Οι πιθανές ημερομηνίες των εκλογών – Επικρατέστερα σενάρια για τα μέσα Απριλίου

Share

Εχοντας μπει πλέον σε εκλογικό έτος, η ακριβής ημερομηνία των εκλογών αποτελεί ένα από τα βασικά ερωτήματα της περιόδου. Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει βασιζόμενος σε λεπτομέρειες το πότε ακριβώς θα προκηρύξει τις εκλογές.

Αυτή τη στιγμή τα επικρατέστερα σενάρια κινούνται εντός του Απριλίου. Η 2α και η 9η Απριλίου είναι δύο πιθανές ημερομηνίες που μπορεί να στηθούν κάλπες. Η πρώτη θεωρείται ιδανική από πολλούς καθώς μόλις μία ημέρα πριν θα έχει προηγηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγελθεί για την Πρωταπριλιά. Η 9η Απριλίου θεωρείται για άλλους ιδανική καθώς είναι μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα και πολλοί θα το συνδυάσουν με την πασχαλινή έξοδο, αυξάνοντας τη συμμετοχή, καθώς σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να μην πήγαιναν καν να ψηφίσουν.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε και τις προθέσεις του σε πρόσφατη στιχομυθία που είχε με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο, που όταν τον ρώτησε πότε θα πάμε σε εκλογές, απάντησε: «Μετά τον Απρίλιο, μια εβδομάδα πριν, μια εβδομάδα μετά, είναι όλα ανοιχτά», είπε. Συνεπώς πιθανότητες έχει και η 26η Μαρτίου, μία ημέρα μετά την εθνική εορτή, με το εορταστικό κλίμα των ημερών να είναι για πολλούς το καλύτερο για να πάνε οι πολίτες στις κάλπες.

Την ίδια ώρα, πολλοί αναρωτιούνται εάν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία επηρεάζουν κάπου τον ελληνικό σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται πως χθες ο Ομέρ Τσελίκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκλογές στην Τουρκία να γίνουν νωρίτερα, δηλαδή στις 30 Απριλίου ή στις 14 Μαΐου, αντί του Ιουνίου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως ο σχεδιασμός του κ. Ερντογάν δεν επηρεάζει τα ελληνικά πράγματα.

πηγή: kathimerini / φωτό: ΙΝΤΙΜΕ