Ο κύβος ερρίφθη: 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα (Video)

Share

Στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην χώρα μας, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αναφέροντας ότι η έγκριση του εμβολίου αναμένεται στις 22 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι διανομές των δόσεων θα ξεκινήσουν αμέσως και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου. Έτσι στις 27, μία μέτα μετα δηλαδή, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς πέντε νοσοκομείων αναφοράς.

«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τον εμβολιασμό αναφέροντας ότι «υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι».

«Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας», εξήγησε υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική είναι η διαδικασία εμβολιασμού των πιο ηλικιωμένων.

«Αρκεί να δείτε τα δεδομένα από τα νοσοκομεία. Αντιπροσωπεύουν, δυστυχώς, το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας, άνω του 60% των διασωληνωμένων. Η θωράκισή τους λοιπόν, είναι πολύτιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τελικά την ανακούφιση για τις υγειονομικές δομές και για τους ανθρώπους τους, που σηκώνουν σήμερα ένα τεράστιο βάρος. Και βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία», δήλωσε ο πρωθυπυργός.

Τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι «θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο εμβολιασμός όταν με το καλό ολοκληρωθεί θα γράψει τις τελευταίες γραμμές στον επίλογο αυτής της μεγάλης μάχης κατά της πανδημίας».

«Το εμβόλιο δεν μας απελευθερώνει μόνο από το ζυγό της υγειονομικής απειλής, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ένα διαβατήριο ανάκτησης των μικρών και μεγάλων ελευθεριών μας, που γνώρισαν προσωρινούς πλην όμως αναγκαίους περιορισμούς. Σταματώ εδώ για να πάμε τώρα στις παρουσιάσεις μας», τόνισε.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κενό που έχει δημιουργηθεί στις δόσεις που θα παραλάβει η χώρας μας εξηγώντας πως «οι διαπραγματεύσεις γίνονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Κάθε χώρα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν αναλογικά με τον πληθυσμό της και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση από αυτήν την πολιτική και τα εμβόλια φτάνουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες λίγο-πολύ την ίδια μέρα, κάθε παρτίδα θα φτάνει την ίδια μέρα, και μετά προφανώς η ευθύνη μεταπίπτει στις χώρες έτσι ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν τη εθνική στρατηγική εμβολιασμού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε.

BINTEO