ΡΩΣΙΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο αντι-Covid εμβόλιο για ζώα

Share

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη την έγκριση του πρώτου εμβολίου ζώων στον κόσμο κατά του Covid-19. Ονομάζεται Carnivac-Cov και  είναι 100% αποτελεσματικό! 

«Οι κλινικές δοκιμές […] οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό» λέει ο αναπληρωτής διευθυντής του κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού οργανισμού Rosselkhoznadzor, Konstantin Savenkov, ο οποίος ανέπτυξε το εμβόλιο. «Το 100% των ζώων που δοκιμάστηκαν ανέπτυξαν αντισώματα» όπως δήλωσε.

Το προϊόν δοκιμάστηκε σε γάτες, σκύλους, κόκκινες και αρκτικές αλεπούδες και βιζόν. Το εμβόλιο προορίζεται μόνο για σαρκοφάγα ζώα. Η μαζική παραγωγή του εμβολίου, μπορεί να ξεκινήσει τον Απρίλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφράσει την ανησυχία του για τη μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Η ρυθμιστική αρχή της Μόσχας είπε ότι το εμβόλιο θα είναι σε θέση να προστατεύσει ευάλωτα είδη και να αποτρέψει τις ιογενείς μεταλλάξεις.

Η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει καταγράψει μόνο δύο περιπτώσεις Covid-19 σε ζώα, και τα δύο σε γάτες.

Η Δανία σκότωσε 17 εκατομμύρια βιζόν σε εκτροφεία της πέρυσι αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα στέλεχος του ιού είχε περάσει από τον άνθρωπο στο βιζόν και ότι μεταλλαγμένα στελέχη του ιού εμφανίστηκαν στη συνέχεια μεταξύ ανθρώπων.

Όπως έγινε γνωστό, τα ρωσικά εκτροφεία βιζόν σχεδίαζαν να αγοράσουν το εμβόλιο, μαζί με επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Αυστρία.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου που ανέπτυξε το ανθρώπινο εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας, ανέφερε στην εφημερίδα Izvestia ότι ο Covid-19 ήταν πιθανό να χτυπήσει ζώα σε κτηνοτροφικές μονάδες ενώ μερικοί επιστήμονες λένε ότι οι γάτες και τα σκυλιά δεν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του κορωνοϊού στον άνθρωπο καθώς τα δικά τους συμπτώματα είναι συχνά ήπια εάν προσβληθούν από το Covid-19.

Η ανάπτυξη αυτού του εμβολίου ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πολλά είδη είναι ευπαθή στον ιό. / info reuters

 

/ info reuters