ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1929: Πρεμιέρα για την ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ «Ένας ανδαλουσιανός σκύλος» (video)

Share

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1929: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η μικρού μήκους ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ «Ένας ανδαλουσιανός σκύλος», σε σενάριο Σαλβαδόρ Νταλί, που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του σουρεαλισμού στο χώρο της 7ης τέχνης.

Ο Ανδαλουσιανός σκύλος (πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά: Un chien andalou‎: Ένας ανδαλουσιανός σκύλος) είναι βουβή κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, του σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ σε συνεργασία με τον ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί.

Η ταινία γυρίστηκε το 1928 και αποτελεί ίσως το μοναδικό δείγμα τόσο καθαρής υπερρεαλιστικής έκφρασης στο χώρο της έβδομης τέχνης. Βασισμένη σε όνειρα, των Μπουνιουέλ και Νταλί, ο Ανδαλουσιανός σκύλος αποτελεί συρραφή φαινομενικά ασύνδετων, απρόσμενων και αισθητικά προκλητικών σκηνών, οι οποίες έχουν κατά καιρούς ερμηνευτεί ως αλληγορίες, συχνά υπό το πρίσμα των φροϋδικών θεωριών.

Σύμφωνα με τον Μπουνιουέλ, το σενάριο της ταινίας ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριου του 1929 και σε διάστημα περίπου έξι ημερών στο σπίτι του Νταλί, προϊόν της υπερρεαλιστικής τεχνικής του αυτοματισμού. Τα γυρίσματα είχαν διάρκεια περίπου δεκαπέντε ημερών (2-17 Απριλίου 1929) και πραγματοποιήθηκαν στα στούντιο Μπιλανκούρ στο Παρίσι, με εξαίρεση την τελική σκηνή της ταινίας που γυρίστηκε στη Χάβρη.

Η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας οργανώθηκε ιδιωτικά στην αίθουσα Studio des Ursulines στο Παρίσι, στις 6 Ιουνίου 1929, συγκεντρώνοντας διάσημους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Ζαν Κοκτώ και ο μουσικός Ζωρζ Ωρίκ, καθώς και την υπερρεαλιστική ομάδα. Η ταινία αγοράστηκε από τον διευθυντή του κινηματογράφου Studio 28 Ζαν Μοκλέρ (Jean Mauclaire) όπου προβλήθηκε για οκτώ μήνες[4]. Ακολούθησαν προβολές στο Διεθνές Συνέδριο Ανεξάρτητου Κινηματογράφου στην πόλη Λα Σαράζ της Ελβετίας, στη Βαρκελώνη (24 Οκτωβρίου 1929) και στη Μαδρίτη. / wikipedia

VIDEO