Σαν σήμερα, 14 Απριλίου του 1865 πυροβολείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν

Share

Μια μέρα σαν σήμερα, 14 Απριλίου του 1865 πυροβολείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν και πεθαίνει την επόμενη. Ο Αβραάμ Λίνκολν θεωρείται ο σημαντικότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο Λίνκολν παρακολουθούσε θεατρικό έργο με τη σύζυγό του στο θέατρο Φορντ στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της τρίτης πράξης, αφού προηγήθηκε μία σκηνή που προκάλεσε πολλά γέλια στο κοινό, ο Λίνκολν πυροβολήθηκε. Ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, γνωστός ηθοποιός και κατάσκοπος της Συνομοσπονδίας από το Μέριλαντ, μπήκε στο προεδρικό θεωρείο και πυροβόλησε τον Λίνκολν στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο Λίνκολν σωριάστηκε αναίσθητος με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο. Η δολοφονική επίθεση εκδηλώθηκε πέντε ημέρες μετά την παράδοση του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, που ουσιαστικά έβαζε τέλος στον Αμερικανικό Εμφύλιο.

Ο Τζον Γουίλκς Μπουθ και συνεργάτες του σχεδίαζαν αρχικά να απαγάγουν τον Λίνκολν και να τον οδηγήσουν στο Ρίτσμοντ, την πρωτεύουσα της Συνομοσπονδίας, όμως στις 20 Μαρτίου του 1865, την ημέρα της προγραμματισμένης απαγωγής, ο Αβραάμ Λίνκολν δεν εμφανίστηκε στο σημείο όπου ο Μπουθ και οι έξι συνωμότες τον περίμεναν. Δύο εβδομάδες αργότερα, το Ρίτσμοντ έπεσε στις δυνάμεις της Ένωσης και στις 9 Απριλίου, ο στρατηγός Ρόμπερτ Ε. Λι παραδόθηκε.

Απελπισμένος, ο Μπουθ σκέφτηκε ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο για να σώσει τη Συνομοσπονδία: Μαθαίνοντας ότι ο Λίνκολν επρόκειτο να παρακολουθήσει την περίφημη παράσταση «Our American Cousin» της Λόρα Κιν το πήρε απόφαση: Θα σκότωνε τον Πρόεδρο! Ο Μπους και οι συνεργάτες του πίστευαν ότι οι δολοφονίες του Λίνκολν, του Αντιπροέδρου Άντριου Τζόνσον και του υπουργού Εξωτερικών Γουίλιαμ Χ. Σιούαρντ θα προκαλούσαν αναταραχή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι Λίνκολν έφτασαν αργά για την παράσταση, αλλά ο πρόεδρος φέρεται να ήταν σε καλή διάθεση και γέλασε με την ψυχή του σε όλη τη διάρκεια του έργου. Ο Λίνκολν παρακολούθησε τα δρώμενα από ιδιωτικό θεωρείο με τη σύζυγό του Μαίρη Τοντ , έναν νεαρό αξιωματικό ονόματι Χένρι Ράθμπον και την αρραβωνιαστικιά του Κλάρα Χάρις, κόρη του γερουσιαστή της Νέας Υόρκης Άιρα Χάρις.
Στις 22:15, ο Μπουθ μπήκε δίχως να τον αντιληφθούν στο θεωρείο και πυροβόλησε με μονόβολο πιστόλι 0,44 διαμετρήματος στο πίσω μέρος του κεφαλιού τον Λίνκολν· αφού μαχαίρωσε στον ώμο τον Ράθμπον, ο οποίος όρμησε αμέσως πάνω του, ο Μπουθ πήδηξε στη σκηνή και φώναξε: Sic semper tyrannis (Έτσι πάντα στους τυράννους! — το σύνθημα της πολιτείας της Βιρτζίνια).

Στην αρχή, το πλήθος πίστεψε ότι όλα αυτά ήταν μέρος της παράστασης, αλλά η απεγνωσμένη κραυγή της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ τους έκανε να καταλάβουν τι είχε συμβεί.

Αν και ο Μπουθ είχε σπάσει το πόδι του το φθινόπωρο, κατάφερε να φύγει από το θέατρο και να δραπετεύσει έφιππος. Ένας 23χρονος γιατρός που βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό, έσπευσε στο προεδρικό θεωρείο και βρήκε τον Πρόεδρο ξαπλωμένο στην καρέκλα του να παλεύει να αναπνεύσει. Στρατιώτες μετέφεραν τον Λίνκολν σε μια κοντινή πανσιόν και τον τοποθέτησαν σε ένα κρεβάτι. Όταν κατέφθασε ο γενικός χειρουργός, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λίνκολν δεν είχε καμία τύχη και πιθανότατα θα πέθαινε τη νύχτα.

Ο Αντιπρόεδρος Άντριου Τζόνσον, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αρκετοί από τους στενότερους φίλους του στέκονταν δίπλα στο κρεβάτι του προέδρου. Η Πρώτη Κυρία ξάπλωσε σε ένα κρεβάτι σε διπλανό δωμάτιο με τον μεγαλύτερο γιο της, Ρόμπερτ Τοντ Λίνκολν, στο πλευρό της. Τελικά, ο Λίνκολν κατέληξε στις 07:22 π.μ. στις 15 Απριλίου 1865, σε ηλικία 56 ετών.

Το τέλος του δολοφόνου

Στις 26 Απριλίου, στρατιώτες περικύκλωσαν έναν αχυρώνα στη Βιρτζίνια όπου μέσα κρύβονταν ο Μπουθ και ο συνεργός του Χέρολντ και του έβαλαν φωτιά, ελπίζοντας να βγάλουν έξω τους φυγάδες. Ο Χέρολντ παραδόθηκε αλλά ο Μπουθ παρέμεινε μέσα. Καθώς οι φλόγες εντάθηκαν, ένας λοχίας πυροβόλησε τον Μπουθ στο λαιμό· λέγεται ότι ο δολοφόνος του Λίνκολν είχε σηκώσει το όπλο του σαν να ήθελε να πυροβολήσει.
Οι στρατιώτες έσυραν έξω από το κτίριο ακόμα ζωντανό τον Μπουθ, που χαροπάλευε επί τρεις ώρες πριν κοιτάξει τα χέρια του και προφέρει τα τελευταία του λόγια: «Άχρηστο, άχρηστο»…

Τέσσερις από τους συνεργάτες του Μπουθ καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία και εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις 7 Ιουλίου 1865. Μεταξύ αυτών ήταν ο Ντέιβιντ Χέρολντ και η Μαίρη Σάρατ, η πρώτη γυναίκα που θανατώθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, της οποίας το σπίτι είχε χρησιμεύσει ως τόπος για τους συνωμότες.

Περιμένοντας το μοιραίο...
Περιμένοντας το μοιραίο…

Ποιος ήταν ο Αβραάμ Λίνκολν

Ο Αβραάμ Λίνκολν (Abraham Lincoln) γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1809 σε μια καλύβα, μερικά χιλιόμετρα στα νότια του χωριού Χότζεβιλ της πολιτείας Κεντάκι, και ήταν γιος φτωχού χωρικού. Έμεινε ορφανός από μητέρα, αλλά η μητριά του ήταν πολύ καλή μαζί του, ώστε την ανέφερε μ’ ευγνωμοσύνη σ’ όλη του τη ζωή. Η φτώχεια και η δουλειά του κοντά στον πατέρα του δεν του έδωσαν τον καιρό να πάει στο σχολείο, παρά μονάχα έξι μήνες. Δεν έχανε, όμως, την ευκαιρία να διαβάζει και να μορφώνεται μόνος του, με την ενθάρρυνση και της μητριάς του, την «αγγελική μητέρα», όπως την ονόμασε. Αργότερα, για να κερδίζει το ψωμί του, έκαμε μεταφορές μ’ ένα μικρό ποταμόπλοιο στο Μισσισιπή. Στα ταξίδια του αυτά γνώρισε τη φρικτή ζωή που βίωναν οι μαύροι των Νοτίων Πολιτειών, που ήταν σκλάβοι των λευκών και τους συμπόνεσε πολύ. Κατόπιν έγινε υπάλληλος σε μία εμπορική επιχείρηση, εθελοντής στο στρατό, μικρέμπορος και διευθυντής ταχυδρομείου.
Απελπισμένος απ’ όλες αυτές τις εργασίες, άρχισε να μελετά νομικά και το 1836, σε ηλικία 26 χρόνων, πέρασε τις εξετάσεις για την άδεια επαγγέλματος και άρχισε να δικηγορεί στην πολιτεία του Ιλινόις.

Οι συμπολίτες του, που αναγνώριζαν τις ικανότητές του, την αταλάντευτη ειλικρίνεια και την απόλυτη εντιμότητά του, τον εξέλεξαν ομοσπονδιακό βουλευτή το 1846, με τη σημαία του Κόμματος των Ουίγων (Φιλελευθέρων).
Το 1854 συμμετείχε στην ίδρυση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και στις 6 Νοεμβρίου 1861 εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Την εποχή αυτή ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, με κυρίαρχο ζήτημα την κατάργηση της δουλείας και την απελευθέρωση των σκλάβων.
Στις 8 Νοεμβρίου 1864 επανεξελέγη πρόεδρος, νίκησε τους Νότιους κι έφερε την τάξη, την ελευθερία και τη δημοκρατία στις ΗΠΑ. Μία από τις πρώτες του ενέργειες ήταν η ψήφιση της 13ης τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος (1 Φεβρουαρίου 1865), με την οποία καταργήθηκε και επίσημα η δουλεία.
Η δεύτερη προεδρία του, όμως, κράτησε λίγο, γιατί το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, 14 Απριλίου ανέβηκε τον δικό του Γολγοθά πριν ακουστεί το «τετέλεσται»… / ethnos