Πιστοποίηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) για το εφτάζυμο της Καλύμνου

Share

Αποδεκτή έγινε  από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλήμονα Ζαννετίδη, η εισήγηση του Επάρχου Μανώλη  Μουσελλή και  το αίτημα του Προέδρου του Συλλόγου Αρτοποιών Καλύμνου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», Μικέ Σουλούνια, για την πιστοποίηση του Εφτάζυμου της Καλύμνου, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναγνωρίζοντας την αξία και τη μοναδικότητα του εφτάζυμου της Καλύμνου, που είναι πασίγνωστο για τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής του, τη γεύση  και το άρωμά του, θα αναλάβει τη δαπάνη της μελέτης τεκμηρίωσης και σύνταξης του σχετικού φακέλου μετά την απαραίτητη έγκριση των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας.

Η εξέλιξη αυτή είναι  ιδιαίτερα θετική και  αισιόδοξη διότι τα οφέλη είναι πολλαπλά.  Η πιστοποίηση αναδεικνύει την μοναδικότητα του προϊόντος που του προσδίδει προστιθέμενη αξία, το προϊόν της συγκεκριμένης περιοχής  αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα , ο άμεσος δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή καταγωγής του αναδεικνύει την παράδοση του τόπου ο οποίος αποκτά ένα ισχυρό εργαλείο marketing μια και το ειδικό σηματάκι των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι αναγνωρίσιμο τόσο στην Ευρωπαϊκή Αγορά όσο και στις άλλες Διεθνείς αγορές. Επίσης τα προϊόντα αυτά  παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, γεγονός το οποίο επιφέρει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος στον παραγωγό- μεταποιητή.

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου

Πιστοποίηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) για το εφτάζυμο της Καλύμνου

Στην πρόσφατη επίσκεψη στο Επαρχείο Π.Ε. Καλύμνου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φιλήμονας Ζανετίδης , έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Επάρχου κ. Μουσελλή Εμμανουήλ και το αίτημα του Προέδρου του Συλλόγου Αρτοποιών Καλύμνου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», κ. Σουλούνια Μικέ , για την πιστοποίηση του Εφτάζυμου της Καλύμνου, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Το εφτάζυμο παρασκευάζεται στην Κάλυμνο, με μια ιδιαίτερη παραδοσιακή συνταγή και συνοδεύει την καθημερινότητα των Καλυμνίων αλλά και όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής του νησιού, τις χαρούμενες και τις πιο δύσκολες από την γέννηση , το γάμο μέχρι και το θάνατο. Είναι ένα προϊόν που όσοι το έχουν δοκιμάσει, φίλοι και επισκέπτες του νησιού, το αναζητούν στη συνέχεια.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναγνωρίζοντας την αξία, τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του προϊόντος, θα αναλάβει τη δαπάνη της μελέτης τεκμηρίωσης και σύνταξης του σχετικού φακέλου μετά την απαραίτητη έγκριση των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας.

Με αυτό τον τρόπο, το περιζήτητο εφτάζυμο του νησιού, θα μπορεί να ταξιδέψει παντού, εισφέροντας επιπλέον πόρους στους αρτοποιούς του νησιού, ενώ παράλληλα θα προβάλλει θετικά το νησί της Καλύμνου.

Ο Έπαρχος της Π.Ε. Καλύμνου

Εμμανουήλ Γ. Μουσελλής