Politico για Καϊλή / Πώς προσπαθεί να τινάξει στον αέρα την έρευνα για το Qatargate

Share

 

Σύμφωνα με το Politico, ο πολύμηνος σχεδιασμός των δικηγόρων της Καϊλή κορυφώνεται σήμερα Τρίτη στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών, όπου εξετάζεται η νομιμότητα της διαδικασίας.
Η συνάντηση στο δικαστικό μέγαρο έρχεται περίπου ένα χρόνο αφότου οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν μυστικές έρευνες συλλέγοντας στοιχεία για το αν βουλευτές και αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δωροδοκούνταν προσφέροντας σε αντάλλαγμα «πολιτικές χάρες» στο Μαρόκο και το Κατάρ.
Δύο από τους γνωστότερους δικηγόρους των Βρυξελλών, ο Σβεν Μαρί και ο Κριστόφ Μαρσάν, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπεράσπιση της Καϊλή, ισχυρίζονται ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία παραβίασαν τους νόμους της ΕΕ. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι παραβίασαν νόμους που προστατεύουν την κοινοβουλευτική ασυλία της πελάτισσάς τους και ενδεχομένως και άλλων υπόπτων, όπως αναφέρει το Politico, επικαλούμενο στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση του.
Οι δικηγόροι της Καϊλή κατέθεσαν αίτημα στην Εισαγγελία για «νομικό έλεγχο της διαδικασίας». Τους ισχυρισμούς τους πρόκειται να εξετάσουν τρεις ανεξάρτητοι δικαστές. Με βάση την υπερασπιστική γραμμή της Καϊλή, «η κοινοβουλευτική ασυλία που απολαμβάνει έχει παραβιαστεί και η ποινική διαδικασία εναντίον της πρέπει συνεπώς να κηρυχθεί απαράδεκτη».
Η αιφνιδιαστική παραίτηση, τον Ιούνιο, του επικεφαλής ανακριτή που είχε αναλάβει την υπόθεση, Μισέλ Κλεζ – ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων– έχει ήδη επιφέρει πλήγμα στις έρευνες.
Οι δικηγόροι της Καϊλή υποστηρίζουν ότι πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας, οι ερευνητές του Qatargate θα έπρεπε να έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας της – κάτι που δεν έγινε. Αντ′ αυτού, η κοινοβουλευτική της ασυλία αφαιρέθηκε τον Δεκέμβριο, όταν η Καϊλή θεωρήθηκε ότι συνελήφθη επ′ αυτοφώρω να διαπράττει αδίκημα.
«Αν αποφανθούν ότι αυτά τα στοιχεία συλλέχθηκαν παράνομα, τότε δεν θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν στο δικαστήριο», δήλωσε ο Ντομένικο Βιντσέντζο Φεράρο, δικηγόρος του Κοτσολίνο, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει.
Με βάση την κλήτευση – την οποία επικαλείται το Politico – 13 νυν ή πρώην ύποπτοι για το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate, από ευρωβουλευτές μέχρι διπλωμάτες του Κατάρ και του Μαρόκου που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, αναμένεται να καταθέσουν.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο φερόμενος ως εγκέφαλος και πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, καθώς και ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μαρί και ο Μαροκινός διπλωμάτης Αμπντεραχίμ Ατμούν.
Δεδομένων των αργών ρυθμών του βελγικού δικαστικού συστήματος, ενδέχεται να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρις ότου οι δικαστές αποφανθούν ως προς τους ισχυρισμούς των δικηγόρων της Καϊλή.
Πάντως, οι ύποπτοι Παντσέρι και Τζόρτζι έχουν ήδη ομολογήσει συμμετοχή σε υπόθεση διαφθοράς, δηλώνοντας ότι σε αυτήν εμπλέκονται αρκετοί άλλοι ύποπτοι, κάτι που αφαιρεί, τουλάχιστον από τους ίδιους, το δικαίωμα να επικαλεστούν παραβίαση των νόμων περί ασυλίας τους. ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ