Πολλά και σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΚΑΕ

Share

Πολλά και σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών στο αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’ της Ρόδου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κα Τάνια Γουρλιώτη (πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου) η κατάσταση ήταν δύσκολη την φετινή σεζόν:

«Το πρώτο και βασικότερο πρόβλημά μας παραμένει αυτό της εποχικότητας. Δυστυχώς, γι ακόμη μια φορά πολλοί συνάδελφοι έμειναν εκτός επιδόματος ανεργίας, καθώς δεν έχουμε ενταχθεί στην εποχικότητα. Από την στιγμή που εργαζόμαστε μόνον την τουριστική περίοδο, θα έπρεπε να χαρακτηριστούμε εποχικοί και να λαμβάνουμε επίδομα ανεργίας. Εδώ και τρία χρόνια, ζητούμε από το υπουργείο Εργασίας να μας εντάξουν στην εποχικότητα και να έχουμε τα δικαιώματά μας αφού μπροστά μας έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, με την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες. Έχουμε πολλές υποχρεώσεις, είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουμε…»

Την ίδια ώρα, ο κλάδος –ειδικά στην Ρόδο- έχει μεγάλη ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό:

«Φέτος η σεζόν ήταν ιδιαίτερη. Δεν περιμέναμε να έχουμε τόση πολλή κίνηση με συνέπεια να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό. Το αποτέλεσμα ήταν να εργαζόμαστε με ωράρια πολύ δύσκολα (επειδή είναι κυλιόμενα και επομένως, εξοντωτικά). Παρ όλα αυτά, καταφέραμε και τα φέραμε εις πέρας. Είναι γεγονός πως αυτή την σεζόν, όσοι δούλεψαν στον τουρισμό, ήταν… ήρωες. Το γνωρίζουμε ότι είναι ένας πολύ απαιτητικός τομέας αλλά ειδικά στο αεροδρόμιο και στα ΚΑΕ, κάθε ταμείο είχε να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 300 άτομα μέσα στο δίωρο (συνεχόμενα επί οχτώ ώρες την ημέρα!) Και βέβαια, χωρίς καμία αύξηση στους μισθούς μας. Αυτό είναι ένα ακόμη αίτημα του κλάδου μας για το οποίο υπάρχουν δεσμεύσεις για το 2023. Ελπίζουμε ότι θα γίνει πράξη».

Οι εργαζόμενοι στα ΚΑΕ μιλούν για μια πολύ απαιτητική εργασία ενώ έχουν μπροστά τους μία ακόμη δύσκολη σεζόν για το 2023, αφού αναμένεται η ίδια –ίσως και μεγαλύτερη- κίνηση επιβατών στον διεθνή αερολιμένα ‘Διαγόρας’ της Ρόδου.

Πριν την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, ήταν περί τα 170 – 180 άτομα. Το 2021, λόγω της πανδημίας, ο αριθμός έφτασε στα 80 ενώ φέτος, στα 120. Αυτό σημαίνει ότι, αφενός είναι πολύ δύσκολη η αναπλήρωση, αφετέρου είναι πολύ μεγάλη η πίεση λόγω φόρτου εργασίας.

«Δυστυχώς, δεν βγαίνει η σεζόν με φοιτητές που έρχονται κάθε Ιούλιο για δύο μήνες να εργαστούν. Χρειαζόμαστε περισσότερα άτομα» αναφέρει η κα Γουργιώτη.

-Οι χώροι των ΚΑΕ παραμένουν ελκυστικοί για τους ταξιδιώτες αν και με κάποια προβλήματα -όπως ο κλιματισμός που δεν λειτουργεί επαρκώς. Στην Ρόδο οι χώροι έχουν ανακαινιστεί και διαθέτουν μεγάλη γκάμα προϊόντων λιανικής, σε καλές τιμές.

Σημειώνεται πως τα ΚΑΕ δεν ανήκουν στην Fraport Greece αλλά στην εταιρεία Dufry που τα διαχειρίζεται για τα αεροδρόμια της χώρας μας. Πρόκειται για μια παγκόσμια εταιρεία λιανικής πώλησης ταξιδιών με δραστηριότητες σε 66 χώρες, 2.300 καταστήματα σε 420 τοποθεσίες. / πηγή: dimokratiki