ΡΟΔΟΣ: Ιδιαίτερα ικανοποιητικά εξελίσσεται η τουριστική κίνηση – Αύξηση στις αφίξεις το πρώτο δίμηνο της σεζόν

Share

 

Με θετικά μηνύματα και αρκετά ικανοποιητικά στοιχεία εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος στη Ρόδο, η οποία αναμένεται μάλιστα να καταγράψει και αύξηση, αν κρίνει κανείς από τη μέχρι σήμερα πορεία του τουριστικού ρεύματος. 

Τα στοιχεία που υπάρχουν για τις πτήσεις τσάρτερ οι οποίες θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του νησιού μας φέτος είναι ενδεικτικά της καλής πορείας του τουριστικού ρεύματος.

Ήδη ο Απρίλιος «έκλεισε» με αύξηση της τάξης του 8,4% ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 13.000 περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι ενώ εκτιμάται ότι ο μήνας που διανύουμε θα «πιάσει» νούμερα που συνηθίζαμε να βλέπουμε τον Ιούνιο και αυτό άρχισε ήδη να γίνεται αισθητό από την κίνηση που σημειώνεται καθημερινά στο αεροδρόμιο του νησιού μας με τις πτήσεις τσάρτερ.

Με την ευκαιρία αξίζει να σημειώσουμε, ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται η τάση, οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος και Οκτώβριος (δηλαδή η αρχή και το τέλος της τουριστικής περιόδου) να είναι «δυνατοί» μήνες και ειδικά φέτος θα συμβάλουν στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί, που αναμένεται να καταγράψει τελική αύξηση σε μονοψήφιο ποσοστό.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που αφορούν τους δύο πρώτους μήνες της νέας χρονιάς κατά τους οποίους καταγράφεται τουριστική κίνηση για το νησί, διαφαίνεται αρκετά νωρίς η δυναμική του τουρισμού φέτος στη Ρόδο, καθώς έχουμε ήδη μία διαφορά περίπου 17.000 τουριστών σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Αναλυτικότερα, οι αφίξεις τουριστών με πτήσεις τσάρτερ το 2023 είχαν ως εξής:
– Μάρτιος 10.850 τουρίστες
– Απρίλιος 144.303 τουρίστες
Σύνολο: 155.153 τουρίστες

Ενώ οι αφίξεις με πτήσεις τσάρτερ φέτος έχουν μέχρι στιγμής ως εξής:
– Μάρτιος 14.991 τουρίστες
– Απρίλιος 157.552 τουρίστες
Σύνολο: 172.543 τουρίστες

Για το πρώτο λοιπόν δίμηνο της φετινής τουριστικής σεζόν, έχουν μία αύξηση σε ποσοστό 10% που αντιστοιχεί σε 17.390 περισσότερους τουρίστες συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Φέτος, κατ’ εκτίμηση όλων, η σεζόν θα είναι ακόμα πιο αποδοτική από πλευράς αφίξεων, καθώς θα αναπληρώσουμε τις περσινές χαμένες μέρες της μεγάλης φωτιάς κατά τις οποίες η Ρόδος κατέγραψε απώλειες της τάξης των περίπου 80.000 τουριστών για διάστημα τριών εβδομάδων και μάλιστα τον μήνα Ιούλιο, δηλαδή μέσα στην υψηλή περίοδο.

Από τις αφίξεις των τουριστών διαφαίνεται ότι οι Άγγλοι κρατούν τα σκήπτρα και βρίσκονται στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες αγορές, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν ακόμα ικανοποιητική κίνηση.

Όλα τα στοιχεία κατατείνουν στο ότι το 2024 οι τουριστικές επιδόσεις της Ρόδου θα καταγράψουν νέο ρεκόρ.

Το 2023
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η χρονιά που πέρασε ήταν και στην πράξη μία χρονιά ρεκόρ για το αεροδρόμιό μας καθώς η διακίνηση επιβατών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ειδικότερα, το 2023 διακινήθηκαν μέσω του «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» πάνω από 6 εκατομμύρια επιβάτες, τόσο στις γραμμές εσωτερικού όσο και στις πτήσεις τσάρτερ αριθμός στον οποίο περιλαμβάνονται και οι διακινηθέντες Έλληνες επιβάτες αεροσκαφών.

Ειδικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Fraport Greece, μέσω του αεροδρομίου μας διακινήθηκαν 6.142.813 επιβάτες εκ των οποίων οι 850.925 ήταν Έλληνες.

Από την καταγραφή προκύπτει ότι, οι Άγγλοι τουρίστες κατέλαβαν την πρώτη θέση και ανήλθαν σε 1.341.929 ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Γερμανοί τουρίστες που ανήλθαν σε 937.844.

Σε ό,τι αφορά τις ξένες αγορές, μετά τους Άγγλους και τους Γερμανούς, στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Πολωνοί και στην τέταρτη οι Ισραηλινοί, ενώ την πέμπτη θέση πήραν οι Σουηδοί τουρίστες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τους Ισραηλινούς τουρίστες, ενώ ξεκίνησαν αρκετά δυναμικά, το τουριστικό ρεύμα διακόπηκε απότομα τον Οκτώβριο λόγω των ξαφνικών γεγονότων που σημειώθηκαν στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν επισκεφτεί τη Ρόδο περίπου 50.000 τουρίστες, ένα μήνα μετά ο αριθμός τους να κατεβεί σε περίπου 17.000 τουρίστες.

Τη χρονιά που πέρασε είχαμε επίσης 31.500 τουρίστες από την Κύπρο καθώς και 1.850 τουρίστες από την Τουρκία.

Ο μήνας με τη μεγαλύτερη διακίνηση επιβατών στο αεροδρόμιο του νησιού μας ήταν ο Ιούλιος καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, διακινήθηκαν 1.096.439 επιβάτες (Έλληνες και τουρίστες). Επίσης, πρέπει να καταγραφεί ότι το Νοέμβριο διακινήθηκαν μέσω του «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» περίπου 31.500 τουρίστες, αριθμός που δείχνει ότι μέχρι τότε, υπήρχε τουριστική κίνηση στο νησί έστω και μικρή.

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εξυπηρετήθηκαν συνολικά 43.077 (αφίξεις και αναχωρήσεις εσωτερικού και εξωτερικού) με τις περισσότερες (8.274) να προέρχονται από την Αγγλία, ενώ ο μήνας κατά τον οποίο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός τους ήταν ο Ιούλιος με 7.590. / ΠΗΓΗ: ΡΟΔΙΑΚΗ