ΡΟΔΟΣ: Πολύ μεγάλη προσέλευση για δωρεάν Μαστογραφικό Έλεγχο!

Share

Πολύ μεγάλη προσέλευση σημειώθηκε από χτες, πρώτη ημέρα του προγράμματος ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού που λαμβάνει χώρα από 1η έως και 5 Νοεμβρίου 2021 στη Ρόδο, για δωρεάν Μαστογραφικό Έλεγχο. 

Συγκριμένα, η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε) συνεχίζοντας το «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού», βρίσκεται από χτες (1η Νοεμβρίου) έως και τις 5  Νοεμβρίου 2021 στην Πλατεία Δημαρχείου της Ρόδου, για δωρεάν Μαστογραφικό Έλεγχο σε γυναίκες, ωφελούμενες του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.  

Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» η κα Μαρία Κούκουλα από την αντικαρκινική εταιρεία: «Είναι μια συνεργασία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με τον Δήμο Ρόδου που αγκάλιασε αυτή την δραστηριότητα εδώ και πολλά χρόνια. Τα ραντεβού κλείνονται από μέρες και διενεργούνται κανονικά. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας κατά του καρκίνου του μαστού γι αυτό κι εμείς, δίνουμε με αυτό τον μαστογραφικό έλεγχο, το μήνυμα στις γυναίκες για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Είναι μια δύσκολη ασθένεια και προσβάλει πολλές γυναίκες. Όμως, είναι θεραπεύσιμο εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Η Κινητή Μονάδα Μαστού γυρνάει όλη την Ελλάδα και μάλιστα, έχει υιοθετηθεί από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά (που ήταν και δική της πρωτοβουλία). Χαιρόμαστε πάντως, για το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση από τις γυναίκες».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ιωάννης Καμπούρης τόνισε στην «δημοκρατική» τα εξής:

«Τόσο ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, όσο και ολόκληρη η δημοτική αρχή Ρόδου, είμαστε ιδιαίτερα  ευαισθητοποιημένοι στα θέματα αυτά. Γι αυτό και στεκόμαστε αρωγοί στις δράσεις αυτές. Πριν από ένα μήνα, προχωρήσαμε σε μία ακόμη δράση μαζί με την κυρία Κούκουλα τοποθετώντας ταμπέλες έξω από τις παιδικές χαρές, που προειδοποιούν τους γονείς να μην καπνίζουν γονείς κ.λπ. σε αυτές τις περιοχές όπου υπάρχουν παιδιά και παίζουν. Αυτή η δράση πήρε έκταση σε όλο το νησί.

Η ροή των ραντεβού πηγαίνει πολύ καλά και απευθύνεται στις ωφελούμενες του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Ωστόσο, εάν υπάρξει κάποια ακύρωση, γίνονται δεκτές όσες χρειάζονται μαστογραφικό έλεγχο».

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας με τον αριθμό των νέων περιστατικών κάθε χρόνο να υπολογίζεται στις 7.500. Παρόλη την υψηλή συχνότητα της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητα της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση.

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η κινητή μονάδα μαστογράφου της Ε.Α.Ε. συνεχίζει δυναμικά και στρατευμένα το «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού», έχοντας ως χορηγό την εταιρεία καλλυντικών Estée Lauder Hellas.

Σε συνεργασία με το Παράρτημα της Ε.Α.Ε. στη Ρόδο, τον Δήμο Ρόδου και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου η κινητή μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται:

  • Από Δευτέρα 1 έως και Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 στον Δήμο Ρόδου. Επί της Πλατείας Ελευθερίας 

Προϋποθέσεις για το Μαστογραφικό έλεγχο 

  • Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
  • Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
  • Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).  Πηγή: dimokratiki