Ο νέος κοινοβουλευτικός «χάρτης» μετά τη νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ – Θα γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση;

Share

 

Αυτή τη στιγμή η διαφορά σε αριθμό βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι 4. Aν φύγουν 5 από ακόμη από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε νέα φάση φαίνεται ότι εισέρχεται η Aριστερά στην χώρα μετά το νέο και ισχυρότερο κύμα διάσπασης που εκδηλώθηκε σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ με 9 βουλευτές μεταξύ αυτών στελέχη που διετέλεσαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης με επιστολή τους στον Προέδρο της Βουλής να ανεξαρτητοποιούνται.

Πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν τους 11 μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα και όπως όλα δείχνουν είναι θέμα ωρών η συγκρότηση μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η Βουλή αυτό που «βλέπει» αυτή την στιγμή είναι ότι υπάρχουν 14 ανεξάρτητοι βουλευτές, δεν υπάρχει ένατη κοινοβουλευτική ομάδα. Για να υπάρξει ένατη κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να σταλεί επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής.

Σε αυτή την επιστολή πρέπει να αναφέρεται το όνομα της νέας κ.ο. και τα ονόματα των βουλευτών που θα την στελεχώσουν. Κατόπιν μόλις ανακοινωθεί η νέα αυτή κ.ο. στην ολομέλεια της Βουλής, τότε θα υφίσταται και για πρώτη φορά από την Μεταπολίτευση και μετά θα υπάρχουν εντός της Βουλής 9 κόμματα.

Ο κοινοβουλευτικός χάρτης θα διαμορφωθεί ως εξής: η ΝΔ παραμένει στα έδρανά της με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στους 36 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 32. Δίπλα στα έδρανα της κ. ο. του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, «Πλεύση Ελευθερίας» ενδέχεται να τοποθετηθεί η νέα κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα νέα προνόμια αυτής της κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι μεταξύ άλλων: γραφείο προέδρου, συμμετοχή σε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, γραφεία βουλευτών, μετακλητούς υπαλλήλους, συμμετοχή στις Επιτροπές και δεν δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση. / MEGA TV