Παπαδημούλης: Ανάγκη εμβολιασμού της πλειοψηφίας μέχρι το καλοκαίρι για να σωθεί ο Τουρισμός

Share

Για την ανάγκη εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αλλά και να παραχθούν εμβόλια με ταχύτερους ρυθμούς και από άλλες εταιρείες, μίλησε, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, τόνισε ότι «Το κρίσιμο θέμα είναι να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από όλους το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό και όχι ως ένα απλό εμπορικό προϊόν που προστατεύεται από τις πατέντες».

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, αναφορικά με τη διαδικασία εμβολιασμού και την προμήθεια των εμβολίων, λέγοντας ότι το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και επιδιώξεις στην επίτευξη του μαζικού και ασφαλούς εμβολιασμού, ο οποίος θα εξασφαλίσει την αναγκαία υγειονομική ασπίδα.

Πρόσθεσε δε ότι πέραν της προφανούς υγειονομικής και ανθρωπιστικής ανάγκης να σωθούν ζωές και να μπορέσει να ανακάμψει και η οικονομία, υπάρχει και ένα πραγματιστικό επιχείρημα καθώς, όπως είπε, η ΕΕ έδωσε τεράστια ποσά προκειμένου να επιταχυνθεί η ανακάλυψη και η μαζική παραγωγή των εμβολίων, επομένως πρόκειται για δημόσιο χρήμα.

Σε αυτά, τόνισε και το ζήτημα της διαφάνειας σχετικά με τις συμβάσεις μεταξύ της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών εταιρειών επισημαίνοντας πως αυτή δεν διασφαλίζεται: «Αποτελεί πρόσχημα διαφάνειας η δυνατότητα ενός ευρωβουλευτή να διαβάσει σε κλειστό δωμάτιο μέρος των συμβάσεων χωρίς καν να μπορεί να κρατήσει σημειώσεις».

Παράλληλα, ανέφερε ότι επειδή «στόμωσε» η παραγωγή εμβολίων, πρέπει να βρεθούν έξυπνοι τρόπου προκειμένου να παραχθούν εμβόλια ταχύτερα και από άλλους εταιρείες.

«Το πρόβλημα δεν είναι στον αριθμό των εμβολίων αλλά στον ρυθμό προμήθειας αυτών. Η προτεραιότητα είναι να μπορέσει η ΕΕ να εξασφαλίσει γρηγορότερα, περισσότερα εμβόλια, επομένως χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Να διεκδικήσει η Κομισιόν μέσω διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες ταχύτερη παραγωγή και από άλλους».

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να έχει εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι προκειμένου να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία και να μην έχουμε μια χαμένη τουριστική χρονιά.

Τέλος, ανέφερε πως η ευρωομάδα της Αριστεράς πρόκειται να στείλει μια επιστολή στο σύνολο των ευρωβουλευτών προκειμένου να πιέσει την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη για περισσότερη δραστηριότητα και για πρόσθετα μέτρα σε αυτόν τον τομέα αλλά και προκειμένου να μπορέσει να γίνει μια συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός του Ιανουαρίου, για όλα τα ανωτέρω. / naftemporiki