News&

Προβληματισμένος ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος με το μεταναστευτικό – «Δεν θα επιτρέψω την εμπλοκή της περιφέρειας…»

Share

 

Προβληματισμένος εμφανίστηκε χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αναφορικά με το θέμα των προσφύγων που αποβιβάζονται στη Ρόδο. 

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ζήτημα που απασχολεί σοβαρά την τοπική κοινωνία, λόγω της έξαρσης του φαινομένου, τόνισε ότι το κεντρικό κράτος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποιον ανήκει τελικά η ευθύνη φύλαξης των ανθρώπων αυτών, στην περίπτωση που θα πρέπει να οδηγηθούν σε μία προσωρινή δομή, μέχρι να μεταφερθούν στους οργανωμένους χώρους εκτός νησιού. 

Μάλιστα, ο κ. Χατζημάρκος, αφού αρχικά δήλωσε ότι συμφωνεί με τις τοποθετήσεις τού δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη, επί του θέματος, τόνισε, ότι το πρόβλημα της φύλαξης που αποτελεί ως φαίνεται και το «αγκάθι» για τη δημιουργία αυτού του προσωρινού χώρου στη Ρόδο μέχρι την ταυτοποίησή τους, θα πρέπει να λυθεί από την… Αθήνα.

Για τον λόγο αυτό, ανέτρεξε και στα όσα είχαν γίνει πέρυσι στη Ρόδο, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες είχαν αποβιβαστεί στο νησί. δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις στην πόλη, κάτι το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση τού ίδιου, ο οποίος συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Όπως είπε, προτάθηκε η διαμόρφωση ενός χώρου προσωρινής φιλοξενίας στο λιμάνι της Ακαντιάς, στον οποίο άμεσα τοποθετήθηκαν σκηνές που διατέθηκαν από την πολιτική προστασία και τοποθετήθηκε περίφραξη, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε η δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, έκπληκτος την επόμενη μέρα διαπίστωσε, ότι έπρεπε να καταθέσει στο πλαίσιο… προκαταρκτικής εξέτασης και να απαντήσει στο ερώτημα «ποιος παρείχε τις σκηνές».

Μετά και αυτό που σημειώθηκε, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει πλέον η περιφέρεια σε καμία συζήτηση για το θέμα, αν δεν ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι ο αρμόδιος για τη φύλαξη των ανθρώπων αυτών, για όσο διάστημα παραμείνουν στην πρόχειρη δομή, λέγοντας «δεν είμαστε ανόητοι».

Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, γι’ αυτές τις 48 ώρες που χρειάζονται μέχρι να γίνει η ταυτοποίησή τους, θεωρούνται κρατούμενοι και δεν έχει ξεκαθαριστεί σήμερα ποια Αρχή είναι υπεύθυνη για τη φύλαξή τους.

«Δεν θα επιτρέψω την εμπλοκή της περιφέρειας σε συζήτηση ή πρωτοβουλία για το θέμα, αν δεν μας δώσουν γραπτώς ποιος είναι υπεύθυνος για τη φύλαξή τους σε αυτή την πρόχειρη δομή, όπου και αν δημιουργηθεί τελικά», κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος.

“Είδα τις τοποθετήσεις του δημάρχου της Ρόδου, του κυρίου Κολιάδη. Πρέπει να σας πω ότι με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. Το ερώτημα είναι ποιος έχει την ευθύνη φύλαξής τους εφόσον είναι κατά τον νόμο κρατούμενοι. Επειδή κανένας δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτό, όλοι ψάχνουν για τον ανόητο με φιλότιμο. Δεν θα επιτρέψω ποτέ ξανά να εμπλακεί Περιφέρεια σε τέτοια συζήτηση ή σε τέτοια πρωτοβουλία. αν δεν μας γνωρίσουν γραπτώς και μόνο και όχι προφορικά μέσα σε οποιαδήποτε σύσκεψη, ποια υπηρεσία σε όποια πρόχειρη δομή, όπου κι αν είναι αυτή, ποιος θα είναι ο υπεύθυνος. Αν δεν μου απαντήσουν γραπτώς ποιος θα είναι υπεύθυνος για την φύλαξή τους, δεν πρόκειται να συμμετέχω σε καμία τέτοια συζήτηση και σε καμία τέτοια πρωτοβουλία. Δεν θα επιτρέψω ξανά σε κανέναν να μας αντιμετωπίσει ως ανόητους, ως το άλλοθι κανενός. Αν κάποιες υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ή έχουν μια εσωτερική κόντρα. Αυτό είναι πρόβλημα, το οποίο πρέπει να λυθεί από την Αθήνα, για να αποκατασταθεί η ηρεμία σε αυτόν τον τόπο” -όπως δήλωσε. -ΠΗΓΗ: ΡΟΔΙΑΚΗ

Exit mobile version