ΠΑΣΟΚ: Οι επόμενες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη – Το Συνέδριο, οι εκλογές κ οι εξορμήσεις

Share

Ο χρόνος των εκλογών είναι άδηλος, αν και στη Χ. Τρικούπη δεν αποκλείουν αιφνιδιασμό ακόμη και την άνοιξη, με πιθανότερο πάντως σενάριο την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, όπως εκτιμούν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προγραμματίζει συνέδριο του κόμματος για τον Μάιο-Ιούνιο, αλλά φυσικά ένας τυχόν εκλογικός αιφνιδιασμός θα ανατρέψει τα πλάνα. Ωστόσο, προετοιμάζεται ήδη με την περίφημη «αυτοοργάνωση» ανά την Ελλάδα, σχέδιο το οποίο τρέχουν κατά μείζονα λόγο, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο Στέφανος Ξεκαλάκης.

Το Συνέδριο που θα αλλάξει το όνομα του ΚΙΝΑΛ
Το συνέδριο θεωρείται κρίσιμο για μια σειρά από λόγους:
-Θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η αλλαγή του ονόματος. Σίγουρα το νέο όνομα δεν θα είναι σκέτο ΠΑΣΟΚ, αλλά θα εμπεριέχει τον όρο αυτό ως πρώτο συνθετικό.
-Θα εκλεγούν τα νέα όργανα του κόμματος: Νέος γραμματέας που θα διαδεχθεί τον Μανώλη Χριστοδουλάκη ο οποίος θα πολιτευτεί στην ανατολική Αττική, νέα Κεντρική Επιτροπή και νέο Πολιτικό Συμβούλιο.
-Επιπλέον θα είναι μια ευκαιρία να «μετρηθούν» και οι εσωκομματικοί συσχετισμοί.
-Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει ήπιο εσωκομματικό πεδίο χωρίς εντάσεις, αν και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να προκαλέσει προσκόμματα στον πρόεδρο που εξελέγη με 67% των ψηφοφόρων.

Οι συναντήσεις με Παπανδρέου-Λοβέρδο
Κινούμενος θεσμικά και με όρους πολιτικής ευπρέπειας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει συναντηθεί ως τώρα με τους 3 από τους 5 συνυποψηφίους του. Εχει δει τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Χάρη Καστανίδη και τον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα τον πρώην πρωθυπουργό τον συνάντησε στις 7 Φεβρουαρίου, ημέρα που ο Ν. Ανδρουλάκης είχε γενέθλια.

Οι πληροφορίες για το αποτέλεσμα των επαφών αυτών έρχονται με το σταγονόμετρο, ωστόσο όλες οι πλευρές μιλούν για καλό κλίμα. Με τον κ. Παπανδρέου έκαναν μια ανασκόπηση για την παρουσία του κόμματος στη Βουλή αλλά και ενόψει συνεδρίου. Ο δε κ. Λοβέρδος φέρεται να επεσήμανε εκ νέου ότι δεν είναι πολιτικός ίσων αποστάσεων, όπως το έχει πει και δημοσίως, αλλά πολιτικός θέσεων.

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Ανδρουλάκης θα συναντηθεί και με τους έτερους συνυποψηφίους του, Παύλο Γερουλάνο και Παύλο Χρηστίδη για να ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτών των συναντήσεων. Αμφότεροι φέρονται διαταθειμένοι να κατέλθουν ως βουλευτές ο πρώτος στην Αθήνα, ο δεύτερος στη νότια Αθήνα.

Οι δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπό τη νέα ηγεσία του, ανακάμπτει εντυπωσιακά και κερδίζει κατά κράτος τη μάχη του κέντρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτό γεμίζει και… άγχος τη Χ. Τρικούπη. Γνωρίζουν ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από την Κουμουνδούρου, ωστόσο δεν αλλάζουν στρατηγική. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, έδειξαν πιο έντονα τα δόντια τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ που εξαπολύει επίθεση φιλίας προς το ΚΙΝΑΛ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκης έσπευσε να στείλει (Action24) με σαφήνεια τέσσερα μηνύματα προς αποφυγή συγχύσεων για ισάριθμα επίμαχα θέματα:

Δημοσκοπήσεις: «Η παράταξη επέστρεψε δυναμικά, βλέπουμε αυτήν την πολεμική εναντίον μας, η οποία θα κριθεί στις εκλογές. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι η παράταξή μας θα πάρει κάλο ποσοστό γιατί κουράστηκε ο κόσμος από τον τοξικό δικομματισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ».

Ίσες αποστάσεις: «Μας κατηγορούν περί ίσων αποστάσεων. Εμείς πολιτευόμαστε αξιακά, με θέσεις. Δεν θέλουν αποστάσεις από εμάς, μας θέλουν δεκανίκι τους, και ο κ. Τσιπρας και ο κ. Μητσοτάκης. Τελείωσε αυτό».

Εκλογικό δίλημμα: «Το δίλημμα δεν θα είναι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Το δίλημμα, μετά τις πρώτες εκλογές, θα είναι μεταξύ νικητών και ηττημένων. Και η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι ο νικητής, διότι θα έχει αυξήσει τα ποσοστά της, σε ένα μεγάλο βαθμό όπως φαίνεται και ευελπιστώ και θα αγωνιστώ για αυτό το πράγμα και η Νέα Δημοκρατία με το ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν καταποντιστεί, όπως φαίνεται. Άρα το δίλημμα δεν είναι, με τους ηττημένους ή με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά μεταξύ των ηττημένων και των νικητών και εμείς θα είμαστε με την πλευρά των νικητών».

Προοδευτικό μέτωπο: «Ο κ. Μητσοτάκης ζητά αυτοδυναμία με την απλή αναλογική και λέει από τώρα στον ελληνικό λαό, ότι εγώ τις πρώτες εκλογές, επί της ουσίας, τις κάνω έτσι για το θεαθήναι, θα κάνω και δεύτερες. Και είναι αυτό θεσμική συμπεριφορά; Και ο κύριος Τσίπρας λέει για προοδευτικό μέτωπο.Προοδευτικό μέτωπο με ποιους; Με τον Πολάκη; Θα δεχόμουν εγώ στο κόμμα μου, να είχα στελέχη, που μιλάνε με τα εργαλεία του Όρμπαν και του Κατσίνσκι στην Πολωνία; Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έβγαλε μια απόφαση κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, γιατί; Γιατί έκαναν αυτά που προτείνει ο κύριος Πολάκης να κάνουν όταν θα γίνουν κυβέρνηση. Είναι αυτό προοδευτικό μέτωπο;»

Ο Ν. Ανδρουλάκης επιμένει στην τακτική ανάδειξης των ζητημάτων που αφορούν τον κόσμο» αναφέρουν συνεργάτες του και προς επίρρωσιν επικαλούνται τις συναντήσεις που έχει κάνει με επαγγελματικούς φορείς όλο αυτό το διάστημα, για θέματα της καθημερινότητας (ενέργεια, ανατιμήσεις κλπ) αλλά και τις παρεμβάσεις του για τα εθνικά θέματα, όπως για παράδειγμα η επιμονή του στην επαναφορά της πρότασης του ευρωκοινοβουλίου για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ήδη από το Σάββατο, το ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε δράσεις σε όλη τη χώρα για την ακρίβεια και τις προτάσεις του κόμματος, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επισκεφθεί τη Δευτέρα τον Ορχομενό όπου θα συναντηθεί στο δημαρχείο με αγρότες, χωρίς να πάει στα μπλόκα τους, ωστόσο. Η διευκρίνιση έχει σημασία καθώς είχε συζητηθεί αρκετά η επίσκεψη της γραμματέως της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και βουλευτού Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη στα μπλόκα της εκλογικής της περιφέρειας την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέλος, την Τρίτη, ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. / iefimerida