Οι ‘πονοκέφαλοι’ Ερντογάν: Η σκληρή στάση Μπάιντεν, η δίκη για Halkbank και στο βάθος… κυρώσεις

Share

«Στριμωγμένος» είναι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που τον αναγκάζει να αλλάξει τη σκληρή στάση του. 

Μέχρι τώρα έχει επιλέξει τον δύσκολο δρόμο κι έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, ωστόσο το βλέμμα του είναι στραμμένο στις ΗΠΑ, καθώς ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει σηκώσει εδώ και δύο μήνες το τηλέφωνο να συνομιλήσει μαζί του. Μάλιστα, ιδιαίτερη ανησυχία στον Ερντογάν προκαλούν τόσο η στήριξη που βλέπει ότι παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους για το συριακό όσο και η δίκη για την Halkbank στη Νέα Υόρκη που θα ξεκινήσει σύντομα και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική τράπεζα.

Επιπλέον, η αμερικανική Γερουσία βάζει πολύ ψηλά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταστρατηγούνται στην Τουρκία και από τη στιγμή που πίσω από το ΝΑΤΟ βρίσκεται η Αμερική, ο Τούρκος πρόεδρος φοβάται ενδεχόμενη αλλαγή στάσης. Άλλωστε, η χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεν ήταν στη λογική των ίσων αποστάσεων.

Σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με την απειλή των κυρώσεων στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και της 26ης Μαρτίου. Παράλληλα, ζητά χρήματα  για το προσφυγικό, αλλά και αλλαγές της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Στο μεταξύ, φέρεται να συνομιλεί με τη Γερμανία ωστόσο δεν αποκλείεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να μην έχει απέναντί του τους Πράσινους, αλλά τους Πράσινους, που τον έχουν ήδη στοχοποιήσει.

Στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ερντογάν είναι αντιμέτωπος με μεγάλους παίκτες, όπως η Αίγυπτος και η συμφωνία που έχει υπογράφει με την Ελλάδα, αλλά και το Ισραήλ, με το οποίο βρίσκεται σε κόντρα. / Πηγή: skai