«Ρωσία-Ελλάδα. Το μαζί ανά τους αιώνες»: Φεστιβάλ για την ελληνορωσική φιλία – Το μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας

Share

Στο φεστιβάλ “Ρωσία – Ελλάδα. Το μαζί ανά τους αιώνες” αναφέρεται η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα. «Ρωσία – Ελλάδα. Το μαζί ανά τους αιώνες»: Είναι το φεστιβάλ που διοργανώνεται από το 2016 και το οποίο για ακόμη μία χρονιά, θα πραγματοποιηθεί, για να τιμήσει τη φιλία των δύο λαών.

Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας, εισάγοντας τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των δύο χωρών, όπως αναφέρει και σε σχετική της ανάρτηση στο Facebook η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα. Παραδοσιακά, το φεστιβάλ διοργανώνεται στην Κέρκυρα.

Το 2020 πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία για πρώτη φορά, στην πόλη Κονάκοβο, στην περιοχή Τβέρ και μεταδόθηκε διαδικτυακά για Ρώσους και Ευρωπαίους κατοίκους.

Φέτος, το 5ο διεθνές φιλανθρωπικό φεστιβάλ χριστιανικής κουλτούρας Ελλάδας-Ρωσίας «Μαζί διαμέσου των αιώνων» θα πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου στο Πάρκο Πατριότ, στην πλατεία του Κεντρικού Ναού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Περιφέρεια της Μόσχας.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις και εκδηλώσεις σχετικές με την πολιτιστική, ιστορική και πνευματική κληρονομιά των δύο χωρών.

Θα παρουσιαστεί έκθεση με τίτλο «Ο ιερός, δίκαιος πολεμιστής κι αήττητος ναύαρχος, Φιόντορ Ουσακώφ», μια έκθεση για την Κέρκυρα και μια για τη ρωσική τέχνη μινιατούρας. Στις συναυλίες θα συμμετάσχουν διάσημα μουσικά συγκροτήματα από τη Ρωσία.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Ελλάδας, να αγοράσουν κάποια παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, ενώ τα παιδιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια. info: sputnik

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ Κ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος απέστειλε χαιρετισμό στους μετέχοντες στο Ε´ Διεθνές Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Χριστιανικού Πολιτισμού «Ρωσία-Ελλάδα. Μαζί διαμέσου των αιώνων».

Προς τους οργανωτές, τους συνέδρους και τους προσκεκλημένους του Ε´ Διεθνούς Φιλανθρωπικού Φεστιβάλ Χριστιανικού Πολιτισμού «Ρωσία-Ελλάδα. Μαζί διαμέσου των αιώνων»

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Ολοθύμως χαιρετίζω πάντας όσοι συνήλθατε σήμερα για να συμμετάσχετε στο Ε´ Διεθνές Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Χριστιανικού Πολιτισμού «Ρωσία-Ελλάδα. Μαζί διαμέσου των αιώνων».

Αυτή η συνάντηση, που πραγματοποιείται στον περίβολο του μεγαλοπρεπούς καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Χριστού, κεντρικού ναού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πάρκο «Πατριώτης» στα περίχωρα της Μόσχας, είναι αφιερωμένη στην 200ή επέτειο της ενάρξεως του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού, καθώς και στην εικοσαετία της αγιοκατατάξεως του ναυάρχου Θεοδώρου Ουσακόφ.

Συνδέονται στενώς οι ιστορικές πορείες των λαών μας. Έτσι, ο Άγιος Θεόδωρος Ουσακόφ ως επικεφαλής της μοίρας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε στην απελευθέρωση των Ιονίων Νήσων από την ξένη κατοχή, ενώ λίγο αργότερα οι Ρώσοι στρατιώτες βοήθησαν τους Έλληνες αδελφούς τους στον αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας τους.

Η μνήμη των πεσόντων ηρώων, του θυσιαστικού άθλου τους, παραμένει ιερά για τους κατοίκους της Ρωσίας και της Ελλάδος. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγωνίζεται διαρκώς υπέρ της διαφυλάξεως αυτής της μνήμης, συμβάλει τα μάλα στην εδραίωση των καλών σχέσεων μεταξύ των χωρών και των λαών μας, που συνδέονται με την κοινή χριστιανική πίστη και με συγγενή κατά το πνεύμα πολιτισμό.

Η διαφύλαξη της πίστης μας στα υψηλά ευαγγελικά ιδεώδη, η μη λησμόνηση της παρακαταθήκης των προγόνων, οι οποίοι κοπίασαν πολύ στον κοινό αγώνα για την ελευθερία του ελληνικού λαού, είναι αποστολή και καθήκον μας ενώπιον της σημερινής και της επερχόμενης γενιάς.

Ευελπιστώ ότι το Φεστιβάλ θα συνδράμει στην αδελφική κοινωνία των συγχρόνων μας, προσφέροντας την ευκαιρία για μια εκ του σύνεγγυς γνωριμία με την πλούσια κληρονομιά του ρωσικού και του ελληνικού πολιτισμού.

Σας εύχομαι ενίσχυση δυνάμεων, πλούσια βοήθεια του Θεού και ευλογημένες επιτυχίες σε όλα τα καλά έργα και τις πρωτοβουλίες σας.

+ ο Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών
Κύριλλος