Όταν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση, οφείλουν να ακούν και τον λαό – Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές

Share

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Οι γιορτές έρχονται, φεύγουν και δεν το καταλαβαίνουμε. 

Κλείσαμε έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και ακόμη ψάχνουμε να δούμε τι μάθαμε από την πολλαπλή κρίση που δημιούργησε σε υγειονομικό, σε κοινωνικό, σε οικονομικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Ίσως και ν’ αργήσουμε λίγο, αλλά ο άνθρωπος έχει ανακλαστικά τέτοια που ξέρει να ανακάμπτει σε σύντομο χρονικό διάστημα και να επανέρχεται στους ρυθμούς του. 

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν όλες οι χώρες του κόσμου, απέδειξαν ότι έχουν αποτελέσματα, αλλά όχι απόλυτα. Ο ιός είναι ισχυρός και μεταδοτικός -λένε οι επιστήμονες.

Είναι όμως τόσο καταστροφικός όσο τα μέτρα; Εδώ κι ένα χρόνο, νιώθουμε ότι ζούμε μέσα σε μια ταινία… θρίλερ χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Έχουμε καταλάβει όλοι μας, ότι η προσπάθεια για την προστασία των συστημάτων υγείας, είναι απαραίτητη αλλά έχει όρια. Οι αντοχές όλων μας δοκιμάζονται. Σε όλον τον πλανήτη, παρακολουθούμε ότι ο κόσμος αντιδρά πλέον. Αδιαφορώντας για τα πρόστιμα και την αστυνόμευση, προσπαθεί να ‘αναπνεύσει’.

Κι εδώ οι πολιτικές ευθύνες έρχονται να αντιπαρατεθούν με την επιστημονική κοινότητα (και το εμπόριο ελπίδας μέσω των εμβολίων).

Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να προστατέψουν τους πολίτες τους, αλλά έχουν και την ευθύνη να προστατέψουν την αγορά εργασίας, την οικονομία και την κοινωνία.

Ισορροπώντας ανάμεσα σε όλα αυτά, οι ευθύνες της κάθε κυβέρνησης είναι τεράστιες. Απαιτείται πολιτική υπευθυνότητα και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης που αναλογεί στον καθένα.

Η επιστημονική κοινότητα, έχει διαφορετική προσέγγιση. Δεν αναλαμβάνει το κόστος της πολιτικής ευθύνης, της αγοράς που καταρρέει, της ανεργίας.

Συνεπώς, πρέπει αυτά να συνυπάρξουν.

Και σε αυτή την κρίση στιγμή που διανύουμε, οι επιστήμονες και η κυβέρνηση, οφείλουν να ακούν και τον λαό.

Διότι ο λαός, ο κόσμος, κουράστηκε να… ακούει.

Παρακολουθούμε τους επιστήμονες να μας φοβίζουν, την κυβέρνησή μας να προσπαθεί, την Ευρώπη να μην μπορεί.

Βρείτε την χρυσή τομή, κύριοι. Είναι ώρες ευθύνης για όλους.

Γιατί ήδη, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. Ούτε οι λοιμοξιολόγοι, ούτε τα κρούσματα, ούτε οι ελλείψεις στις δομές υγείας, μπορούν να κρατήσουν πια τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές.

‘Υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα’ δήλωσε γνωστός καθηγητής στα ΜΜΕ.

Μάλλον άρχισαν να το καταλαβαίνουν. Όλα έχουν τα όριά τους. Και οι πολίτες, τα έχουν ήδη ξεπεράσει.

Δώστε λύση και ημερομηνίες τώρα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Συνεχίζουμε ζώντας με τον ιό και με τα μέτρα προστασίας. Όχι άλλα lockdown και μέτρα ‘ακορντεόν’.

Παραθέτουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ από το newsbreak για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση αναφορικά με την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού:

Οι λοιμωξιολόγοι «σφάζονται», η κυβέρνηση παίζει το… ακορντεόν της με τα μέτρα και την πληρώνει ο κόσμος

Από καλοκαίρι σε Χριστούγεννα και από Χριστούγεννα σε… Πάσχα μας πηγαίνει η κυβέρνηση για την έξοδο από την πανδημία, αλλά το πολυπόθητο φως εξακολουθεί να αγνοείται.

Χωρίς σχέδιο, με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και με το σύστημα «ακορντεόν», όπως αποδεικνύεται, μόνο κακό προκαλείται σε κοινωνία και οικονομία, με τα δύσκολα ασφαλώς να είναι μπροστά.

Και αυτό, ενώ αντί για μαζικούς εμβολιασμούς, καταφεύγει στη γνωστή επικοινωνιακή μέθοδο των ενέσεων… αισιοδοξίας εν όψει της επόμενης μέρας.

Η διαχείριση της πανδημίας αποδεικνύεται αναποτελεσματική, τα lockdowns άστοχα, η ατιμωρησία των «ημετέρων» που παραβιάζουν τους περιορισμούς προκλητική, τα διάφορα μέτρα που επιβάλλονται αποσπασματικά και θέτουν σε δοκιμασία τους ταλαιπωρημένους και κουρασμένους πολίτες, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Το κυβερνητικό μπάχαλο αποτυπώθηκε εμπράκτως την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου άλλαξε άρδην τη ρητορική του όσον αφορά τον χρόνο ανοίγματος της κοινωνίας και των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Έτσι, ενώ τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη προανήγγειλε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των γυμνασίων και των λυκείων έως το τέλος του Μαρτίου και ο Άδωνις Γεωργιάδης προσδιόριζε την αρχή του σταδιακού ανοίγματος της εστίασης την 22η Μαρτίου ή μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 του μήνα, το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο τους ανάγκασε να το ξανασκεφτούν.

Έτσι, την Τετάρτη η κυρία Πελώνη δήλωσε ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το άνοιγμα και ο υπουργός Ανάπτυξης πως εάν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται.

Το γεγονός ότι η πανδημία καλπάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το γνώριζαν εδώ και μέρες, ενώ το βροντοφώναζαν και όλοι οι επιστήμονες στον δημόσιο λόγο τους. Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες ηχούσαν διαρκώς κόκκινο συναγερμό, με το ένα αρνητικό ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο, όμως φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

Η επιτροπή
Σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται και στη λειτουργία της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, όπως και στη συνεργασία της με την κυβέρνηση. Αίσθηση, για του λόγου το αληθές, προκάλεσαν την περασμένη Πέμπτη οι δηλώσεις της καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντριας ΜΕΘ Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Αναστασίας Κοτανίδου για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή έχει χάσει εδώ και καιρό τον βηματισμό της, ενώ παραδέχτηκε ότι λαμβάνονται λάθος αποφάσεις, οι οποίες μεταφέρονται και εσφαλμένα προς τα έξω, χωρίς να προσδιορίσει από ποιον.

Παρ’ όλα αυτά, το μήνυμα το οποίο εκπέμπει το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη το Πάσχα, το οποίο, όπως εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μπορεί να μην είναι απολύτως παραδοσιακό, αλλά θα είναι πολύ πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρυσι και ενδεχομένως να έχει αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Όπερ σημαίνει ότι το νέο κυβερνητικό αφήγημα προς τους πολίτες είναι «τηρήστε τα μέτρα και μπορεί να κάνετε Λαμπρή στο χωριό».

Οι γιατροί ζητούν κατάργηση της επιτροπής
Η κυβέρνηση και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχουν φτάσει σε τέτοια σημεία απαξίωσης, που έχουν συσπειρώσει εναντίον τους όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που αγωνίζονται καθημερινά για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών στα νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί ζητούν ακόμη και την κατάργηση της επιτροπής αυτής και τη δημιουργία άλλης, που να αποτελείται από γιατρούς της πρώτης γραμμής του ΕΣΥ, από ψυχιάτρους και από δύο σοβαρούς επιδημιολόγους (ο χαρακτηρισμός είναι δικός τους και δείχνει την εκτίμηση των γιατρών στην επιτροπή).

Οι επιστήμονες που μετέχουν στην επιτροπή δεν μπορούν πλέον να συνεννοηθούν μεταξύ τους, είναι χωρισμένοι σε ομάδες και το τονίζουν ακόμη και στις δημόσιες δηλώσεις τους, οι οποίες είναι αντικρουόμενες και προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες.

Η μία από αυτές τις ομάδες είναι η «επιτροπή των 8», στην οποία συμμετέχουν οι κ. Τσιόδρας, Γώγος, Μαγιορκίνης και η κυρία Κοτανίδου.

Η άλλη ομάδα είναι αυτή που με επικεφαλής τον κ. Σύψα τάσσεται αναφανδόν υπέρ ενός πιο σκληρού lockdown.

Σύψας
Όπως λένε οι κακές γλώσσες, αν ήταν δυνατόν ο κ. Σύψας θα ήθελε να μείνουμε κλεισμένοι σπίτια μας και να μην… αναπνέουμε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «ομάδα των σκληρών» είναι αυτή που την περασμένη Πέμπτη ζήτησε ακόμη αυστηρότερα μέτρα και προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο, που σήκωσε τα χέρια ψηλά.

Όπως φάνηκε στην πράξη, το lockdown έχει αποτύχει. Τα κρούσματα δεν έχουν μειωθεί, το ΕΣΥ πιέζεται πέρα από τα όριά του και η οικονομία είναι υπό κατάρρευση.

Γιατρός που μίλησε στη «δημοκρατία» καλεί τα μέλη της επιτροπής να παραιτηθούν και στη θέση τους να τοποθετηθεί ολιγομελής επιτροπή επιστημόνων από το ΕΣΥ, διαπαραταξιακή, η οποία θα πλαισιωθεί από οικονομολόγο, ψυχίατρο και δύο σοβαρούς επιδημιολόγους, με σκοπό να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει σιγά σιγά η κοινωνία με μαζικά μοριακά και rapid τεστ.

Με βάρκα την ελπίδα
Όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, «όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα, τα πράγματα θα είναι καλύτερα και πολύ πιο αισιόδοξα», δεδομένου ότι, βάσει του προγραμματισμού, θα έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός άνω των 60 ετών, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί, με δήλωσή του έπειτα από σύσκεψη στο Μαξίμου, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. «Κερδίζουμε τον πόλεμο. Το Πάσχα θα κάνουμε Ανάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι εκείνη η χρονική συγκυρία θα είναι η αφετηρία της σταθερής πορείας προς το τέλος της οδυνηρής περιπέτειας που βιώνει η χώρα τον τελευταίο χρόνο, χωρίς να απαιτηθεί να ανοιγοκλείσει πια τις δραστηριότητες.

Ειδικά για τους εμβολιασμούς, συνεχίζονται στις ευπαθείς -λόγω ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων- ομάδες και σε συνδυασμό με τις προσδοκώμενες αυξημένες παραδόσεις εμβολίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η διαδικασία θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι τώρα.

Επιχειρείται αλλαγή της ατζέντας με νομοσχέδια και προανακριτική
Η αγωνία στην κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες διαφόρων ειδών… αστοχίες και έχοντας μπροστά τον γολγοθά της οικονομικής ανάκαμψης, είναι μήπως χαθεί η εμπιστοσύνη από την κρίσιμη ομάδα ψηφοφόρων που έδωσαν την εκλογική νίκη στη Νέα Δημοκρατία, στις κάλπες του Ιουλίου του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιχείρηση επιστροφής σε θέματα της καθημερινότητας, ενώ μέχρι τον Μάιο αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μια σειρά σχετικών νομοσχεδίων.

Έτσι, ήρθαν ή θα έρθουν άμεσα στη Βουλή ζητήματα, όπως η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η αναμόρφωση του δικαίου των δημόσιων συμβάσεων, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων, η αναθεώρηση οικογενειακού δικαίου για την ισόρροπη διαμόρφωση της γονικής μέριμνας, η καθιέρωση συστηματικού ρυθμιστικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς και ο εξορθολογισμός για τα ιδρύματα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται αλλαγή της ατζέντας και με την προανακριτική επιτροπή που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, μετά τις γνωστές καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα κατά του Νίκου Παππά.

news-politics / Π.Ν.