Ο Ζελένσκι προτείνει νόμο που αφαιρεί εξουσία από τους ολιγάρχες – Τα ποστ στο twitter

Share

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν νόμο που αφαιρεί εξουσία και πολιτική επιρροή από τους ολιγάρχες, οι οποίοι κυριάρχησαν για δεκαετίες στη χώρα.

Σύμμαχοι και μεγάλοι δωρητές της Ουκρανίας την έχουν επικρίνει κατ’ επανάληψη για το ότι δεν έχει θέσει υπό έλεγχο μια χούφτα πλούσιων επιχειρηματιών, πολλοί εκ των οποίων είναι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, και οι οποίοι διαμορφώνουν παρασκηνιακά τα πολιτικά πράγματα.

Ο προτεινόμενος νόμος, που θα ισχύει για 10 χρόνια, θα πρέπει να είναι «το πρώτο βήμα προς την εξάλειψη του ολιγαρχικού συστήματος», ανέφερε το γραφείο του Ζελένσκι.

Βάσει αυτού, στα πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια του ολιγάρχη θα αποδίδεται ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός και θα τους απαγορεύεται να χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα καθώς και να συμμετέχουν σε ιδιωτικοποιήσεις ενώ θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσιες δηλώσεις εισοδήματος.

Τοπικά μέσα εικάζουν ότι 10 ή και περισσότεροι Ουκρανοί πληρούν τα κριτήρια αυτά, μεταξύ των οποίων και ο Ίχορ Κολομόισκι, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού 1+1 που έδωσε στον τότε κωμικό Ζελένσκι μια ισχυρή πλατφόρμα κατά τη ραγδαία άνοδό του στην προεδρία με μια ρητορική κατά της διαφθοράς την άνοιξη του 2019.

Το σημερινό Κοινοβούλιο, στο οποίο οι βουλευτές που είναι φίλα προσκείμενοι προς τον Ζελένσκι έχουν την πλειοψηφία, εξελέγη εκείνη τη χρονιά. Δεν ήταν σαφές σήμερα εάν θα υπάρξει συζήτηση και ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, στο οποίο το γραφείο του Ζελένσκι απέδωσε χαρακτήρα επείγοντος.

Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων από τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον κεντρικό τραπεζίτη, τους βουλευτές, υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, να υποβάλουν δήλωση ύστερα από την οποιαδήποτε επικοινωνία με ολιγάρχες.

«Το νομοσχέδιο δεν παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων που εμπίπτουν εντός του ορισμού ενός ολιγάρχη, αλλά απλά ορίζει τον κύκλο αυτών των ανθρώπων και θεσπίζει τους κανόνες για τις διαφανείς τους σχέσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους», ανέφερε το γραφείο του Ζελένσκι. / President

Ο νόμος αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για νομοθεσία κατά των πρακτικών μονοπωλίου και λόμπι, σύμφωνα με το γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος που έχει κάνει ‘στροφή’ προς τις ΗΠΑ ζητώντας τη στήριξη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, δεν χάνει ευκαιρία να διατυμπανίζει τις νέες του επαφές και τα σχέδιά του σε πολιτικό επίπεδο.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έκανε τα εξής πόστ:
«Ενημερώσαμε τα μέλη του Κοινοβουλίου λεπτομερώς, για την προετοιμασία ενός νομοσχεδίου που έχει σχεδιαστεί για τον τερματισμό της επιρροής των ολιγαρχών. Τα μέλη του Κοινοβουλίου εξέφρασαν ενδιαφέρον, καθώς η Ουκρανία θα είναι πρωτοπόρος στην αντι-ολιγαρχική νομοθεσία.

Μαζί με την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, θα φέρουμε νομοσχέδια για τη βελτιστοποίηση της πλευράς εσόδων των τοπικών προϋπολογισμών, ιδίως για τη βελτίωση των τελών γης, του φόρου ακίνητης περιουσίας, του προσωπικού εισοδήματος.

Μόλις ξεκίνησε η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι μιας μεγάλης κλίμακας σύνθεση διαδικασία τροποποιήσεων του Συντάγματος σχετικά με τη διοικητική-εδαφική δομή, αλλαγές στη νομοθεσία για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον κώδικα προϋπολογισμού».