Ψήφος των αποδήμων: Θλιβερή εξέλιξη για τους ομογενείς μας η απόρριψη του νομοσχεδίου

Share

Συγχαρητήρια από τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρίνγκς Κρις Αλαχούζο στον βουλευτή Γιάννη Παππά για τη τοποθέτηση του στη βουλή για την ψήφο των αποδήμων

Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

Με έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων και σε πολύ υψηλούς τόνους, διεξήχθη η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού. Τελικά το νομοσχέδιο απορρίφθηκε την Τετάρτη καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη συνταγματική πρόβλεψη για την υπερψήφισή του από τα 2/3 της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν 190 βουλευτές, 23 κατά, σε σύνολο 213. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπαναχωρώντας στα όσα με «πολύ θόρυβο» έλεγαν εδώ και καιρό, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

«Η χώρα έχασε δυστυχώς την ευκαιρία να αποδώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό το δικαίωμα να ψηφίζουν ανεμπόδιστα στις εθνικές εκλογές από τον τόπο παραμονής τους. Το μικρόψυχο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε βέτο στην πρόθεση της κυβέρνησης να άρει κάθε περιορισμό στη συμμετοχή των εκτός συνόρων συμπολιτών μας στην εκλογική διαδικασία. Έτσι και πάλι η κοντόθωρη παραταξιακή αντίληψη υπονόμευσε μία εθνική αναγκαιότητα», ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον «Εθνικό Κήρυκα».

Όπως ήταν φυσικό, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε θλίψη και απογοήτευση στους ομογενείς μας, οι οποίοι αν και βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους , βρίσκονται ταυτόχρονα και τόσο «κοντά της», την υπεραγαπούν και την ενισχύουν παντοιοτρόπως . Για πρώτη φορά έγινε ένα σοβαρό βήμα προ 15 μηνών, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα αυτό που πάντα ήθελαν οι ομογενείς μας, όταν η Κυβέρνηση κατέθεσε νέο νόμο για την απόλυτα ελεύθερη ψήφο των εκτός επικράτειας συμπατριωτών μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το βήμα αυτό όμως έμεινε «μετέωρο».

Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρίνγς Κρις Αλαχούζος, σε επιστολή του που απέστειλε στον βουλευτή κ. Γιάννη Παππά, τον οποίο συνεχάρη για την σχετική τοποθέτηση του στη βουλή κατά τη διάρκεια του διημέρου όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο, έγραψε τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε βουλευτά της Δωδεκανήσου. Αγαπητέ μου φίλε Γιάννη, παρακολούθησα την ομιλία σου στη Βουλή, πραγματικά συγκινήθηκα και σ’ ευχαριστώ εκ μέρους των ελλήνων της πόλεως μου για αυτά που λες και πιστεύεις.

Το δικαίωμα ψήφου ανήκει σε όλους τους Έλληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επειδή δεν είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε και να ζήσομε στην πατρίδα δεν είμαστε δευτέρας τάξεως Έλληνες. Όπως όλοι οι Έλληνες κι εμείς στο εξωτερικό αγαπάμε και προσφέρουμε στην πατρίδα ό,τι μπορούμε. Σ’ ευχαριστώ» Regards Chris Alahouzos/Mayor of Tarpon Springs

Να θυμίσουμε ότι ο Κρις Αλαχούζος βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κάλυμνο τις ημέρες του Πάσχα και επιστρέφοντας στην Αμερική, παρέμεινε για λίγο στην Αθήνα όπου, μαζί με τον βουλευτή Γιάννη Παππά αλλά και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλυμνίων, Δημήτρη Καλικάτζαρο, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και συζήτησαν λύσεις για διάφορα ζητήματα της Καλύμνου. Συνάντηση έγινε και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Ο Γιάννης Παππάς στην τοποθέτηση του στη βουλή αναφέρει: «Θέλουμε οι Έλληνες ομογενείς που έχουν δικαίωμα ψήφου να συμμετέχουν ισότιμα, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις στις εκλογές και μάλιστα να διευκολύνονται να το κάνουν αυτό. Τόσο απλά και ξεκάθαρα… Οι Έλληνες ομογενείς λοιπόν θέλουν το καλύτερο για την πατρίδα τους. Και θέλουν να συμμετέχουν στις εκλογές και η αποστολή όλων μας είναι να εξασφαλίσουμε το πόσο εύκολα θα γίνει αυτό.»

Ακολουθεί η ομιλία του Γιάννη Παππά στη Βουλή των Ελλήνων.

https://www.pappasioannis.com/video?wix-vod-comp-id=comp-k61y22na&wix-vod-video-id=5471d3a5f9694172866dd43e5b20a439