Πούτιν: Μερική επιστράτευση στη Ρωσία από 21/9 – «Δεν μπλοφάρω για τα πυρηνικά» (video)

Share

Την κήρυξη μερικής επιστράτευσης η οποία θα τεθεί σε άμεση ισχύ σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου 2022, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που μετέδιδαν από χθες Τρίτη, ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ως συνέχεια στην κήρυξη των δημοψηφισμάτων στις περιοχές του Donbass στην ανατολική Ουκρανία.

Η κήρυξη μερικής επιστράτευσης, αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Η επιστράτευση αφορά μόνο τους καταγεγραμμένους ως έφεδροι, οι οποίοι ανέρχονται σε 300 χιλ. περίπου. «Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αυτό δεν είναι μπλόφα”, υπογράμμισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα», διακήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι στόχος είναι η απελευθέρωση του Donbass στην ανατολική Ουκρανία.

«Για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της (…) θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό (…) και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία», σημείωσε ο Putin. «Το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση έχει υπογραφεί και θα τεθεί σε ισχύ σήμερα», εξήγησε.

«Στόχος η απελευθέρωση του Donbass»
«Πολίτες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας και άλλων περιοχών που είναι ελεύθερες από το ναζιστικό καθεστώς.
«Θα μιλήσουμε για τα βήματα προστασίας της κυριαρχίας μας, την υποστήριξη της βούλησης και της επιθυμίας των πολιτών μας να αποφασίσουν οι ίδιοι για τη θέλησή τους».

Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να “μπλοκάρουν” κάθε ανεξαρτησία και ανάπτυξη.
Ο κύριος στόχος της «απελευθέρωσης» του λαού της περιοχής του Ντονμπάς «παραμένει αμετάβλητος». Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της Ουκρανίας.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ασφαλείς συνθήκες για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων», τόνισε.

«Δεν μπλοφάρω για τα πυρηνικά»
Ο Ρώσος πρόεδρος διαμήνυσε ότι δεν μπλοφάρει για τη χρήση πυρηνικών όπλων και κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία. «Η Δύση μας απειλεί με πυρηνικά, αλλά αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον της. Δεν μπλοφάρω», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Putin επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης. Εξάλλου ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

«Θέλουν να μας καταστρέψουν»
«Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσει και να μας καταστρέψει».
«Το λένε ανοιχτά», δήλωσε ο Putin.
Ο Putin εξαπέλυσε και νέα επίθεση κατά του καθεστώτος του Κιέβου, καταγγέλλοντας πολιτικές εκφοβισμού και τρόμου, στην πιο βάρβαρη μορφή της.

Έτσι, στόχος του Κρεμλίνου, είναι η απελευθέρωση του Donbass.
«Θα σχεδιάζουμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας και να στηρίξουμε την βούληση των πολιτών στο Donbass να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους» είπε ο Putin.

Ο Putin δήλωσε ότι η μερική επιστράτευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η μερική κινητοποίηση είναι μια θολή έννοια, αλλά θέτει τη Ρωσία σε πιο σταθερή πολεμική βάση (δεν έχει κηρύξει ακόμη πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τα φαινόμενα, και αποκαλεί την εισβολή της “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”), αλλά η μερική επιστράτευση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις και οι πολίτες θα πρέπει να συμβάλουν περισσότερο στην πολεμική προσπάθεια.

Το διάγγελμα Putin έρχεται καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, πλησιάζει στη χειμερινή περίοδο με τη δυναμική να φαίνεται να είναι με το μέρος της Ουκρανίας, η οποία εξαπέλυσε αστραπιαίες αντεπιθέσεις στα βορειοανατολικά και στο νότο για να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.

Οι εικασίες κλιμακώθηκαν την Τρίτη, ότι ο Putin θα μπορούσε να είναι έτοιμος να ανακοινώσει μια πλήρη ή μερική κινητοποίηση της ρωσικής οικονομίας και κοινωνίας, θέτοντας αμφότερες σε πολεμική ετοιμότητα και ανοίγοντας το δρόμο για πιθανή επιστράτευση Ρώσων ανδρών σε πολεμική ηλικία, αφού αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Μόσχα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σχετικά με προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Shoigu: Η Ρωσία πολεμά με ολόκληρη τη Δύση
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν πολεμά μόνο με την Ουκρανία, αλλά με ολόκληρη τη Δύση. Όσον αφορά τη μερική επιστράτευση, εξήγησε ότι θα ισχύει μόνο «για όσους έχουν προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία».

Πρόκειται για περίπου 300.000 εφέδρους. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 5.937 Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία.

πηγή: banking news / sky news

ΒΙΝΤΕΟ