«Όνειρο απατηλό» η αξιοποίηση των Θερμοπηγών Καλύμνου

Share

«Όνειρο απατηλό» η αξιοποίηση των Θερμοπηγών Καλύμνου. Σας απογοήτευσα;;; Δεν σας άρεσε ο τίτλος;; Πιθανόν! Η αλήθεια όμως πρέπει πάντα να λέγεται και ας είναι πικρή. Και η πικρή αλήθεια για το σημαντικό αυτό έργο, την αξιοποίηση δηλαδή των Ιαματικών Πηγών Καλύμνου είναι ότι, θα παραμείνει ένα όνειρο απραγματοποίητο για μια δεκαετία τουλάχιστον και βλέπουμε. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Κι αυτό γιατί;; Γιατί η Δημοτική Αρχή Καλύμνου και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν ομόφωνα η αξιοποίηση και διαχείριση των Πηγών  να παραμείνει στο Δήμο Καλυμνίων και να μην περιέλθει στην «Ιαματικές πηγές Ελλάδας ΑΕ» για διαχείριση, αξιοποίηση με επενδύσεις και εκμετάλλευση.

Έχουμε συζητήσει το θέμα με το Δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη αρκετές φορές στο παρελθόν και σε παλιότερη συνέντευξη μας, τον Ιούλιο του 2021, επισήμανε το πόσο δύσκολο είναι να τηρηθούν οι διαδικασίες, να συνταχθεί η μελέτη βιωσιμότητας, να βρεθεί η χρηματοδότηση και τόσα άλλα. Ήταν ο ίδιος που είπε ότι είναι ένα  μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κάλυμνο ωστόσο  τόνισε ότι, οι δήμοι δεν έχουν τα εργαλεία που χρειάζεται, χρηματοδοτικά ή άλλα για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ως μέλος του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών, στη διαβούλευση και ότι στο νομοσχέδιο θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται από πού θα βρουν οι δήμοι τα χρήματα για να υλοποιήσουν την επένδυση.

Ένα χρόνο μετά, στη συνεδρίαση της Πέμπτης 2 Ιουνίου 2022, ήταν και πάλι ο ίδιος ο Δήμαρχος που έφερε στο ΔΣ την πρόταση, στην εκπνοή μάλιστα της προθεσμίας,  η οποία πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα όπως είπα, από όλες τις παρατάξεις, να αναλάβει ο Δήμος την αξιοποίηση των Θερμοπηγών. Γιατί κύριε Δήμαρχε; Ποιος ο λόγος να γίνει αυτό, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρουμε να κάνουμε το όνειρο αυτό πραγματικότητα; Προφανώς φοβηθήκατε πως οι Καλύμνιοι θα αμφισβητήσουν τον πατριωτισμό σας και θα σας κατηγορήσουν ότι ξεπουλάτε περιουσία του Δήμου. Προφανώς το ίδιο φοβήθηκαν και οι αντιπολιτεύσεις, γιατί «έπεσαν στην ίδια παγίδα» και συντάχθηκαν ομόφωνα με την δική σας απόφαση, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν στο Δ.Σ. Το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι ότι, πάρθηκε μία απόφαση για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για το νησί που το πιθανότερο είναι να οδηγεί σε αδιέξοδο.

Να θυμίσω ότι μετά την απόφαση του ΔΣ θα πρέπει να υποβάλει ο Δήμος στην “Ιαματικές Πηγές Ελλάδας ΑΕ”, εντός τεσσάρων ετών, οικονομοτεχνική μελέτη στην οποία θα περιγράφεται αναλυτικά το πρόγραμμα της επένδυσης και θα δίνονται στοιχεία που θα τεκμηριώνουν τη  βιωσιμότητας της. Στη συνέχεια δίδεται προθεσμία δέκα ετών για την ολοκλήρωση της αξιοποίησης.  Και πώς λοιπόν θα γίνουν όλα αυτά όταν ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει παραδεχθεί πως υπάρχει «αδυναμία» να υλοποιήσει ο Δήμος το σχέδιο μόνος του;;;

Κλείνοντας να πω ότι, αφορμή για να ασχοληθώ για άλλη μια φορά με το θέμα αυτό στάθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Επαρχίας Καλύμνου που ζητά από το Δήμο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των ιαματικών Θερμοπηγών της Καλύμνου. Αυτή η κίνηση μου έφερε και πάλι στο νου την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ που προανέφερα και ένιωσα και πάλι την ίδια απογοήτευση διότι συνειδητοποίησα για άλλη μία φορά ότι το πιθανότερο είναι ότι και αυτό το έργο θα μείνει στις καλένδες και υπάρχουν ευθύνες γι αυτό!!

Η άποψη μου…