Ροστισλάβ Βαλιχνόφσκι: Ο διάσημος Ουκρανός χειρουργός κ κληρικός, μιλάει αποκλειστικά στο «news-politics»

Share

O Ροστισλάβ Βαλιχνόφσκι (Rostislav Valikhnovsky / Валіхновський Ростислав Любомирович) είναι διάσημος γιατρός.

Τοποθετείται ανάμεσα στους κορυφαίους γιατρούς στην Ουκρανία, ειδικός στην πλαστική και επανορθωτική χειρουργική με 24 χρόνια εμπειρίας. Είναι Αντιπρόεδρος της Παν-Ουκρανικής Ένωσης Πλαστικών, Επανορθωτικών και Αισθητικών Χειρουργών (VAPREKH), MD, PhD. Στην χώρα του, είναι πού δημοφιλής αφού διετέλεσε σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας και σε θέσεις της δημόσιας διοίκησης ενώ στις πολυπληθείς δραστηριότητές του, περιλαμβάνεται και ο ρόλος του ως κληρικός της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (!)

Έχει πλουσιότατο βιογραφικό, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργασιών και των κριτικών των ασθενών, αναγνωρίζεται ως ένας από τους καλύτερους πλαστικούς χειρουργούς στην Ανατολική Ευρώπη.

Διατηρεί το «Valikhnovski Surgery Institute» ένα κορυφαίο ινστιτούτο χειρουργικής στην Ουκρανία (https://valikhnovskimd.com/)

Μεταξύ των πελατών του είναι πρώην πρόεδροι της χώρας, μέλη της κυβέρνησης, μέλη του κοινοβουλίου, αθλητές και άλλες διασημότητες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο και του τενόρου της όπερας Βλαντιμίρ Γκρίσκο. 

Ο Ροστισλάβ Βαλιχνόφσκι έχει πάνω από 250.000 ασθενείς από 27 χώρες και περισσότερες από 10.000 επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις στο ενεργητικό του. Ο ίδιος, επιβλέπει προσωπικά τις πιο περίπλοκες και δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις. 

Ωστόσο, είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς υποστηρικτές της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς, ως κληρικός, ήρθε αντιμέτωπος με την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί στο ποίμνιο μετά την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από το Φανάρι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Το γεγονός πως ένας κορυφαίος γιατρός, διακεκριμένος σε πολλές χώρες του κόσμου για την επιστημονική του κατάρτιση και συνάμα πολιτική προσωπικότητα, έχει επιλέξει να υπηρετεί την εκκλησία από την θέση του κληρικού, τον κατατάσσει μεταξύ των ιδιαιτέρως σημαντικών ανθρώπων που έχουν άποψη κι επιλέγουν να μιλήσουν αποκλειστικά στον ιστότοπό μας «news-politics».

Ο Ροστισλάβ Βαλιχνόφσκι, στην συνέντευξη του, αναφέρει επίσης, τις εκτιμήσεις του για την πανδημία του κορωνοϊού, εκφράζει την θλίψη του για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Εκκλησία με τον διχασμό του ποιμνίου λόγω της χορήγησης του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και μιλάει για τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, που σηκώνει το βάρος της ευθύνης κι έχει μπει στο στόχαστρο των επιθέσεων, όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΓΚΥ ΝΤΟΚΟΥ

  • Κύριε Βαλιχνόφσκι, είστε διάσημος γιατρός. Θα ήθελα να σας ζητήσω ένα σχόλιο για την πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει τον πλανήτη και τις εκτιμήσεις σας για τους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν σε πολλές χώρες.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Πιστεύω πως το εμβόλιο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά δεν θα είναι πανάκεια. Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα είναι απόλυτα αρκετό. Σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο. Εκτιμώ πως η κατάσταση στην ανθρωπότητα θα μπορέσει να ανακάμψει μετά από το 2021 –ίσως χρειαστούν δύο ακόμη χρόνια για να είμαστε σίγουροι.

  • Είστε γνωστός ως ένας άνθρωπος που είναι ένθερμος υπερασπιστής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θα ήθελα το σχόλιό σας, για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας και οδήγησε στον διχασμό του ορθόδοξου ποιμνίου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μία δραματική κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε και δίχασε το ορθόδοξο ποίμνιο στην Ουκρανία. Κατά την άποψή μου, εκείνοι που την δημιούργησαν κι έχουν την ευθύνη, παραβιάζουν τους νόμους της Κανονικής Εκκλησίας μας. Θα έλεγα ότι αυτή η κατάσταση εξελίσσεται με τραγικό τρόπο για την Ιστορία της χώρας μας αλλά και για την Ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όχι μόνον στην Ουκρανία αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

  • Παρακολουθώντας τις εξελίξεις με το ουκρανικό ζήτημα στην εκκλησία, έχουμε δει ότι πολλοί από τους πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έπεσαν θύματα επιθέσεων βίας ενώ πολλές εκκλησίες καταλήφθηκαν ή και καταστράφηκαν. Αυτό σας προκαλεί θλίψη, ως κληρικός;

Πράγματι, αισθάνομαι πολύ μεγάλη θλίψη σχετικά με αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Εκκλησία μας. Παρακολουθούμε πολλές επιθέσεις –ιδίως στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας- κατά των πιστών μας με πράξεις βίας ενώ πολλές εκκλησίες καταστράφηκαν και καταλήφθηκαν από κάποιες ομάδες, με την βία. Θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω σαν παράνομες πράξεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τους νόμους της χώρας μου και κατ’ επέκταση, πρέπει να κριθούν ως παράνομες τόσο από τις ευρωπαϊκές αρχές όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω πως κάποια στιγμή, οι πολιτικοί ηγέτες μας, οφείλουν να ενημερώσουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές γι’ αυτήν την κατάσταση. Όπως είπα, πολλοί άνθρωποι αλλά και κληρικοί, έπεσαν θύματα βιαιοπραγιών, επανειλημμένως, πράγμα που κρίνεται απαράδεκτο.

  • Κατά την άποψή σας, αυτό το ζήτημα μπορεί να βρει λύση από έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των εκκλησιών; Διότι όσον αφορά την Ουκρανική κυβέρνηση, φαίνεται ότι δεν επιθυμεί –ουσιαστικά- να εμπλακεί.

Η αλήθεια είναι ότι οι κρατικές αρχές, δείχνουν να σιωπούν πολύ… απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Πιστεύω ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να λάβει χώρα σε συναντήσεις που πρέπει να γίνουν με την συμμετοχή των ηγετών από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Το Ουκρανικό ζήτημα με τον δραματικό αυτό διχασμό του ποιμνίου, μπορεί να λυθεί μόνον με αυτό τον τρόπο: με διάλογο. Δυστυχώς δεν υπάρχει ενότητα ενώ θα έπρεπε να είναι η βασική προϋπόθεση. Κατά την άποψή μου, το Ουκρανικό θα πρέπει να συζητηθεί και να λυθεί σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας αλλά κυρίως, απαιτείται να υπάρχει ένας άμεσος και ειλικρινής διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

  • Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

Θα ήθελα να πω με πολύ απλά λόγια τα εξής: Στην Ουκρανία, έχουμε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει πολύ ισχυρές ιστορικές ρίζες και παραδόσεις. Ο σκοπός της σωτηριολογικός και θεολογικός. Μπορώ να το διαβεβαιώσω αυτό, ως γιατρός που επέλεξε να υπηρετεί τον Θεό και την Εκκλησία από την θέση του κληρικού, του ορθόδοξου ιερέα. Γι αυτό και απευθύνω έκκληση να σταματήσει αυτή η κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να αναφερθώ στον πνευματικό μου πατέρα και Προκαθήμενο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, ο οποίος εργάζεται ακούραστα σε πνευματικό επίπεδο για να προστατεύσει τους πιστούς και την Εκκλησία μας, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Για εμένα και για πολλούς ανθρώπους είναι ένας άγιος άνθρωπος, που χαίρει της εκτίμησης των πιστών, των κληρικών και πολλών εκπροσώπων από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Θέλω να τον ευχαριστήσω για το έργο του και για το θάρρος του να αναλάβει την ευθύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Να ευχαριστήσω κι εσάς, που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για τα προβλήματα στην χώρα μου, την Ουκρανία.

Εύχομαι να βρεθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα και να ευχηθώ σε όσους διαβάσουν την συνέντευξή μου,

Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά, με την ευλογία του Θεού.