Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η 1η τακτική συνεδρίασή του δσ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Share

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, η πρώτη τακτική συνεδρίασή του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου μας για το 2023, με πολύ σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη, με διευρυμένη σύνθεση και με τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων Δημάρχων, των Προέδρων των Θεματικών μας Επιτροπών και βέβαια του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, της Ειδικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Μαριάννας Νικολαΐδου, του βουλευτή Δωδεκανήσου Γιάννη Παππά, του προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Αντώνη Γιαννικουρή και του τ. Υπουργού Γιώργου Νικητιάδη. 

Εκφράσαμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η σκέψη μας είναι μαζί τους και πραγματικά ευχόμαστε να μην υπάρξουν ποτέ ξανά τέτοιου είδους τραγωδίες.

Σαν ελάχιστη τιμή κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νεκτάριου Σαντορινιού, ο οποίος εργάστηκε επί σειρά ετών στον Δήμο Ρόδου, και έπειτα τόσο από τα κοινοβουλευτικά έδρανα όσο και από τη θητεία του στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για τα νησιά μας και τους νησιώτες μας και συνέδεσε το όνομα του με σημαντικές πρωτοβουλίες.

Το θέμα των συνεπειών ενός μεγάλου σεισμού, τα προληπτικά μέτρα, η ετοιμότητα και η αντίδραση κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου γεγονότος, αλλά και οι δράσεις μετά από αυτό που πρέπει να λαμβάνουμε, μας απασχόλησαν και σε αυτήν τη συνεδρίαση. Ήδη ολοκληρώθηκε ένα διαδικτυακό σεμινάριο, υπό τον καθηγητή και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, προς τα στελέχη και αιρετούς των Δήμων μας  που είναι αρμόδιοι για θέματα πολιτικής προστασίας. Όμως, η διαδικασία ενημέρωσης κι οργάνωσης των υπηρεσιών των νησιών μας συνεχίζονται  και η ΠΕΔ θα συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.

Ολόκληρη η εισήγηση του Προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη στη συνεδρίαση του ΔΣ της 3ης Μαρτίου 2023 

Με πολλή χαρά σας καλωσορίζω όλες και όλους στη σημερινή πρώτη συνεδρίασή του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου μας για το 2023, η οποία είναι υβριδική καθώς διεξάγεται δια ζώσης και παράλληλα διαδικτυακά.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται με πολύ σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη, με διευρυμένη σύνθεση και με τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων Δημάρχων, των Προέδρων των Θεματικών μας Επιτροπών και βέβαια του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκη, της Ειδικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Μαριάννας Νικολαΐδου, του βουλευτή Δωδεκανήσου Γιάννη Παππά και του προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Αντώνη Γιαννικουρή.

Να ευχηθώ λοιπόν μια δημιουργική χρονιά, με Υγεία και Δύναμη. Και πάνω απ’ όλα μια χρονιά με τις σωστές αποφάσεις κι επιλογές για το μέλλον και της Ελλάδας και της δικής μας ιδιαίτερης πατρίδας, των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Με την πεποίθηση πως τα καλύτερα μας περιμένουν μπροστά, είμαι υποχρεωμένος να ξεκινήσω από τρία δυσάρεστα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Πρώτα να μεταφέρουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η σκέψη μας είναι μαζί τους και πραγματικά ευχόμαστε να μην υπάρξουν ποτέ ξανά τέτοιου είδους τραγωδίες.

Η δεύτερη αφορά την απώλεια ενός κορυφαίου Πολιτικού των νησιών μας αλλά και εξαιρετικού Φίλου, Συνεργάτη και Ανθρώπου, του πρώην Υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας και Βουλευτή Δωδεκανήσου, του Νεκτάριου Σαντορινιού, που η σκληρή μοίρα αλλά και η επάρατη ασθένεια τον πήρε πολύ νωρίς από κοντά μας, πριν λίγες ημέρες. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπηρέτησε την Αυτοδιοίκηση στα νησιά μας, ως Περιφερειακός Σύμβουλος του Νοτίου Αιγαίου και τη κεντρική πολιτική σκηνή ως Βουλευτής Δωδεκανήσου από το 2015 έως την απώλεια του.

Για μας, στον Δήμο Ρόδου, ο Νεκτάριος υπήρξε πάνω απ’ όλα ένας δικός μας άνθρωπος.

Εργάστηκε επί σειρά ετών στον Δήμο Ρόδου, ανέλαβε επιτελική θέση ευθύνης, θέτοντας  τις γνώσεις του και τη δημιουργικότητά του στην υπηρεσία της αναβάθμισης και της προόδου της Ρόδου μας.

Την ίδια πυξίδα πλεύσης διατήρησε και στην πολιτική σταδιοδρομία του. Τόσο από τα κοινοβουλευτικά έδρανα όσο και από τη θητεία του στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για τα νησιά μας και τους νησιώτες μας και συνέδεσε το όνομα του με σημαντικές πρωτοβουλίες.

Έφυγε νεότατος πάνω στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής του για τον ίδιο, την οικογένεια του αλλά και για την περεταίρω προσφορά του στον τόπο.

Η μαχητικότητα του και το πάθος του θα μείνουν ανεξίτηλα στο μυαλό και την σκέψη μας. Όπως επίσης η ανθρωπιά, η εντιμότητα, η ταπεινότητα και η ευγένεια του τον χαρακτήριζαν σαν άνθρωπο και γι αυτό έχαιρε εκτίμησης απ΄όλους τους πολιτικούς χώρους.

Σαν ελάχιστη τιμή θα ζητούσα να κρατούσαμε τώρα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη Του.

Για να ολοκληρώσουμε τον κύκλο των οδυνηρών γεγονότος, να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη  για τα θύματα των πρόσφατων σεισμών στους γείτονές μας, στην Τουρκία και τη Συρία. Η αλληλεγγύη και υποστηριξή μας για τους δομιμαζόμενους  πολίτες των σεισμόπληκτων χωρών υπήρξε άμεση, με τη συγκέντρωση κι αποστολή πλεον των 35 τόνων με αγαθά πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους.

Η βοήθειά μας, στάλθηκε μέσω των λιμανιών της Ρόδου, της Κω, της Σύμης αλλά και των Αθηνών υπό το συντονισμό της ΚΕΔΕ. Οι δράσεις μας για την υποστήριξη των σεισμοπλήκτων συνεχίζονται και πρέπει να έχουν διάρκεια, γιατί η καταστροφή είναι «βιβλική»  και είναι ανθρώπινη υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο και  στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, αυτούς τους συνανθρώπους μας.

Είμαστε υπερήφανοι τόσο για τους δημότες μας αλλά και όλους τους Φορείς, Συλλόγους και οργανώσεις σε όλα τα νησιά μας που αυτές τις δύσκολες στιγμές στέκονται αλληλέγγυοι στους γειτονικούς μας λαούς.

Το θέμα των συνεπειών ενός μεγάλου σεισμού, τα προληπτικά μέτρα η ετοιμότητα και η αντίδραση κατά τη διάρκεια  ενός τέτοιου γεγονότος, αλλά και οι δράσεις μετά από αυτό που πρέπει να λαμβάνουμε, θα μας απασχολήσουν  και στη σημερινή μας συνεδρίαση.

Ήδη ολοκληρώθηκε ένα  διαδικτυακό σεμινάριο,  υπό τον  καθηγητή και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, προς τα στελέχη και αιρετούς των Δήμων μας  που είναι αρμόδιοι για θέματα πολιτικής προστασίας. Όμως, η διαδικασία ενημέρωσης κι οργάνωσης των υπηρεσιών των νησιών μας συνεχίζονται  και η ΠΕΔ θα συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.

Επιτρέψτε μου τώρα, να σταθώ σε μια σημαντική εξέλιξη που μεσολάβησε στο διάστημα  από την προηγούμενη συνεδρίαση μας.

Η εξαγωγή και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού στη Χώρα και στα Νησιά μας. Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια της Χώρας που έχει συνολική αύξηση  του πληθυσμού της σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες.   Μετά και την τεκμηριωμένη μελέτη που καταθέσαμε και υιοθετήθηκε από το Συνέδριο της  ΚΕΔΕ στο πλαίσιο κατανομής των ΚΑΠ με ενίσχυση του κριτηρίου της νησιωτικότητας, θεωρώ ότι πρέπει ρεαλιστικά να προσδοκούμε σε αύξηση των τακτικών μας εσόδων.

Αυξημένος πληθυσμός σημαίνει αυξημένες ανάγκες και ειδικά μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκών ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα των λειτουργιών μας. Η αύξηση των τακτικών εσόδων θα συμβάλει να   αντιμετωπίσουμε – και πάλι ως ένα βαθμό – τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών μας προς τους δημότες μας.

Παραμένει βεβαίως το αίτημα μας για αύξηση των διατιθέμενων από την Πολιτεία οικονομικών πόρων για την κάλυψη του υπέρογκα αυξημένου κόστους λειτουργίας των ΔΕΥΑ, όπως επίσης και την ειδική ενίσχυση των μικρών νησιωτικών δήμων με τακτικούς πόρους.

Με βάση και προηγούμενες αποφάσεις μας και σε συνάρτηση με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, οργανώνουμε την άνοιξη, ένα σημαντικό θεματικό συνέδριο για  τα νησιά μας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν  δύο μεγάλα θέματα: Πρώτον, η λειτουργία των κοινωνικών δομών στο νησιωτικό μας  χώρο, μαζί με τη  χάραξη και υλοποίηση μιας στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής για το νησιωτικό χώρο.

Δεύτερον αλλά εξίσου σημαντικό θέμα είναι η κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης για την κοινωνική κατοικία στα νησιά μας.  Είναι περιττό να τονίσουμε την σπουδαιότητα και χρησιμότητα ενός τέτοιου συνεδρίου στο οποίο παράλληλα μπορούμε να συζητήσουμε και τα θέματα που έχουν προκύψει από τις μελέτες που εκπονούνται για τις περιοχές NATURA σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Η ΠΕΔ  πάντα παρούσα έχει αναθέσει την εξέταση των μελετών από ειδικούς περιβαντολόγους υπο την εποπτεία και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου,  σε πρωτη φάση για τα δέκα νησιά των Κυκλάδων στα οποία ηδη οι μελέτες βρίσκονται σε διαβούλευση. Παράλληλα σχεδιάζουμε τη διενέργεια και έρευνας κοινής γνώμης ,για το θέμα αυτό, ετσι ώστε να δούμε δειγματοληπτικά και τις θέσεις των δημοτών μας.

Σήμερα θα μας δοθεί ακόμη η δυνατότητα να ενημερωθούμε για το ξεκίνημα της λειτουργίας του Αναπτυξικού μας Οργανισμού ΠΕΔΙΑ 2.0, τους στόχους του, την αρχική του στελέχωση. Είναι ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο εργαλείο στα χέρια μας και έχει ιδιαίτερη αξία να συζητήσουμε σκέψεις, να κατατεθούν προτάσεις  και να εκφραστούν οι προσδοκίες μας από τη λειτουργία του.

Επίσης θέλω να σας ενημερώσω για κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες μας:

  • Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η παράδοση 16 απινιδωτών που είχαμε προμηθευθεί για τους μικρότερους Δήμους, με παράλληλη εκπαίδευση εθελοντών χειριστών.

Κι έρχομαι στα του οίκου μας, της ΠΕΔ δηλαδή.

  • Έχουμε σήμερα την έγκριση της προκήρυξης για την πρόσληψη δύο νομικών συμβούλων,  έναν για το τοπικό παράρτημα Δωδεκανήσου κι έναν για το αντίστοιχο των Κυκλάδων. Είναι μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα της ΠΕΔ.
  •  Μετά από συντονισμένες προσπάθειες, θα προβούμε και στην τροποποίση , εμπλουτισμό κι εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας μας,  έτσι ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες μας, εκτός από από τους νομικούς και με άλλες συγχρονες ειδικότητες που έχουμε ανάγκη, με σκοπό τόσο την υποστηριξή μας αλλά και την υποστήριξη των Δήμων μας σε θέματα τεχνικά , πληροφορικής , οικονομολογικής διαχείρισης κλπ. Οι σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας του οργάνου μας, της ΠΕΔ,  καθιστούν επιβεβλημένη αυτή την πρωτοβουλία. Και η σημαντική αύξηση των τακτικών εσόδων μας που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια, την καθιστούν και εφικτή.

Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες πετύχαμε σημαντικούς στόχους που ενισχύουν οικονομικά τους Δήμους μας:

  • Για πρώτη φορά και μάλιστα εφάπαξ, έγινε από τον Φεβρουάριο,  η κατανομή 19 εκατομμυρίων στους Δήμους των Δωδεκανήσων από τον φόρο εισοδήματος.
  • Αυξημένα έσοδα έχουμε και φέτος για την ΠΕΔ από τους ΚΑΠ
  • Βγήκε η πρώτη κατανομή της έκτακτης χρηματοδότησης των μικρών νησιωτικών Δήμων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητές συναδέλφισσες,

Η τρέχουσα χρονιά είναι χρονιά βουλευτικών αλλά κι αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι εκλογές συμπίπτουν με την τουριστική σεζόν στα νησιά μας. Το 2022 αναδειχθήκαμε πρωταθλητές, καταρρίπτοντας ακόμη και τα ρεκόρ του 2019 σε αφίξεις και έσοδα. Και είναι άλλη μια πρωτιά της Περιφέρειάς μας. Η οποία μάλιστα αναδείχθηκε πρώτη Περιφέρεια σε ανάπτυξη το 2021 μεταξύ όλων των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον τουρισμό ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες να έχει μεγάλη θετική συμβολή.

Γι’ αυτό και ερμηνεύοντας τις σκέψεις και τα αισθήματα όσων βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα,  θέλω να τονίσω εμφατικά την ανάγκη να θωρακίσουμε τη σεζόν από κάθε παρενέργεια του εκλογικού κλίματος.

Γι’ αυτό και εμείς, μέχρι και την τελευταία μέρα της παρούσας δημοτικής θητείας θα πρέπει να σταθούμε προσηλωμένοι στο έργο μας, στην καθημερινότητα των δημοτών μας και των επισκεπτών μας.  Είναι το καθήκον μας πάνω απ’ όλα. Οι επόμενες γενιές και όχι οι επόμενες εκλογές είναι προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση της Προσφοράς και της Ευθύνης. Και είμαι πραγματικά περήφανος ως Πρόεδρος αυτού του οργάνου, η σύνθεση του οποίου επιβεβαιώνει πως αυτή την Αυτοδιοίκηση υπηρετούμε. Γι’ αυτό και το έργο μας,  τόσο στους Δήμους μας όσο και στην ΠΕΔ, είναι όχι μόνο σημαντικό για το σήμερα αλλά και πολύτιμη παρακαταθήκη στα νέα δημοτικά όργανα που θα αναδείξει η λαϊκή βούληση.

Με αυτή την περηφάνια για όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, εύχομαι από καρδιάς σε  όσες και όσους συμμετέχουμε στις εκλογικές διαδικασίες που έχουμε μπροστά μας, κάθε  επιτυχία. Να ευοδωθούν οι στόχοι της συνέχειας και της συνέπειας, προς όφελος των νησιών μας και των νησιωτών μας.