Γάλλοι Γερουσιαστές σε Χάλκη και Ρόδο – Ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Share

Την ικανοποίησή τους για την αγαστή συνεργασία αλλά και τον ενθουσιασμό τους για την φιλοξενία, εξέφρασαν σε αποκλειστικές δηλώσεις τους στην «δημοκρατική», οι Γάλλοι γερουσιαστές κ.κ. Didier MARIE και οι κυρίες Françoise DUMONT και Laurence HARRIBEY που βρέθηκαν σε Χάλκη και Ρόδο την περασμένη εβδομάδα.  

Συγκεκριμένα, επισκεπτόμενοι το νησί της Χάλκης, ξεναγήθηκαν στο φωτοβολταΐκό πάρκο όπου ενημερώθηκαν για την λειτουργία της ενεργειακής μετάβασης και τα οφέλη για την ίδια την κοινωνία και τους κατοίκους με γνώμονα την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Θυμίζουμε πως η Χάλκη έχει μπει στο κάδρο του διεθνούς ενδιαφέροντος σαν πρότυπο για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν σαν αποτέλεσμα την αυτονομία.

Τους Γάλλους γερουσιαστές ξενάγησε ο δήμαρχος κ. Άγγελος Φραγκάκης στα σημεία τα οποία έχουν εγκατασταθεί οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο για να δουν απο κοντά τις εγκαταστάσεις της τηλεϊατρικής και στον δημοτικό χώρο στον οποίο λειτουργεί το εργαστήριο του προγράμματος Generation Next για τα παιδιά του σχολικού συγκροτήματος.

Η Γαλλική αντιπροσωπεία μετέβη στην Ρόδο όπου παρέστη και παρακολούθησε την παρέλαση και τις εκδηλώσεις για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα οι οποίες έλαβαν χώρα στις 13 Μαρτίου (λόγω της μετάθεσης της εορτής από την 7η Μαρτίου, επειδή φέτος συνέπιπτε με την Καθαρά Δευτέρα).

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τους:

-Ο κ. Didier MARIE, Γερουσιαστής του Seine-Maritime (Νορμανδία), ανήκων στην σοσιαλιστική ομάδα, οικολόγος από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών και πρόεδρος της ομάδας φιλίας Ελλάδας-Γαλλίας της Γερουσίας

– Η κυρία  Françoise DUMONT, γερουσιαστής της ομάδας Var (Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή), επίσης από το κόμμα των  Ρεπουμπλικανών και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γαλλίας της Γερουσίας

-Και η κυρία Françoise DUMONT, γερουσιαστής της ομάδας Var (Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή), επίσης από το κόμμα των  Ρεπουμπλικανών και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γαλλίας της Γερουσίας

Ευρισκόμενοι στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, και συνοδευόμενοι από την Πρόξενο της Γαλλίας στην Ρόδο κυρία Αλίκη Μοσχή, ρωτήθηκαν από την «δημοκρατική» για τον σκοπό της επίσκεψής τους και απάντησαν τα εξής:

«Πρόκειται για μία επίσκεψη που πραγματοποιούμε στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών και των εργασιών της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας. Επισκεφθήκαμε το νησί της Χάλκης στο πλαίσιο της ενημέρωσης του πρότζεκτ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήταν πραγματικά πάρα πολύ ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα που είδαμε. Ωστόσο, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον δήμαρχο του νησιού και μετά ήρθαμε στην Ρόδο όπου παρακολουθήσαμε και τις εκδηλώσεις για την εορτή της Ενσωμάτωσης. Είμαστε ένα γκρουπ από την Γαλλική Γερουσία που θέλουμε να προωθήσουμε την Ελληνο-Γαλλική φιλία και συνεργασία. Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε και να αναπτύξουμε (όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) αλλά και η προώθηση του τουριστικού προϊόντος –κυρίως σε περιοχές όπως αυτή της Δωδεκανήσου με τα νησιά».

Οι γερουσιαστές μετέβησαν στην Αθήνα όπου είχαν συναντήσεις με τους υπουργούς Ενέργειας και Τουρισμού.  / δημοσιεύτηκε: δημοκρατική της Ρόδου