που τυγχάνει στοιχειώδους συντήρησης, επειδή το έχουν αναλάβει, ιδιώτες, με δικά τους έξοδα, εθελοντικά, διεπόμενοι από την ανάγκη ευπρεπισμού της πρώτης εικόνας στη σπουδαία αυτή υγειονομική δομή.

Η είσοδος του νοσοκομείου μάς υπενθυμίζει ότι για να επιτύχουμε στη λεπτομέρεια, οφείλουμε να σταθούμε κοντά τους πολίτες, τους ενεργούς πολίτες, τις κοινωνίες των πολιτών. Αυτές οι ομάδες ανθρώπων, τα σωματεία, οι μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, οι σύλλογοι σε ολόκληρο τον κόσμο κάνουν τη διαφορά.
Σε αυτές τις κοινωνίες των πολιτών οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα όσα χρειάζονται ώστε να επιτελέσουν το κοινωφελές, εθελοντικό τους έργο. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών, διότι το κράτος έχει πια πολλές διαβαθμίσεις, τεράστιο εύρος υπηρεσιών και είναι αδύνατον η κορυφή να δει τη βάση. Πρέπει λοιπόν η βάση της κοινωνίας, με τη βοήθεια μιας «Αρχής Οργάνωσης» να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων.
Όλα έχουν αλλάξει στον κόσμο. Είναι καιρός να προσαρμοστούμε κι εμείς.

Έχουμε, όλο το χρόνο μπροστά μας να παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα για μια Δημοτική «Αρχή Οργάνωσης» για το νησί μας. Άλλωστε, το πρόγραμμα αυτό μας κράτησε μακριά από ανακοινώσεις υποψηφιότητας.

Κοντά μου, είναι πρόσωπα εκκίνησης της παράταξης για μια δημοτική «Αρχή Οργάνωσης» του νησιού μας.
Οι γιατροί μας: Βαγγέλης Μανδρακός, Σάββας Καραταπάνης, Μανώλης Σαρικάς οι γνωστοί για το έργο τους, τις κοινωνικές τους ευαισθησίες και την ενεργό δράση τους στα κοινά.
Ο δικηγόρος Χρήστος Μαλιαράκης που τιμά το ένδοξο όνομά του όντας ο ίδιος ένας απόλυτα ενεργός πολίτης.
Η Βάσια Μπαρδοπούλου, επιχειρηματίας και επί χρόνια πολιτικοποιημένο πρόσωπο με θέσεις και γνώση για τη Ρόδο.
Από το χώρο της εκπαίδευσης, με φανερή αγάπη για την παιδεία και ιδιαίτερα για τον αθλητισμό, ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, στέλεχος της Αρχής Οργάνωσης, ο Στέργος Παρδαλός
Κοντά στα αναγνωρισμένα στελέχη που βρίσκονται σήμερα κοντά σας κι εκείνα που σταδιακά θα παρουσιάσουμε στις προσεχείς εβδομάδες, έρχονται και τα νεοεισερχόμενα πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση.

Παρουσιάζουμε σήμερα, την Σπυριδούλα Ζαφείρη, πολιτική επιστήμονα και νέα γυναίκα γεμάτη διάθεση να δουλέψει στην Αρχή της Οργάνωσης για το νησί μας. Το ίδιο θέλουμε για όλες τις νέες και όλους του νέους του τόπου μας να έρθουν κοντά μας και να συμβάλουν ενεργά στην υγιή οργάνωση της κοινωνίας.

Καλώ, τους δημότες, άνδρες και γυναίκες να κάνουν μαζί μας την Αρχή της Οργάνωσης.
Να κινητοποιηθούμε εγώ κι εσύ να δουλέψουμε μαζί, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς αποχρώσεις, με μόνη σημαία τη Ρόδο, την «Αρχή της Οργάνωσης» για το νησί που μας ζει και μας δίνει τον τόπο να μεγαλώσουμε ως υγιείς, αυτόνομοι, άνθρωποι.
Η Αρχή Οργάνωσης για το νησί μας ξεκινά από εδώ.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Ρόδος, 09 Ιουνίου 2023