Προς συμφωνία για προσωρινή βίζα σε Τούρκους σε 10 ελληνικά νησιά – Και στα Δωδεκάνησα (Video)

Share

 

Συμφωνία για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, ώστε να διευκολυνθούν οι διακοπές τους στα ελληνικά νησιά, επιθυμεί να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης. Η πρωτοβουλία αυτή -εάν προχωρήσει- θα επαναφέρει μια προηγούμενη διαδικασία που είχε διακοπεί μετά το 2019

Το Bloomberg σημειώνει πως μία ενδεχόμενη Συμφωνία πιθανώς θα ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», ανέφερε ο υπουργός Δ. Καιρίδης στην ΕΡΑ.

«Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει λόγω Πύλου […] γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου […] και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας», πρόσθεσε ο Δημήτρης Καιρίδης.

«Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός τόνισε πως η συγκεκριμένη βίζα δεν θα αφορά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο και θα περιλαμβάνει 10 νησιά (Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο).

«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα», σχολίασε.