Οι Δήμοι που ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών -Και ο Δήμος Ρόδου στη λίστα

Share

Πληθαίνουν οι δήμοι που αμφισβητούν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 και με αιτιολογημένη γνώμη ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών τη μείωσή τους. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ενταθεί το κύμα των ενστάσεων, καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 20 Ιανουαρίου 2023. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θα πρέπει να υποβάλουν αιτιολογημένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους και θα πρέπει, μάλιστα, να υποβληθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. 

Συγκεκριμένα, η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των δήμων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύεται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που θα αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους ζητούν να μειωθούν οι τιμές. Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Πρώτος στον «χορό» των ενστάσεων εισήλθε ο δήμος Αθηναίων, ζητώντας να επανακαθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες στο σύνολο των διαμερισμάτων της Αθήνας, καθώς έχουν διαπιστωθεί αδικίες και μεγάλες στρεβλώσεις. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, εισηγήθηκε η μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών στα όρια του δήμου να μην ξεπεράσει το 55% συγκριτικά με τις τιμές του 2021. Σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές του 2021, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επέφερε αυξήσεις που κυμαίνονται από +45,00% έως και +94,74% σε 30 ζώνες εντός του Δήμου της Αθήνας και κυρίως στα χαμηλής συναλλακτικής αξίας ακίνητα.

Στους δήμους που έχουν ζητήσει ή πρόκειται να ζητήσουν επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιοχές:

  • Γλυφάδα: Άμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις  αντικειμενικές αξίες ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές, που έφτασαν ακόμη και το 81%.
  • Αγ. Δημήτριος: Η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019 και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ζητεί τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018 και να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις.
  • Ζωγράφου: Ο δήμος προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30% .
  • Μοσχάτο-Ταύρος: Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης απ’ όλες τις γειτονικές περιοχές.
  • Ραφήνα: Ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής.
  • Παλλήνη: Ο δήμος ζητεί τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους.
  • Ηράκλειο Αττικής: Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές που ίσχυαν πριν από την αύξησή τους προτείνει ο δήμος.
  • Καλαμάτα: Να εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2018 στον δήμο Καλαμάτας, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Ρόδος: Το Δημοτικό Συμβούλιο θα προτείνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές της Ρόδου που υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις.