News&

Ριζικές αλλαγές  στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας – Νέο ΕΣΥ με χώρο σε ιδιώτες

Share

Προς ένα νέο ΕΣΥ με χώρο σε ιδιώτες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος υγείας στη χώρα μας και την παροχή καλύτερων και περισσότερων υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους. Τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρουσίασαν ο  Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός, Μίνα Γκάγκα στο Υπουργικό Συμβούλιο στις  9 Μαρτίου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου που θα αφορά την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας. Σύμφωνα με τα κυριότερα σημεία του νομοσχέδιου, επανασχεδιάζεται το σύστημα εγγραφής των πολιτών, και κάθε πολίτης θα έχει πλέον τον θεράποντα ιατρό του που δεν θα πληρώνεται κατά επίσκεψη αλλά κατά άτομο το έτος με τη μορφή capitation. Ο θεράπων ιατρός θα συμβουλεύει και θα κατευθύνει τον πολίτη σε κάθε ιατρική πράξη και θα τον παραπέμπει στο ΕΣΥ, εάν χρειαστεί.

Επίσης, αναδιοργανώνονται οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ενοποιούνται διοικητικά οι δημόσιες δομές της (κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ) και με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης (άνω των 200 εκ) αναβαθμίζονται και κτηριακά και υλικοτεχνικά. Εκπονείται νέος χάρτης υγείας που θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες και θα εξασφαλίζει την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών.

Ακόμη, εδραιώνεται ένα ισχυρό δίκτυο με συμμετοχή και συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα . Ψηφιοποιούνται οι υπηρεσίες, που έρχονται να ενισχύσουν την πρόληψη,  την προαγωγή της υγείας και τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων στην κοινότητα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων και η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών στην Πρωτοβάθμια και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τι είναι το σύστημα  Capitation

Στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης το σύστημα αποζημίωσης προέβλεπε μέχρι τώρα την αποζημίωση κατά ιατρική πράξη, επίσκεψη ή υπηρεσία.  Στην περίπτωση του συστήματος capitation , που είναι μια διαφορετική μέθοδος πληρωμής των ιατρικών πράξεων, προβλέπεται συγκεκριμένη αμοιβή των παρόχων υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης, όπως οι γιατροί, ανά άτομο ή ομάδα ανθρώπων , για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το αν το άτομο χρειαστεί τις υπηρεσίες αυτές ή όχι.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι , θα ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο οι ιδιώτες πάροχοι για τις  διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικές πράξεις και νοσηλείες των ασφαλισμένων και θα προεγκρίνονται οι πράξεις αυτές. Να τονίσουμε ότι σήμερα ο έλεγχος των παρόχων γίνεται αφού παρασχεθούν οι υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η διαπίστωση ενδεχόμενων παραβατικών συμπεριφορών να γίνεται «κατόπιν εορτής».

Αντιδράσεις

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν έχει ωστόσο μόνο υποστηρικτές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για νομοσχέδιο «λαιμητόμο», που οδηγεί σε αποδόμηση της δημόσιας υγείας, σε επέλαση των ιδιωτών γιατρών και ξεπούλημα του ΕΣΥ.

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκφράστηκαν και από την ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ , όπου σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι, «η προηγούμενη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ (2018) στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία κατόπιν καταχρηστικών καταγγελιών συμβάσεων ιατρών (παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων) εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ και κατόπιν προσπάθειας εξαναγκασμού τους να υπαχθούν σε μία σύμβαση οικογενειακού ιατρού με δεσμευτικές υποχρεώσεις, μεγάλο εργασιακό φορτίο και τις χαμηλότερες αμοιβές της Ευρώπης».

Από την πλευρά του  ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας ζήτησε, στη σύνοδο  των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που διεξήχθη παρουσία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και της υφυπουργού, Ζωής Ράπτη, να δοθεί προτεραιότητα στα εργασιακά θέματα των ιατρών στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, εκφράζοντας για άλλη μια φορά τις θέσεις τους για τις αλλαγές σε ΠΦΥ και ΕΣΥ. Επέμειναν ακόμη στην ανάγκη υποχρεωτικής συνταγογράφησης όχι μόνο των αντιβιοτικών φαρμάκων, αλλά όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν είναι ΜΥΣΥΦΑ και επανέφεραν το ζήτημα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους πολίτες από όλους τους γιατρούς κι όχι μόνο από αυτούς του δημοσίου.

Πάντως το νομοσχέδιο, το οποίο πήρε το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται σύντομα  να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή. Με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας μας στους θεσμούς (είχε δοθεί τρίμηνη παράταση), οι αλλαγές για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις αρχές Απριλίου.

Exit mobile version