Ο Κωστής Σαββιδάκης μιλάει για τις επικείμενες ευρωεκλογές και την υποψηφιότητά του με την Πλεύση Ελευθερίας: «Πρέπει να ψηφίσουμε όλοι!»

Share

 

Ο Κωστής Σαββιδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Είναι Ιδρυτικό Μέλος του θεάτρου «ΣΥΝ ΚΑΤΙ» σύνολο τέχνης. Ο θρυλικός παπα-Γρηγόρης από τις «Άγριες Μέλισσες», θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με την οποία συμπορεύτηκε και στις τελευταίες εθνικές εκλογές. 

Αν και αφοσιωμένος στην τέχνη, είναι ιδιαίτερα δραστήριος στην πολιτική, κάτι που το έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια. Δεν ξεχνά την Ρόδο την οποία επισκέπτεται συχνά, ενώ συμμετέχει και σε πολλές φιλανθρωπικές δράσεις. Έχει ένα ‘βαρύ’ βιογραφικό με πολλές συμμετοχές στο Θέατρο, σε τηλεοπτικές σειρές, στον κινηματογράφο, σε διαφημίσεις κ.ά. 

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τις κρίσιμες ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου  καλώντας όλους τους ψηφοφόρους, να προσέλθουν στην κάλπη, και δηλώνει κατηγορηματικά:

«Ας μην τους κάνετε το χατίρι να συνεχίσουν να μας κοροϊδεύουν με την συγκατάθεσή μας. Η αποχή δυστυχώς είναι υπέρ τους! Ξέρω ότι είναι δύσκολο, γιατί είναι η καλοκαιρινή περίοδος, άλλα πρέπει να ψηφίσουμε όλοι, για τα παιδιά μας, για την πατρίδα μας, και για να μην χρειαστεί αύριο μεθαύριο να χρειαζόμαστε διαβατήριο για να έρθουμε από την Αθήνα  στην Ρόδο (!)»

Γράφει η Πέγκυ Ντόκου

-Κύριε Σαββιδάκη, σχετικά με την εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Ιουνίου, όλα τα κόμματα δηλώνουν ότι θα είναι ένα ισχυρό test! Τελικά, τι θα μετρηθεί στην ευρωκάλπη; 

Κυρίως τα αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος.  Η πραγματική ή όχι ενημέρωση του πολίτη. Η πίστη του στην διαφάνεια ή όχι της εκλογικής διαδικασίας. Η πίστη του ή όχι στην αξία μιας ενωμένης Ευρώπης.  Η κούρασή του, η απάθειά του, η αμηχανία του, η απόγνωσή του, η δυσπιστία του, η απαισιοδοξία του, η παραίτησή του… ή όχι. Γενικές εξετάσεις, ενός «ασθενούς» πολίτη μιας χώρας… λίγο πριν την εισαγωγή της στην ΜΕΘ, στην εντατική…  Ίσως και να ‘ναι η τελευταία μας ευκαιρία να αρθρώσουμε λόγο και να ορθώσουμε ανάστημα!

-Η Πλεύση Ελευθερίας, πόσο ψηλά έχετε θέσει τον πήχη και ποιες προσδοκίες έχει;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πάμε πολύ καλά. Όπως λέει και η Ζωή, κοιτάμε πολύ ψηλά. Είμαστε αισιόδοξοι, άλλα πρέπει όλοι να βοηθήσετε για να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει να σταματήσει αυτή η αλαζονεία ότι… ο κόσμος τούς έδωσε το 41% ! Ναι, τους το έδωσε αυτό το ποσοστό, αλλά εκείνοι δεν το σεβάστηκαν, δεν σεβάστηκαν τίποτα και κανέναν! Οπότε, καιρός είναι να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι πρέπει να σέβονται την γνώμη μας και την ψήφο μας, και ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, και ότι αυτό το 41% μπορεί θαυμάσια να αλλάξει από τον ίδιο τον κόσμο.

-Σε αυτές τις ευρωεκλογές, σας ανησυχεί η χαλαρή ψήφος;

Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θα αφήσει άλλη μια ευκαιρία να πάει χαμένη, έχει αγανακτήσει, δεν αντέχει πλέον την κοροϊδία, ξέρει ότι στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τα πράγματα, ότι αν δεν πάμε να ψηφίσουμε τότε τους κάνουμε χάρη. Οπότε θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι καλυτέρα από τις Βουλευτικές εκλογές.

-Κατά την άποψή σας, με ποια ατζέντα θα πάμε στην ευρωκάλπη; Η  ακρίβεια, οι αποκαλύψεις για τα Τέμπη αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, πόσο θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους για να προσέλθουν στις κάλπες;

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σίγουρα θα έχουν σημαντικό ρόλο στην ατζέντα για την ευρωκάλπη, ίσως από τους σημαντικότερους. Όπως επίσης και η συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη, που ενώ έχει ήδη επηρεάσει το εκλογικό σώμα, όπως δείχνουν οι  δημοσκοπήσεις,  παρόλα αυτά βλέπουμε ότι η συγκάλυψη συνεχίζεται και κάθε μέρα βγαίνουν στην επιφάνεια πράγματα που ούτε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν θα περίμενες να δεις. Επίσης η ακρίβεια, που μόνο ανοδική πορεία βλέπουμε στα σουπερ μάρκετ, στα καύσιμα, στα ενοίκια, και σε πολλά άλλα, πιστεύω ότι θα αλλάξει αρκετά το τοπίο στην πολιτική σκηνή.  Δεν είναι λογικό ελληνικά προϊόντα να πωλούνται στο εξωτερικό φθηνότερα απ’ ό,τι πωλούνται στην χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας και διόδια, και παρ΄ όλα αυτά δεν υπάρχει ένας δρόμος, που λέει ο λόγος,  χωρίς λακκούβες. Δεν είναι δυνατόν η βενζίνη να έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ στην χώρα μας και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να είναι κοντά στο 1,50 με 1,60 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε κοινωνικές εισφορές για να έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο κόσμος να πεθαίνει χωρίς γιατρούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, και να μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε τα χειρουργεία και τα φάρμακα μας. Τότε γιατί μου κρατάς τόσα χρόνια τις συνεισφορές μου, γιατί πληρώνω ασφάλεια, φτάνει πια, ο κόσμος έχει αγανακτήσει! Πρέπει επιτέλους να πούμε ένα όπα, έλεος, αρκετά. 

-Είστε από τους Δωδεκανήσιους υποψηφίους που πέραν της καλλιτεχνικής σας πορείας, έχετε χαράξει και μια πορεία στα κοινά, και μάλιστα πάντα ενεργός! Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Δωδεκανήσιους ψηφοφόρους;

Όταν λες σε κάποιους ότι δουλεύεις καλοκαίρι σε νησί νομίζουν ότι κάνεις διακοπές, δεν έχουν την εικόνα ότι δουλεύεις από το πρωί έως το βράδυ, ότι είσαι δίπλα στην θάλασσα και δεν μπορείς να κάνεις μια βουτιά, ότι δουλεύεις 6 μήνες τον χρόνο, ή 8 στην καλυτέρα των περιπτώσεων ,και τους άλλους 4 μήνες παίρνεις μια πενιχρή επιδότηση, ανεργία. Δεν έχουν εικόνα ότι αν σου συμβεί κάτι δεν υπάρχει ένα νοσοκομείο να πας να σε κοιτάξουν… Και εντάξει, εμείς στην Ρόδο, έχουμε μεν  νοσοκομείο, αλλά δεν έχουμε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, φάρμακα… υπολειτουργεί κι αυτό,  όπως όλα τα άλλα  σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως όλοι γνωρίζουμε, που έφυγαν επείγοντα περιστατικά από τα νησιά μας για να πάνε απέναντι, στην Τουρκία σε νοσοκομείο, για να σωθούν οι ζωές τους- η ξεφτίλα του κράτους μας σε όλο της το μεγαλείο! Σε μια χώρα που φιλοξενεί τα καλοκαίρια εκατομμύρια τουρίστες… κάτι να τους συμβεί, πεθαίνουν. Νομίζουν ότι όλοι όσοι ζουν σε νησιά είναι ξενοδόχοι ή επιχειρηματίες. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, και όσοι έχουμε μεγαλώσει και δουλέψει σε νησιά το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Αν, λοιπόν, κάτι θέλουμε να αλλάξει σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο ( που κάποιοι αποφάσισαν να τον καταστρέψουν, να τον πουλήσουν, να τον μαγαρίσουν), τότε πρέπει να πάρουμε την γενναία απόφαση να αλλάξουμε όλους αυτούς… που μας δουλεύουν τόσα χρόνια! Ας πάτε, λοιπόν, στις 9 Ιουνίου να ψηφίσετε, και ας μην τους κάνετε το χατίρι να συνεχίσουν να μας κοροϊδεύουν με την συγκατάθεσή μας. Η αποχή δυστυχώς είναι υπέρ τους! Ξέρω ότι είναι δύσκολο, γιατί είναι η καλοκαιρινή περίοδος, άλλα πρέπει να ψηφίσουμε όλοι, για τα παιδιά μας, για την πατρίδα μας, και για να μην χρειαστεί αύριο μεθαύριο να χρειαζόμαστε διαβατήριο για να έρθουμε από την Αθήνα  στην Ρόδο (!)