Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, το ΠΑΣΟΚ θα υποκύψει στο τέλος στη γοητεία της προοδευτικής διακυβέρνησης;

Share

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, το ΠΑΣΟΚ θα υποκύψει στο τέλος στη γοητεία της προοδευτικής διακυβέρνησης; Τα τελευταία, αµφίσηµα μηνύματα της ηγεσίας του κόµµατος, εν µέσω της σκανδαλώδους εµπλοκής της Εύας Καϊλή σε υπόθεση χρηµατισµού από το Κατάρ, είναι αυτά που ενίσχυσαν τις υποψίες για τα προεόρτια ενός πολιτικού αρραβώνα µεταξύ των δύο πλευρών, µε κοινό στόχο την «εκπαραθύρωση» του Κ. Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία της χώρας. 

Το ΠΑΣΟΚ, η απάντηση στο αδιέξοδο της πόλωσης και του διχασµού


Ο Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε στα «Π»:

«Οι δύο «µονοµάχοι» του µικρού και ατελέσφορου δικοµµατισµού έχουν ξεδιπλώσει την προεκλογική τους στρατηγική και µάχονται λυσσαλέα για να πετύχουν τον προσωπικό τους στόχο. Ο πρωθυπουργός ταυτίζει την πολιτική σταθερότητα της χώρας µε την αυτοδύναµη Ν.∆. και τη δική του παρουσία στο τιµόνι.

Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µε την πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ωσαύτως µε τον ίδιο ως πρωθυπουργό. Για την επίτευξη του στόχου του, ο µεν Κ. Μητσοτάκης έχει συµφέρον να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ µε τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου, όπως γράφεται κατά κόρον, να «λεηλατήσει» τη λαϊκή βάση της δηµοκρατικής παράταξης. Ο δε Αλ. Τσίπρας, επαναλαµβάνοντας διαρκώς τα περί «προοδευτικής κυβέρνησης», να καταστήσει στοιχειωδώς εφικτό το δικό του σενάριο. Το ΠΑΣΟΚ, σε πείσµα όσων ισχυρίζονται ότι δεν έχει ταυτότητα και αφήγηµα για τη χώρα, έχει εκπονήσει το πρόγραµµά του, ένα πρόγραµµα σύγχρονης και προπαντός επίκαιρης σοσιαλδηµοκρατικής δύναµης.

Και ζητά από τη λαϊκή ψήφο να ανατρέψει τη δεδοµένη αδιέξοδη προοπτική του υπάρχοντος δικοµµατισµού, διατυπώνοντας µε σαφήνεια τις θέσεις, τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Και ξεκαθαρίζει πάνω απ’ όλα ότι η δική του συµµετοχή στην κυβέρνηση έχει νόηµα µόνο αν ανατραπεί το µοντέλο διακυβέρνησης που έζησε δραµατικά η χώρα τα τελευταία επτά χρόνια. Τον ελιτισµό, τον αυταρχισµό και την ταξική κατεύθυνση της Ν.∆., τον λαϊκισµό, τη χειραγώγηση των αρµών της εξουσίας και την υποβάθµιση των θεσµών του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητά, κατά συνέπεια, µε τη δύναµη που θα δώσει η λαϊκή ετυµηγορία και το εµφανές αδιέξοδο των δύο στρατηγικών, να αναλάβει το ίδιο την πρωτοβουλία για τον σχηµατισµό κυβέρνησης στη βάση σαφούς προγραµµατικής συµφωνίας από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Στον δρόµο προς τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του θα επιµείνουν, απέναντι στο αδιέξοδο της πόλωσης, του διχασµού και του τοξικού κλίµατος που µέσα και έξω από τη Βουλή βιώνει ήδη η χώρα, να προβάλουν το περιεχόµενο της προγραµµατικής συµφωνίας που θα επιτρέψει τον σχηµατισµό κυβέρνησης.

Το Κίνηµα σέβεται τη λαϊκή εντολή. Αν του το επιτρέψει και υπάρχει κάθε δυνατότητα, σε πείσµα των ηµερών, για ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, µε υπευθυνότητα θα το πράξει. Αν όχι, δεν έχει κανένα νόηµα να γίνει ο βολικός εταίρος ή το δεκανίκι αναπαραγωγής του σηµερινού δικοµµατισµού και της προσωπικής φιλοδοξίας Μητσοτάκη και Τσίπρα. Ετσι κατοχυρώνει τη στρατηγική της πολιτικής αυτονοµίας, που οι αντίπαλοί του κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Η παρεκτροπή του πρωθυπουργού να αναφερθεί στους «σοσιαλ-καµµένους» είναι κραυγαλέα ανιστόρητη.

Γιατί οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ γνωρίζουν καλά ποια µήτρα γεννά τις αντιδραστικές και ακροδεξιές δυνάµεις. Επίσης, γνωρίζουν καλά ότι το παιχνίδι µε λέξεις, όπως το τι είναι «προοδευτικό», όλοι θέλουν να το οικειοποιηθούν. Ούτε προνόµιο του Αλ. Τσίπρα είναι, ούτε φαντάζοµαι το αποποιείται ο Κ. Μητσοτάκης για την κυβέρνησή του. Το ερώτηµα είναι ποιος υπηρετεί την πραγµατική πρόοδο στην πράξη. Και εκεί ευτυχώς το ΠΑΣΟΚ ακόµη δεν βρήκε αντίπαλο».

Ισχύει η θέση µου “Ούτε µε το πιστόλι στον κρόταφο”

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε: «Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» απευθύνθηκαν και στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος µας εξήγησε πως δεν επιθυµεί να τοποθετηθεί εκ νέου απέναντι στο ενδεχόµενο συνεργασίας µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Μας παρέπεµψε όµως στις θέσεις που έχει διατυπώσει στην τελευταία του συνέντευξη στα «Π» και ισχύουν ακόµη.

“Το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικός του λογαριασµός. Σηµασία έχει τι κάνουµε εµείς. Για να συσταθεί έναπολιτικό µέτωπο απαιτούνται τουλάχιστον δύο πλευρές. Εδώ δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις. Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν ανήκει στο προοδευτικό τόξο. Τόσο ο λαϊκισµός και η ανευθυνότητα µε τα οποία πολιτεύεται, ακόµα και τώρα, όσο και τα αντιδηµοκρατικά του πεπραγµένα κατά τη διακυβέρνηση της χώρας 2015-2019, όπως ακριβώς και σήµερα, το πιστοποιούν.

Το ΠΑΣΟΚ είναι αυθεντικός εκφραστής του προοδευτικού χώρου. Πώς θα µπορούσε να συµµαχήσει µε εκείνους που καταστρατήγησαν κάθε έννοια του κράτους ∆ικαίου και καταπάτησαν τους θεσµούς κατ’ επανάληψη, µε µοναδικό σκοπό τη νοµή της εξουσίας;

Σε παρόµοια ερώτηση έχω απαντήσει πολλές φορές και έχω πει πως µε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα µπορούσαµε να συνεργαστούµε ούτε µε το πιστόλι στον κρόταφο. Από αυτή τη θέση είµαι αµετακίνητος”».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Δεκεμβρίου 2023