ΠΑΣΟΚ: Φουλ οι μηχανές για τη μάχη στις Περιφέρειες και τους Δήμους

Share

Στην τροχιά της επόμενης αυτοδιοικητικής εκλογικής αναμέτρησης κινείται ήδη το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, εκτιμώντας ότι προσέρχεται με αναβαθμισμένο ρόλο στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους της χώρας.

Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι το ΠΑΣΟΚ να αποδειχθεί ο βασικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας στις κρίσιμες μάχες, αξιοποιώντας τη διαχρονική υπεροπλία στο επίπεδο των αυτοδιοικητικών στελεχών αλλά και τη βούληση για την κάθοδο ακόμη και πρωτοκλασάτων σε κάλπες, όπου εμφανίζει «ρωγμές» ο «γαλάζιος χάρτης».

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βαδίζει σε περιβάλλον εσωκομματικής περιδίνησης και χωρίς ακόμη σαφή «πυξίδα» για τα επόμενα βήματα, δίνει χρόνο στο χρόνο της Χαριλάου Τρικούπη για να προετοιμάσει κινήσεις, είτε μετωπικής σύγκρουσης, είτε των αναγκαίων ελιγμών- ειδικά για τις μάχες με έντονα συμβολικά χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να κατεβάσει το αργότερο μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη ψηφοδέλτια με «διακριτούς» επικεφαλής και στις 13 Περιφέρειες καθώς και «πράσινους» υποψήφιους Δημάρχους στην αναμέτρηση των μεγάλων Δήμων.

Το εναρκτήριο λάκτισμα με τις «ευλογίες» του Νίκου Ανδρουλάκη θα δοθεί σήμερα το απόγευμα (στις 17.00), κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής του αυτοδιοικητικού Εκλογικού Αγώνα, στην οποία επικεφαλής θα τεθεί το έμπειρο στέλεχος, Κώστας Σκανδαλίδης.

Στην ίδια Επιτροπή ρόλο ευθύνης αναμένεται να αναλάβουν οι βασικοί «παίκτες» για τη διαμόρφωση και των εθνικών ψηφοδελτίων, Βαγγέλης Αργύρης, Νίκος Σαλαγιάννης και Μανώλης Όθωνας, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και στενοί συνεργάτες επίσης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μήλης και Στέφανος Ξεκαλάκης, οι βουλευτές Πάρις Κουκουλόπουλος και Χριστίνα Σταρακά (στελέχη με αυτοδιοικητική εμπειρία), η Κατερίνα Μπατζελή, άλλοι υποψήφιοι βουλευτές με μακρά πορεία στο χώρο αλλά και από τις νεότερες γενιές.

Το «σύνθημα» του κ. Ανδρουλάκη παραπέμπει στην παραδοχή ότι δεν υπάρχει μάχη που εκ των προτέρων μπορεί να θεωρείται χαμένη, ακόμη και εκεί, όπου οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι θα επικρατήσουν εκ νέου με άνεση- στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ είχε για παράδειγμα κερδίσει τη μάχη σε όλες τις περιφέρειες, εκτός από την Κρήτη, όπου επανεκλέχτηκε με 60% και πλέον από τον πρώτο γύρο ο «πράσινος», Σταύρος Αρναουτάκης.

Το «στοίχημα» της ηγεσίας αφορά αναμφίβολα στην επιλογή για την αναμέτρηση στην περιφέρεια Αττικής, όπου αναζητείται πρόσωπο ευρείας αποδοχής, με κεντροαριστερό προφίλ. Καθοριστικής σημασίας, χαρακτηρίζονται όμως οι αναμετρήσεις και σε περιφέρειες, όπου, σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, το επιτελείο της Πειραιώς «βλέπει» να επιδιώκει το «χρίσμα» πάνω από ένα «γαλάζιο» στέλεχος– πχ στην Πελοπόννησο.

Θα υπάρχουν συμπράξεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ με του ΣΥΡΙΖΑ; Η αλήθεια είναι ότι σε μικρότερους Δήμους έχουν ήδη διαμορφωθεί συμμαχίες με πρωτοβουλία των αυτοδιοικητικών επικεφαλής. Βέβαια, η Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξεί ότι το «απόσταγμα» αυτών θα φέρει το ΠΑΣΟΚ σε πλεονεκτική θέση στις 8 Οκτώβρη- την Κυριακή του πρώτου γύρου. / protothema