Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος για τον Δεκαπενταύγουστο (video)

Share

Για τον Δεκαπενταύγουστο και τις Παναγιές της Ρόδου που εορτάζουν, αφού που είναι ο ‘μήνας της Παναγίας’ μίλησε στους δημοσιογράφους, ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος: 

«Ο Αύγουστος, ως γνωστόν, είναι ο μήνας της Παναγίας. Είχε θεσπιστεί στους βυζαντινούς χρόνους με αυτοκρατορικό διάταγμα, αφιερωμένο στην Παναγία.
Ξεκινάει λοιπόν, η 1η Αυγούστου με παρακλήσεις αυτές τις 15 ημέρες, τελειώνουν με την Κοίμηση της Παναγίας (εορτή της Κοιμήσεως) συνεχίζουμε με την Απόδοση της Εορτής.

Αξίζει να πούμε ότι σε πολλά μοναστήρια, και μάλιστα σ’ εκείνα του Αγίου Όρους, η Απόδοση της Εορτής της Παναγίας, γίνεται στις 28 Αυγούστου –δηλαδή όλος ο μήνας, είναι, λειτουργικά αφιερωμένος στην Παναγία. Και κλείνει, με την Εορτή της Αγίας Ζώνης.

Η κύρια Θεομητορική Εορτή είναι αυτή της Κοιμήσεως, στις 15 Αυγούστου και γύρω από αυτή, περιστρέφεται όλος ο μήνας Αύγουστος. Συντρέχουν και οι ευνοϊκές συνθήκες της εποχής, συντρέχουν οι ευνοϊκές συνθήκες των διακοπών, των αδειών κ.λπ. με όλο τον κόσμο να συμμετέχει σε αυτές τις εορτές. Η αθρόα συμμετοχή, είναι αυτή που συνέβαλε στο να ονομαστεί η εορτή και ‘Πάσχα του Καλοκαιριού’.

Στο νησί της Ρόδου, υπάρχουν πάρα πολλοί ναοί αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου, υπάρχουν τα προσκυνήματά της που συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο. Σ’ εμάς, η Εορτή της Κοιμήσεως, επικεντρώνεται στις 15 Αυγούστου στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού, ενώ η Απόδοση της εορτής στις 23 Αυγούστου, επικεντρώνεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής (και με την πανήγυρη κλείνει ο Θεομητροτικός Αύγουστος στο νησί μας).

Παράλληλα, έχουμε κι άλλους ναούς που πανηγυρίζουν με συρροή πολλών πιστών, όπως είναι ο Ναός της Παναγίας στη Λίνδο, στον Ασκληπειό, η Καθολική στ’ Αφάντου, η Σάλακος, η Έμπωνα και πολλά άλλα παρεκκλήσια. Επιπλέον, η εορτή αποδίδεται και στην Υψενή, στις 23 Αυγούστου που τώρα, λόγω της αδελφότητας που υπάρχει εκεί, έχει γίνει πολύ γνωστή και συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

Αυτό που χαρακτηρίζει αυτές τις ημέρες του Αυγούστου, είναι οι παρακλήσεις προς την Παναγία Θεοτόκο, που αγγίζουν την ψυχή του λαού μας».

Η εικόνα της Παναγίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καθολικής στην Κρεμαστή

Είπε ακόμη ότι η δική του παρουσία θα είναι στον Ιερό Ναό της Ιαλυσού (13 Αυγούστου για τον Επιτάφιο και την Λιτανεία) ενώ την παραμονή θα παραστεί στην Κρεμαστή όπου θα γίνει Επιτάφιος και Λιτανεία. Ανήμερα, θα βρίσκεται και πάλι στον Ναό της Ιαλυσού.

Ερωτηθείς, για την προσωπική σχέση που έχει ο κάθε χριστιανός με την Παναγία, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου, δήλωσε:

«Η Παναγία, είναι το αρχέτυπο της Μητέρας –της μάνας. Ο κάθε πιστός, θα μας απαριθμήσει συγκεκριμένες ευεργεσίες της Υπεραγίας Θεοτόκου προς αυτόν ενώ η προσωπική ευλάβεια προς το πρόσωπό της είναι θρονιασμένη στην ψυχή του κάθε πιστού Έλληνα –γι αυτό βλέπουμε και την κοσμοσυρροή στην γιορτή της». / Διαβάστε περισσότερα dimokratiki.gr

ΒΙΝΤΕΟ