Παρακολουθήσεις – Νέο δημοσίευμα των New York Times: ΕΥΠ και Predator παρακολουθούσαν την Άρτεμις Σίφορντ

Share

Υπό παρακολούθηση από ΕΥΠ και Predator φαίνεται ότι ήταν, σύμφωνα με νέα αποκάλυψη των New York Times η πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council, Άρτεμις Σίφορντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Σίφορντ, η οποία έχει ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα, τέθηκε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ από τον Αύγουστο του 2021. Οι ΝΥΤ επικαλούνται έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή τους και επισημαίνουν ότι, «η υπηρεσία κατασκοπείας (σ.σ. ΕΥΠ) και όποιος εμφύτευσε το spyware, γνωστό ως Predator, δούλευαν χέρι-χέρι». Το αμερικανικό μέσο σημειώνει ότι, «δύο άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης είπαν ότι η κα Σίφορντ είχε πράγματι τεθεί υπό παρακολούθηση από την ελληνική υπηρεσία κατασκοπείας από τον Αύγουστο του 2021, έναν μήνα πριν από τη μόλυνση με το Predator, και για αρκετούς μήνες μέχρι το 2022».

Οι New York Times επισημαίνουν και τον τρόπο επισύνδεσης του κινητού τηλεφώνου του θύματος, αναφέροντας ότι, τον Σεπτέμβριο του 2021, η Σίφορντ έκλεισε, μέσω της επίσημης πλατφόρμας της κυβέρνησης, ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η ίδια έλαβε στη συνέχεια αυτοματοποιημένο sms με τα στοιχεία του ραντεβού της, το οποίο είχε κλειστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το μέσο, στις 05:31 π.μ., η κάτοχος του τηλεφώνου έλαβε και δεύτερο SMS με το οποίο της ζητούνταν να επιβεβαιώσει το ραντεβού της κάνοντας «κλικ» σε έναν σύνδεσμο. Ο εν λόγω σύνδεσμος ήταν αυτός που επιμόλυνε τη συσκευή της με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Όπως επισημαίνεται, οι λεπτομέρειες για το ραντεβού εμβολιασμού στο μολυσμένο sms ήταν σωστές, άρα συμπεραίνεται ότι και η προηγούμενη, αυθεντική επιβεβαίωση του ραντεβού εμβολιασμού ήταν σε γνώση κάποιου. Το μολυσμένο URL ήταν παρόμοιο με αυτό της πλατφόρμας εμβολιασμού και αποστολέας του φαινόταν να είναι ο κρατικός οργανισμός εμβολίων.

Οι ΝΥΤ υπενθυμίζουν ότι, η Άρτεμις Σίφορντ, μετά από δημοσιεύματα α οποία και την κατονόμαζαν ως θύμα παρακολούθησης από το Predator έστειλε το τηλέφωνό της στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο «Citizen Lab», από όπου και διαπιστώθηκε ότι όντως, η συσκευή είχε παραβιαστεί από το κακόβουλο λογισμικό τον Σεπτέμβριο του 2021 και για τουλάχιστον δύο μήνες. Σύμφωνα με την έκθεση του Citizen Lab, «αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα άλλων λοιμώξεων ή μιας περιόδου μόλυνσης που εκτείνεται πέρα από το 16/11/2021».

«Πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικανού πολίτη που στοχοποιείται σε χώρα της ΕΕ»
Πρόκειται, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα για την «πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικανού πολίτη που στοχοποιείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας, η χρήση της οποίας έχει γίνει αντικείμενο διευρυνόμενου σκανδάλου στην Ελλάδα». Η Άρτεμις Σίφορντ κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων την Παρασκευή (17/03) εκκινώντας αντίστοιχη εισαγγελική έρευνα. Η Σίφορντ είχε καταθέσει επίσης αίτημα στην ελληνική αρχή για την προστασία του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, με το οποίο ζητά να μάθει εάν το τηλέφωνό της έχει υποκλαπεί από την ΕΥΠ.

Οι ΝΥΤ αναφέρονται και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι, η πρωθυπουργός, «έχει δεχθεί πιέσεις να εξηγήσει πώς και γιατί το Predator πουλήθηκε από την Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα, υποτίθεται εν αγνοία της κυβέρνησης, εναντίον μελών της κυβέρνησής του, πολιτικών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων».

Επιπλέον, στο δημοσίευμα αναφέρεται και η πρόσφατη νομοθέτηση με την οποία καθίσταται αδύνατο να μάθει κάποιος εάν τέθηκε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, πριν την παρέλευση τριών ετών. «Από τότε που ήρθαν στο φως μια σειρά υποθέσεων υποκλοπών η κυβέρνηση άλλαξε δύο φορές (τους νόμους)». Όπως σημειώνεται, για να τεθεί κάποιος υπό παρακολούθηση από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή να διεξάγονται σε βάρος του σοβαρές ποινικές έρευνες. Τέλος, επισημαίνεται ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή ζητηθεί συνεργασία από τις Αρχές για οποιαδήποτε έρευνα. «Δεν ξέρω γιατί στοχοποιήθηκα, αλλά δεν μπορώ να δω εύλογες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια πίσω από αυτό», σημείωσε η ίδια.

Η καταγγελία Ραγκούση τον Ιανουάριο
Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλεται η κυβερνητική πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς καθώς, τον περασμένο Ιανουάριο, σε μια ανάλογη καταγγελία προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι πολίτης έλαβε επιβεβαιωτικό μήνυμα για τον εμβολιασμό του, το οποίο παρέπεμπε σε μολυσμένο με το Predator ιστότοπο και συγκεκριμένα στο emvolio.gov.gr.

«Πως πήγε μολυσμένο λινκ με διεύθυνση που θύμιζε το gov.gr όταν περίμενε να έρθει στο κινητό του το ραντεβού του για το εμβόλιο», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον Κυριάκο Πιερρακάκη, «να δώσει εξηγήσεις ο κ. Πιερρακάκης. Θα το πω απλά, πολίτης του οποίου το κινητό παγιδεύτηκε με Predator δέχθηκε μήνυμα με λογισμικό αυτό με παραποιημένη τη διεύθυνση gov.gr», επέμεινε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως είπε το σχετικό μήνυμα το δέχτηκε λίγες ημέρες πριν κάνει το εμβόλιο. «Δηλαδή την ώρα που περίμενε SMS υπενθύμισης του εμβολίου αντί να πάρει το κανονικό SMS πήρε το μολυσμένο με το Predator. Να έρθει ο κ. Πιερρακάκης να δώσει εξηγήσεις, πως γνώριζαν οι χειριστές του Predator το ενιαίο αυτό κέντρο με έδρα το Μαξίμου. Πως γνώριζαν το ραντεβού; Γιατί βεβαίως όπως καταλαβαίνουμε ο πολίτης πάτησε το λινκ και επιμολύνθηκε το κινητό του.

Συνεπώς, ο κ. Ραγκούσης κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Προκύπτει ενιαίο κέντρο διαχείρισης στις πλατφόρμες gov.gr με το σύστημα παρακολούθησης Predator».

Αναφέρθηκε επίσης στις καταγγελίες για την εταιρεία Majoritas η οποία διατείνεται στην ιστοσελίδα της πως βοήθησε το 2019 τη ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές αξιοποιώντας τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών για να χειραγωγήσει τις πολιτικές και εκλογικές τους προτιμήσεις.

Ο κ. Ραγκούσης κάλεσε τον κ. Πιερρακάκη να έρθει άμεσα στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη – «τον εγκέφαλο της εγκληματικής οργάνωσης». Εκτός κι αν προτιμά ο κ. Πιερρακάκης – είπε ο κ. Ραγκούσης – «να στείλει την παραίτησή του». / ethnos

Σίφορντ για την παρακολούθησή της: Να βγει στο φως η πραγματική ιστορία της αλληλουχίας ΕΥΠ και Predator

Τις αποκαλύψεις για την παρακολούθησή της και από την ΕΥΠ σχολίασε με ανάρτησή της στoν προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η Αρτεμις Σίφορντ, πρώην στέλεχος του Facebook.

Πρόκειται για όσα αποκάλυψε το Documento αρχικά την περασμένη Κυριακή και μία μέρα μετά επιβεβαίωσαν σε δημοσίευμά τους οι New York Times. Ότι δηλαδή η Άρτεμις Σίφορντ είχε τεθεί σε παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά και το Predator, όπως επίσης είχε αποκαλύψει το Documento, κάτι που αποδεικνύει ότι υπήρχε ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων.

Όπως αναφέρει στην ανάρτηση της η κ. Σίφορντ, «είναι πλέον αναγκαίο να βγει στο φως η πραγματική ιστορία της αλληλουχίας ΕΥΠ και Predator», ενώ υποστηρίζει ότι τα «θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων έχουν ηθικό δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια και να βρουν το δίκιο τους».

Παράλληλα η κα Σίφορντ αναφέρει ότι «πολλά από τα θύματα αυτής της υπόθεσης είναι φοβισμένα, ματαιωμένα και αισθάνονται ότι το κράτος δικαίου δεν έχει λειτουργήσει για να τους προστατεύσει». / documentonews