Παραδοσιακή φασολάδα και γίγαντες πλακί: στην κορυφή με τα 50 καλύτερα πιάτα με φασόλια στον κόσμο!

Share

 

Το πολύ γνωστό Tasteatlas ανέβασε στην κορυφή της λίστας με τα 50 καλύτερα πιάτα με φασόλια, τους Γίγαντες Πλακί και ακολουθεί το άλλο παραδοσιακό μας πιάτο, η Φασολάδα! Διαβάστε τι γράφει στην κριτική του:

Γίγαντες πλακί – (Gigantes plaki, Yigandes plaki, γίγαντες πλακί)
Αυτό το ελληνικό κλασικό πιάτο, αποτελείται από μεγάλα λευκά φασόλια που μαγειρεύονται και στη συνέχεια ψήνονται σε μια γευστική σάλτσα ντομάτας, η οποία συνήθως είναι καρυκευμένη με διάφορα βότανα όπως ρίγανη, μαϊντανό και μέντα. Το πιάτο απαιτεί τη χρήση φασολιών γίγαντες, μια αυθεντική ελληνική ποικιλία φασολιών που χαρακτηρίζεται από το μεγάλο τους μέγεθος, εξ ου και η ονομασία (γίγαντας). Μπορείτε να το απολαύσετε ως κύριο πιάτο, αλλά είναι επίσης ένας συνηθισμένος μεζές που σερβίρεται καλύτερα με ψωμί στο πλάι.

Γίγαντες πλακί – (Gigantes plaki, Yigandes plaki, γίγαντες πλακί)

Νο 33- Φασολάδα – (Φασουλάδα, Φασούλια)
Η Φασολάδα είναι μια απλή και παραδοσιακή ελληνική σούπα από ξερά λευκά φασόλια που περιχύνονται με ελαιόλαδο και τρώγονται με διάφορα λαχανικά και βότανα όπως κρεμμύδια, σέλινο και ντομάτες. Το πιάτο είναι θρεπτικό και θυμίζει την αρχαιότητα, καθώς το κριθάρι, οι ελιές και τα φασόλια ήταν οι τρεις καλλιέργειες που συντηρούσαν τις στρατιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Φασολάδα τρώγεται όλο το χρόνο, αλλά παραδοσιακά καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, όταν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί περνούν από θρησκευτική νηστεία. Το όνομα φασολάδα προέρχεται από τη λέξη φασόλι, που σημαίνει φασόλια, εξ ου και το όνομα αυτής της υγιεινής και γευστικής εναλλακτικής στα πιάτα με κρέας.

Σύμφωνα με έναν μύθο, δημιουργήθηκε όταν ο Θησέας πήγε να σκοτώσει τον Μινώταυρο και στο δρόμο του σταμάτησε για να κάνει θυσία στον θεό Απόλλωνα, υποσχόμενος ότι αν σκοτώσει τον Μινώταυρο, θα έδινε στον Απόλλωνα μερικά κλαδιά ελιάς που ήταν στολισμένα με φρούτα.

Με την επιστροφή του, δεν είχε μείνει φαγητό στο πλοίο, οπότε ο Θησέας και οι σύντροφοί του μάζευαν ό,τι βρήκαν και το μαγείρεψαν σε αλμυρό στιφάδο, δημιουργώντας τη φασολάδα. Φτηνό και νόστιμο πιάτο, η φασολάδα συνοδεύεται συχνά από ψωμί κρούστας, φέτα και ελιές στο πλάι.