Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας δηλώνουν ότι η δίκη του Τραμπ είναι αντισυνταγματική

Share

Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας υιοθέτησαν το επιχείρημα ότι η προσπάθεια (κατά) ενός πρώην προέδρου είναι αντισυνταγματική, δημιουργώντας μια διαδικαστική πόρτα διαφυγής για τους νομοθέτες να απαλλάξουν τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με την κατηγορία ότι υποκίνησαν ταραχές στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

45 Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας ψήφισαν για να απορρίψουν την παραπομπή Τραμπ σε  δίκη, ως αντισυνταγματική. Η πρόταση απέτυχε με ψηφοφορία 45-55, επιτρέποντας στη δίκη να προχωρήσει. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι πολύπλοκη της δίκης και υπογραμμίζει την απίθανη εξεύρεση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων που απαιτείται για την καταδίκη.

Για πολλούς Ρεπουμπλικάνους, ένα επιχείρημα σχετικά με τη νομιμότητα χρησιμεύει ως δικαιολογία βάσει διαδικασίας για την απαλλαγή του Τραμπ. Η ψηφοφορία δεν δείχνει απαραίτητα το τελικό αποτέλεσμα, καθώς ορισμένοι γερουσιαστές που ψήφισαν να απορρίψουν δεν έχουν αποκλείσει την καταδίκη.

Η προσέγγιση θα μπορούσε να απομονώσει κάποιους γερουσιαστές από την αντιπαράθεση μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων που θέλουν να παραμείνουν πιστοί στον Τραμπ, χωρίς να πρέπει να υπερασπιστούν τα αποτελέσματα των πράξεών του που οδήγησαν στα τραγικά γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο.

Η πρόταση, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Rand Paul, R-Ky., Υποστηρίχθηκε από τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, R-Ky., του οποίου η ψήφος θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνοι για καταδίκη. Αλλά μόλις πέντε ψήφισαν για να προχωρήσουν στη δίκη: ο Mitt Romney της Γιούτα, ο Ben Sasse της Νεμπράσκα, ο Pat Toomey της Πενσυλβανίας, η Susan Collins του Maine και η Lisa Murkowski της Αλάσκα.

“Νομίζω ότι είναι προφανές από την ψηφοφορία σήμερα ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να καταδικαστεί ο πρόεδρος”, δήλωσε ο Collins σε δημοσιογράφους. “Απλά κάντε τα μαθηματικά.”

Πάντως, μερικοί Ρεπουμπλικάνοι θέλουν μεμονωμένα να απομακρυνθούν από τον Τραμπ και να ακολουθήσουν μια νέα πορεία. Αλλά πολλοί είναι πολιτικά επιφυλακτικοί να πάρουν μια θέση που θα μπορούσε να προσβάλει τους ψηφοφόρους του κόμματός τους.

με πληροφορίες από nbcnews