Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
Αρχική Διάφορα Παρέμβαση από Αρειο Πάγο για την υπόθεση των υποκλοπών – Αναβαθμίζεται η...

Παρέμβαση από Αρειο Πάγο για την υπόθεση των υποκλοπών – Αναβαθμίζεται η έρευνα

Share

 

Η έρευνα αναβαθμίζεται και θα διεξαχθεί από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Τι ζητά με παραγγελία της η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου – Οι λόγοι της αναβάθμισης – Αναλυτικά η εισαγγελική παρέμβαση.

Της Ιωάννας Μάνδρου

Παρέμβαση σε υψηλότατο επίπεδο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη εκδηλώθηκε για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, (pretador)με παραγγελία για αναβάθμιση της έρευνας σε ανώτατο εισαγγελικό επίπεδο.

Η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία χειρίζεται ως σήμερα τις σχετικές έρευνες, μετά από καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσειςζητά να διαβιβάσει στον Αρειο Πάγο τις σχετικές δικογραφίες, προκειμένου η έρευνα να διενεργηθεί στο εξής από αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου τον κ. Αχιλλέα Ζήση.

Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι της αναβάθμισης της έρευνας, η οποία έχει ξεκινήσει πριν από ενάμισυ και πλέον χρόνο.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η σχετική έρευνα αφορά σε θέμα «μείζονος σημασίας» και λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της, «υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων».

Σημειώνεται παράλληλα, ότι η έρευνα για τις παρακολουθήσεις έχει ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2022 και δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ διευκρινίζεται, ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που θα αναλάβει στο εξής θα λάβει υπόψη του όλο το υλικό που έχει ήδη συγκεντρωθεί και προφανώς δεν θα ξεκινήσει από μηδενική βάση. Η παραγγελία κοινοποιείται και στην Εισαγγελία Εφετών.

Αναλυτικά η παραγγελία για αναβάθμιση της έρευνας για τις παρακολουθήσεις.

Προς Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση.

Από τον Απρίλιο του 2022 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τη γνωστή υπόθεση των υποκλοπών, η οποία ακόμα δεν έχει περατωθεί.
Επειδή η υπόθεση αυτή α) είναι εξαιρετικής φύσης και μείζονος σημασίας και απαιτείται η αναβάθμιση της σχετικής έρευνας και β)από την καθυςτέρηση περάτωσης της πέραν των σχετικών για το θέμα αυτό καταγγελιών υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων, παρακαλούμε σύμφωνα με το άρθρο 32 του ΚΠΔ να διενεργήσετε προσωπικά προκαταρκτική εξέταση στην οποία να ενσωματώσετε και το αποδεικτικό υλικό που μέχρι τώρα έχει συγκεντρωθεί και να μας υποβάλετε τη σχετική δικογραφία με αιτιολογημένο πόρισμα σας.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η Εισαγγελία Εφετών,προς τις οποίες κοινοποιείται η παραγγελία μας αυτή, πρέπει από τη λήψη της, να απέχουν από κάθε σχετική ενέργεια και να μας διαβιβάσουν άμεσα, ήτοι εντός της σήμερον, η μεν πρώτη Υπηρεσία τις σχετικές με το θέμα δικογραφίες(ήτοι τη δικογραφία που σχηματίστηκε στις 15-11-2022 μετά το συσχετισμό όλων των σχετικών με την υπόθεση δικογραφιών ΑΑ2022/23, καθώς και όσες άλλες συσχετίστηκαν στη συνέχεια με αυτήν-ΑΑ2022/1124, ΑΑ2022/1101,Ε2022/4518, Ε2023/1670 αμφότερες δε κάθε έγγραφο, πόρισμα κλπ στοιχεία που ανάγονται στο ίδιο θένα και περιέρχονται σ αυτές.
Αθήνα 23-10-2023.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Πηγή: skai.gr