Παρέμβαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για την επιστροφή των αρχαιολογικών εκθεμάτων του Μουσείου Καλύμνου

Share

 

Την επιστροφή σημαντικών εκθεμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης, Γ. Νικητιάδης και Ν. Γρηγοράκου αντιδρώντας στην απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμ ού για μόνιμη μεταφορά τους στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η σύγχρονη μουσειολογία προωθεί την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση των τοπικών μουσείων, ενθαρρύνοντας την αποκέντρωση και την προβολή των αρχαιολογικών θησαυρών στους τόπους όπου ανακαλύφθηκαν. Τα εκθέματα αυτά, όπως η χάλκινη «Κεφαλή Ηγεμόνα» και τα δύο χάλκινα πόδια, ήταν αναγνωρισμένα ως κορυφαία κομμάτια της συλλογής του Μουσείου Καλύμνου και αφαιρέθηκαν το 2015 για λόγους συντήρησης και μελέτης. Αν και η αρχική απομάκρυνση χαρακτηρίστηκε προσωρινή, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι το Υπουργείο Πολιτισμού σκοπεύει να τα εντάξει μόνιμα στη συλλογή του νέου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η αρχική πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού ήταν το νέο μουσείο στον Πειραιά να αναδείξει τα πολυάριθμα και ήδη συντηρημένα ενάλια ευρήματα που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα σε αποθηκευτικούς χώρους, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίου τύπου που εκδόθηκε στις 4-7-2019. Ωστόσο, τα εκθέματα του Μουσείου της Καλύμνου δεν ανήκουν στην κατηγορία των άγνωστων ευρημάτων που παρέμεναν σε αποθηκευτικούς χώρους, αλλά των γνωστών και κορυφαίων εκθεμάτων που κοσμούσαν το χώρο του. Άλλωστε η προσωρινή τους απομάκρυνση από το Μουσείο έγινε μόνο για λόγους συντήρησης, περαιτέρω μελέτης και αποκατάστασης της ενδεχόμενης ενότητάς τους με πιο πρόσφατα ευρήματα.

Προσθέτουν μάλιστα, ότι στην εποχή μας δεν μπορεί να προβληθεί το επιχείρημα της ασφάλειας και της προστασίας των αρχαιολογικών εκθεμάτων ή της μόνιμης παρουσίας τους στην πρωτεύουσα, ώστε να διευκολύνεται η ακαδημαϊκή έρευνα, εφόσον οι σύγχρονες τεχνολογίες πλέον μπορούν να εξασφαλίσουν όλες αυτές τις συνθήκες, ακόμα και στο πιο μικρό μουσείο της χώρας, ειδικά μάλιστα εάν πρόκειται για το μουσείο που ήδη φιλοξενούσε αυτά τα εκθέματα, ένα σύγχρονο μουσείο που εγκαινιάστηκε το 2009.

Με την ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούν το ΥΠΠΟ να επανεξετάσει την απόφασή του και να επιστρέψει τα εκθέματα στο Μουσείο Καλύμνου, όπως είναι και το αίτημα σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας. Ζητούν τέλος από το ΥΠΠΟ να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών για την ασφάλεια, συντήρηση και προβολή των εκθεμάτων στο Μουσείο Καλύμνου, προκειμένου αυτό να γίνει πόλος έλξης πολιτιστικού και εκπαιδευτικού τουρισμού συμβάλλοντας έτσι στην τοπική ανάπτυξη.