Τιτάνιος και καθημερινός ο αγώνας στη μονάδα COVID-19 του νοσοκομείου Καλύμνου (φωτορεπορτάζ)

Share

Κάλυμνος: Οι «μαχητές» της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στον αγώνα κατά του COVID-19

Ευδοκία Τάλια: Οι δυνατότητες μας δεν είναι απεριόριστες. Πρέπει να δοξάζουμε το Θεό που υπάρχουν αυτές οι κλίνες covid και μπορούμε και παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζεται σε όσους νοσούν

Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

Τραγική η κατάσταση στο νησί της Καλύμνου με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, παρά τα μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών. Ήδη 8 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό και δεκάδες έχουν νοσηλευτεί στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας covid του νησιού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες 9 άτομα νοσηλεύονται και πάλι , με δυο εξ αυτών να είναι η υγεία τους σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Η ομάδα ΜΑΦ covid του νησιού μας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εδώ και μήνες και δίνει καθημερινές μάχες με έναν αόρατο εχθρό, με αυταπάρνηση, για να σώσει ζωές. Είναι οι ήρωες που ξεπερνούν το ρόλο που τους επιβάλλει η επιστήμη τους , που βάζουν σε κίνδυνο την δική τους υγεία, ψυχική και σωματική και θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους που νοσούν.

Γίνονται γι αυτούς συμπαραστάτες, στήριγμα, οικογένεια, για να μη δώσουν μόνοι, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, την δυσκολότερη ίσως μάχη της ζωής τους. Είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με υπομονή ακόμη και τα ξεσπάσματα και τις κακές συμπεριφορές όσων δυσπιστούν απέναντι στον κορονοϊό και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας.

«Οι δυνατότητες μας δεν είναι απεριόριστες» λέει η προϊσταμένη του τμήματος, Ευδοκία Τάλια. «Πρέπει να δοξάζουμε το Θεό που υπάρχουν αυτές οι κλίνες covid και μπορούμε και παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζεται σε όσους νοσούν». Η κ. Τάλια, ενημέρωσε για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για μία ίωση με πολλές επιπλοκές, και παροτρύνει όσους συμπολίτες μας βρεθούν θετικοί, να απευθύνονται αμέσως στο γιατρό τους για να αξιολογηθεί η κατάσταση και να δοθεί έγκαιρα, εφόσον πρέπει, η κατάλληλη αγωγή, είτε έχουν υποκείμενα νοσήματα είτε όχι. Είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερούμε να λάβουμε αγωγή, τονίζει η ίδια.

Απαντώντας σε ερώτημα μας για τις υποδομές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των περιστατικών covid, η προισταμένη απάντησε ότι είμαστε σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και σε πολύ καλύτερη θέση από άλλα νησιά και παρέχεται άρτια φροντίδα από όλες τις απόψεις σε όσους νοσούν. Αυξημένες ανάγκες όμως είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα, γι αυτό και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να προσέχουμε.

Να ενημερώσουμε ότι η μονάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάρτιο του 2020 με τέσσερεις κλίνες και σήμερα έχει δεκαπέντε. Η φροντίδα που παρέχεται είναι επιπέδου ΜΕΘ και παρέχεται με ευαισθησία, χωρίς την απρόσωπη αντιμετώπιση των μεγάλων νοσοκομείων.

Πρέπει επίσης να προσθέσουμε, ότι μιλούμε για ένα μικρό περιφερειακό νοσοκομείο, ωστόσο η μονάδα λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο και με ανεξάρτητη είσοδο, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του υπόλοιπου νοσοκομείου και να μην τίθενται σε κίνδυνο οι ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναφέρουμε τα ονόματα των ανθρώπων που απαρτίζουν την ομάδα, να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ!!

Τάλια Ευδοκία-Προϊσταμένη, Τυρίκου Ειρήνη-νοσηλεύτρια διασωλήνωσης, Γερακιού Φωτεινή, Γουρλά Ελευθερία, Καζανά Ευσταθία, Καζανίκα Έυα, Κουλιανού Ειρήνη, Λέριου Μαρία, Λελέκης Θεόφιλος, Μονοκανδύλου Πετρούλα, Μπάντου Ειρήνη, Παπάζογλου Ιωάννα, Ρούσσου Τριανταφυλλιά, Χατζηστέργος Στέργος, Ωρολογάς Ιωάννης.