Ο Οικ. Πατριάρχης στο Κίεβο – Συναντήθηκε με τον Β.Ζελένσκι – ‘Ευλόγησε’ τις επιλογές του για τον Τόμο του Διχασμού

Share

Επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανταποκρινόμενος  στη σχετική πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στο Κίεβο, η πρώτη του Οικουμενικού Πατριάρχη μετά την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, γίνεται με αφορμή τους εορτασμούς των 30 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας από την τότε Σοβιετική Ένωση.

Κατά την παραμονή του στο Κίεβο ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε επισήμως την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον προκαθήμενο της μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, με τον οποίον συλλειτούργησε στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, την Κυριακήν, 22 Αυγούστου.

Η προηγούμενη επίσκεψή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία έλαβε χώρα το 2008, κατά την οποία έτυχε θερμής υποδοχής και συλλειτούργησε και πάλι στην Αγία Σοφία Κιέβου, αλλά και στον Λόφο του Αγίου Βλαδιμήρου, με τον μακαριστό Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιο Β’ και με τους Αρχιεπισκόπους Μακαριώτατο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και Τιράνων και πάσης Αλβανίας.

Ο κ. Ζελένσκι είχε επισκεφθεί, πέρυσι στις 16 Οκτωβρίου, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, συνοδευόμενος από επίσημο κυβερνητικό κλιμάκιο και τη σύζυγό του.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν στο ταξίδι του οι μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, οι αρχιμανδρίτες κ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος, ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ιερώνυμος Σωτηρέλης, ο κ. Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας και οι κ.κ. Παναγιώτης Γραφιαδέλλης και Δαμιανός Μπαρντακτσής, γραμματείς του Πατριαρχείου.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Σε ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφράζει την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο με αφορμή την 30ή επέτειο της ΑΝεξαρτησίας της Ουκρανίας:

It is a great honor for me personally and for Ukraine to welcome the Ecumenical Patriarch #Bartholomew in Kyiv on the days when we celebrate the 30th anniversary of Flag of Ukraine independence. We celebrate this important date for Ukraine together with our greatest friends.

ΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την λειτουργία στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, κάλεσε τους ιεράρχες, τους κληρικούς και τους πιστούς της Ουκρανίας «να προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη» και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να «ακούσει τα προβλήματα και να διαλύσει τις αμφιβολίες», αλλά στο πλαίσιο της κανονικής παράδοσης (όπως την εννοεί εκείνος).

Απευθυνόμενος στον Σεργκέι Ντουμένκο (επικεφαλής της θρησκευτικής δομής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας) ο Πατριάρχης είπε: «Η ύπαρξη και η δομή της εκκλησίας που ηγείται από εσάς είναι δεδομένη και οι όποιες αμφιβολίες είναι μάταιες και άχρηστες».

«Προσκαλούμε σε αυτόν τον ιερό καιρό και καλούμε από καθαρή καρδιά τους εν Χριστώ αδελφούς, τους ιεράρχες σε αυτήν τη χώρα, τους κληρικούς και τους πιστούς τους που δεν κοινωνούν μαζί μας στην εκκλησία, να επανεξετάσουν τη θέση τους και να προωθήσουν την ειρηνική συνύπαρξη και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ανθρώπων και ορθοδόξων χριστιανών εδώ, μοιράζοντας την αγάπη για την ταυτότητα, για συμφιλίωση και εγκαθίδρυση ανοχής που όλοι χρειαζόμαστε κοινή, – δήλωσε.

Εμείς, ως Μητέρα-Εκκλησία, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προβλήματα, να διώξουμε αμφιβολίες, να θεραπεύσουμε το άγχος, να θεραπεύσουμε τραύματα με τη χάρη του Θεού όλων των παιδιών μας, πάντα, αλλά στο πλαίσιο της αγιασμένης εκκλησιαστικής παράδοσης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το έλεος του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, όπως πάντα, θα επεκταθεί απλόχερα σε όλους μας και θα χαρούμε τους απτούς καρπούς του Αγίου Πνεύματος».

ΒΙΝΤΕΟ (ΟΜΙΛΙΑ 2:44:13)

Σημειώνεται ότι οι πιστοί της Κανονικής Εκκλησίας (Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας) ζήτησαν από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συνάντηση έξω από το Βερχόβνα Ράντα στις 21 Αυγούστου, για το οποίο τον ενημέρωσαν επίσημα με επιστολή.

Κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας, οι λαϊκοί και οι κληρικοί της Εκκλησίας περίμεναν τον Πατριάρχη έξω από το Κοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Βαρθολομαίος επέλεξε να φτάσει στο Ράντα με αυτοκινητοπομπή μέσω της εσωτερικής αυλής, ακριβώς όπως και έφυγε από το Κοινοβούλιο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Βερχόβνα Ράντα Dmitry Razumkov (!)

Για πολλοστή φορά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέδειξε ότι αφενός, ‘ευλογεί’ τις επιλογές του για την κατάσταση στην Ουκρανία (εφόσον δεν μπορεί πλέον να πάρει πίσω την απόφασή του για την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στη νεόκοπη θρησκευτική δομή της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας -ΟΕΟ) και αφετέρου, περί άλλων τυρβάζει όσον αφορά τον διχασμό του ποιμνίου στην Ουκρανία (των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας) που έχει επιφέρει σφοδρές συγκρούσεις, καταλήψεις ναών από ομάδες που ασκούν ένοπλη βία, ξυλοδαρμούς κληρικών και λαϊκών κ.λπ.

Το σίγουρο είναι πως ο Οικουμενικός καθώς και η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας, αδιαφορούν για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει στην κοινωνία η απόφαση με την Αυτοκεφαλία, με συνέπεια, αυτό το ‘εκρηκτικό μείγμα’ βίας και θρησκείας, να λαμβάνει συνεχώς διαστάσεις που ίσως σε λίγο να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Μέχρι σήμερα, τα γεγονότα μιλούν. Αλλά δυστυχώς, θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες… σιωπούν. /  Πέγκυ Ντόκου