Σχοινάς – Ντόκος: Να μπουν εδώ και τώρα τα Σκόπια στην ΕΕ – «Αυτή είναι η ώρα της αλήθειας» για τα Δυτικά Βαλκάνια

Share

«Αυτή είναι η ώρα της αλήθειας» για τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας για την επικείμενη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στα Τίρανα, στο συνέδριο East Med & Southeast Europe, που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, αφού είπε ότι «υπήρξαν λάθη που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως παιδαγωγικό μάθημα για το μέλλον», σημείωσε ότι, αν μια χώρα ανταποκρίθηκε σε όλα αυτά που της ζητήθηκαν από την ΕΕ και αναγκάστηκε να μπει ξανά στη διαδικασία να ανταποκριθεί σε νέα προαπαιτούμενα, ήταν η Βόρεια Μακεδονία.

Από τη μεριά του, ο Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα πρωθυπουργού, είπε ότι «η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι θα βοηθήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην Ένωση», ενώ επισήμανε πως θα πρέπει να δοθεί μια μικρή προτεραιότητα σε αυτή την πορεία στη Βόρεια Μακεδονία.

Αναφερόμενος στη σύνοδο που θα φιλοξενήσει στις 6 Δεκεμβρίου η αλβανική πρωτεύουσα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως το πρώτο τεστ θα είναι να παραστούν σ’ αυτήν όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα πρέπει επίσης «να καθαρίσει ο ορίζοντας» σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικά σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Εστίασε, επίσης, στην περίπτωση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και την προσοχή που θα πρέπει να επιδείξει η ΕΕ σε αυτή τη χώρα και την ευρωπαϊκή της πορεία καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αν τα πράγματα πάνε στραβά στη Βοσνία, αυτό δε θα είναι μόνο πρόβλημα των Αμερικανών αλλά και της Ευρώπης».

Ο Θ.Ντόκος είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας η ένταξη των Δ.Βαλκανίων στην ΕΕ, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μια «μαύρη τρύπα» στην Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να πείσουμε με έργα και όχι λόγια τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ότι είμαστε ειλικρινείς απέναντί τους. Σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει να μπει σε μια περίοδο εσωστρέφειας, όπου θα ζει ειρηνικά και με ευμάρεια χωρίς να προσπαθήσει να επηρεάσει το περιβάλλον της καθώς άλλες μεγάλες δυνάμεις δε θα σεβαστούν αυτή την απόφαση.

«Πρέπει να συμβάλλουμε στη σταθερότητα στη γειτονιά μας. Η περιχαράκωση δε θα μας βγάλει πουθενά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ.Ντόκος και πρόσθεσε πως «η Ευρώπη πρέπει να πάρει μια στρατηγική απόφαση το για ρόλο και το μέλλον της και δεν έχουμε ατέλειωτο χρόνο για να συζητάμε αυτά τα ζητήματα».

Τέλος, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ (Nicola Dimitrov), πρώην υπουργός Εξωτερικών (2017-2020) της Βόρειας Μακεδονίας, ανέφερε ότι «κάποιος που ήταν βρέφος το 2005, όταν ξεκινούσε η διαδικασία, σήμερα ενηλικιώνεται, όμως είμαστε σχεδόν στο ίδιο σημείο (της ενταξιακής διαδικασίας). Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένουμε υποψήφιες χωρίς να κινούμαστε. Συνεχίζουμε να βάζουμε στο καλάθι της ΕΕ αλλά δε μας επιστρέφονται πολλά», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως είναι η ώρα να παρθούν αποφάσεις. / antinews