News&

Οι δήμαρχοι λένε «ναι» στην αλλαγή του Ν.4412 – Παπαστεργίου: Δεν κρύβεται η διαπλοκή στα έργα των 3& 60.000E

Share

Τις σημαντικές δυσλειτουργίες που δημιούργησε ο υφιστάμενος Νόμος 4412 στην ταχύτητα υλοποίησης των έργων στους δήμους, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου σε παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι οι προωθούμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο κινούνται σε θετική κατεύθυνση, καθώς με βάση τα όσα προτείνονται στο νέο νομοσχέδιο, οι Δήμοι δεν θα αναγκαστούν να ζήσουν ξανά δύσκολες καταστάσεις, όπως συνέβαινε με τις κληρώσεις στα μικρά έργα αλλά και τη σύνθεση των επιτροπών έργων, στις οποίες συμμετείχαν με κλήρωση υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες, πλην αυτής που αποτελούσε αναθέτουσα αρχή.

Ο Δ. Παπαστεργίου τόνισε πως ο υφιστάμενος Ν. 4412 δημιούργησε σημαντικά προβλήματα και δυσλειτουργίες όσον αφορά την ταχύτητα υλοποίησης των έργων στους Δήμους, επισημαίνοντας πως είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι ρυθμοί απορροφητικότητας δεν είναι τόσο υψηλοί, όσο επιθυμούμε.

Επανέλαβε ότι την περίοδο αυτή, που η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας απαιτεί γρήγορους ρυθμούς, οι Δήμοι χρειάζονται ένα σύγχρονο κι αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο για τις προμήθειες και τα έργα του Δημοσίου. Ένα νέο θεσμικό καθεστώς, το οποίο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε ο Ν. 4412, θα διασφαλίζει την απλούστευση και την ταχύτερη υλοποίηση των διαδικασιών, δίνοντας έμφαση στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, χωρίς φυσικά να επιτρέπει «εκπτώσεις» όσον αφορά τη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο.

Η αλλαγή του Ν. 4412 αποτελεί πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης και είναι θετικό ότι με βάση τα όσα προτείνονται στο νέο νομοσχέδιο, οι Δήμοι δεν θα αναγκαστούν να ζήσουν ξανά δύσκολες καταστάσεις, όπως συνέβαινε με τις κληρώσεις στα μικρά έργα αλλά και τη σύνθεση των επιτροπών έργων, στις οποίες συμμετείχαν με κλήρωση υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες, πλην αυτής που αποτελούσε αναθέτουσα αρχή.

Στους επικριτές του νέου νομοσχεδίου ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά, λέγοντας πως όσοι ασχολούνται με τη λειτουργία των Δήμων γνωρίζουν καλά πως η διαπλοκή δεν κρύβεται στα έργα των 30 και 60.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι προσφάτως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή με τον οποίο συζήτησε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Τα θετικά σημεία του νέου νομοσχεδίου

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε πως το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλά θετικά σημεία για τους Δήμους, κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές, η εφαρμογή των οποίων θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, Θετικά σημεία όπως :

Οι αλλαγές που προτείνει η Κ.Ε.Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, τις αλλαγές που προτείνει επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου η αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, τις οποίες έχει ήδη καταθέσει με υπόμνημα κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης που έγινε και έληξε στις 7 Δεκεμβρίου του 2020.

Το υπόμνημα αυτό περιέχει 18 σημεία, με τα κυριότερα από αυτά να αναφέρουν :

Επιπλέον συμπλήρωσε:

Exit mobile version