Παρουσίαση στο ΔΣ, του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλύμνου (pics n video)

Share

Πολύς δρόμος ακόμη μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας και στη συνέχεια της μελέτης που θα προτείνει πιθανές λύσεις για τη μείωση των επιπτώσεων από τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κάλυμνο. Το πράσινο φως θα δοθεί από την οικονομική επιτροπή. Καθαρά ενημερωτική η συζήτηση. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, η δημόσια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλύμνου, με μοναδικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης: «Παρουσίαση περιεχομένου σχεδίου προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση του Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: «ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΚΑΛΥΜΝΟ». Εισηγητής ήταν ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Η συνεδρίαση είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, όπως είπε και ο Δήμαρχος, κ. Δημήτρης Διακομιχάλης, για την έρευνα που θα πραγματοποιήσει ο κ. Λέκκας και η ερευνητική του ομάδα, μετά από απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αναλάβει τελικά ο καθηγητής και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών την διερεύνηση λύσεων για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κάλυμνο και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.

Ο κ. Λέκκας για άλλη μια φορά έδωσε έμφαση στα έντονα φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική κρίση, με παραδείγματα και εικόνες και είπε ότι ο στόχος πρέπει να είναι να συγκρατηθεί, όσο γίνεται, το νερό έξω από τον οικιστικό ιστό, με αντιπλημμυρικά έργα αποτελεσματικά, που θα πρέπει να συμβαδίζουν απόλυτα με τους περιβαλλοντικούς όρους. Μέχρι τότε θα πρέπει να γίνει η έρευνα, η ανάλυση του κινδύνου και η εκτίμηση της τρωτότητας, ώστε να δημιουργηθεί μία μελέτη η οποία θα μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο για να ακολουθήσει η υλοποίηση της.

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα καινούριο δεν ακούστηκε στην ειδική αυτή συνεδρίαση για το θέμα. Αντίθετα ήταν πασιφανές ότι είμαστε στην αρχή και η λύση στο πρόβλημα είναι «σπαζοκεφαλιά», όπως έχουμε ξανά πει, μακρινή και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Η συζήτηση προκάλεσε απογοήτευση στους δημοτικούς συμβούλους , η οποία εκφράστηκε και μέσα από τις τοποθετήσεις των περισσοτέρων. Ο κ. Μικές Ρήγας μάλιστα, όταν πήρε τον λόγο είπε στον Δήμαρχο ότι η τοποθέτηση του κ. Λέκκα τον «αδειάζει» διότι, ο ίδιος είχε πει προεκλογικά ότι είναι όλα έτοιμα για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Λελέκη, την οποία υποστήριξε και ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Τσέρος και του έδωσε συγχαρητήρια. Ο κ. Λελέκης αναφέρθηκε στις ευθύνες πολιτικών και πολιτών διαχρονικά, οι οποίοι καλύπτουν διάφορες παρανομίες και σιωπούν όταν μπαζώνονται ρέματα, ενέργειες τις οποίες χαρακτήρισε εγκληματικές. Ας αναρωτηθούμε τι κάναμε εμείς ως κοινωνία διότι έχουμε ευθύνη, τόνισε ο ίδιος.

Ακολουθεί η συνεδρίαση του ΔΣ

ΒΙΝΤΕΟ